Το 2004 ξεκίνησε με προεκλογικά ταξίματα και πανωταξίματα στους αγροτοκτηνοτρόφους, που κορυφώθηκαν μέσα στο Φλεβάρη. Το ίδιο διάστημα, ο παγετός χτύπησε δύο φορές, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και βασικά στις δεντρώδεις καλλιέργειες. Και αυτό το συμβάν έτυχε αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης. Το Γενάρη, οι ελαιοπαραγωγοί έτρεχαν να κάνουν ενστάσεις και να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες, ενώ για τους καπνοπαραγωγούς οι τιμές στα «Βιρτζίνια», πήραν για τα καλά τον κατήφορο. Μέσα στο Φλεβάρη, οι αιγοπροβατοτρόφοι κλήθηκαν να πληρώσουν ακόμα μεγαλύτερα χαράτσια για το ΟΣΔΕ.
Στις 10 Μάρτη ο Γ. Δρυς παραδίδει στον Σ. Τσιτουρίδη και το υπουργείο Γεωργίας αλλάζει ταμπέλα και γίνεται υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Λίγες μέρες αργότερα, στις 18/3, ο νέος υπουργός κάνει την πρώτη κίνηση δημιουργίας εντυπώσεων. Ανακοινώνει μειώσεις στις κεφαλικές εισφορές του ΕΛΓΑ για το ζωικό κεφάλαιο. Στις 23/3 ανακοίνωσε και την πρώτη επιτυχία του ...στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ: Οτι δεν πάρθηκαν αποφάσεις για τα μεσογειακά και πως θα γίνει έκτακτο Συμβούλιο στις 19/4, πράγμα που ήδη είχε προγραμματίσει η Κομισιόν.
Τον Απρίλη άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα στο ρύζι των όσων ψήφισε ο Γ. Δρυς τον Ιούνη του 2003, αφού 32.000 τόνοι ζητούσαν να πάνε σε μια παρέμβαση που χωρούσε 3.100 τόνους για το μήνα αυτό και με τιμή παρέμβασης μειωμένη κατά 50%. Στις 7/4 ο Σ. Τσιτουρίδης ανακοινώνει «εκπτώσεις» 25% στα παράνομα χαράτσια του ΟΣΔΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ, αντί να καταργήσει. Λίγο μετά την ψήφιση στις 22/4 των αρνητικών μέτρων για βαμβάκι, καπνό και λάδι, που και η κυβέρνηση της ΝΔ εμφάνισε ως μέγιστη επιτυχία, ακολουθεί στις 27/4 και ένα ακόμα «γαλάζιο» πυροτέχνημα για τους αγρότες. Αναγγέλλεται πάγωμα των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2004 και ρύθμιση των αγροτικών χρεών.
Μπήκε ο Μάης και στις 10 του μήνα οι Επίτροποι Γεωργίας και Εμπορίου της ΕΕ στέλνουν επιστολή στον ΠΟΕ, προτείνοντας την κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων, ως ένδειξη καλής θέλησης, για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Στις 27/5 η κυβέρνηση ανακοινώνει εντυπωσιοθηρικά ότι θα γίνουν αναδασμοί 1.000.000 στρεμμάτων, μια και πλησίαζαν και οι ευρωεκλογές... Προς το τέλος του μήνα, οι καπνέμποροι ζητούν εκβιαστικά να υπογράψουν οι αγρότες συμβόλαια, με ακόμα πιο χαμηλές τιμές τα καπνά εσοδείας 2004.
Λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εγκαινιάζει τη μέθοδο των προκαταβολών. Ετσι, στις 8/6 ανακοινώθηκε ότι προκαταβάλλεται η εξόφληση της επιδότησης στο βαμβάκι, που κανονικά θα γινόταν από τις 20 του μήνα και μετά. Στα μέσα Ιούλη η Κομισιόν ανακοινώνει τις καταστροφικές προθέσεις της για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς ζάχαρης. Στο μεταξύ, ξεκίνησαν οι εκβιαστικές μεθοδεύσεις των βιομηχάνων κομπόστας σε βάρος των ροδακινοπαραγωγών, καθώς και των σταφιδεμπόρων που αξίωναν υπογραφή συμβολαίων με ακόμα πιο χαμηλές τιμές. Ανάλογη τύχη είχαν και τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα της εποχής...
Την 1η Αυγούστου, στη Σύνοδο του ΠΟΕ στη Γενεύη γίνεται συμφωνία πλαίσιο (προσυμφωνία), για την κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων και δραστική μείωση των εισαγωγικών δασμών. Κι ενώ οι εκβιασμοί και η ασυδοσία των βιομηχάνων έδινε και έπαιρνε σε βάρος των παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας, ο αρμόδιος τότε υφυπουργός Ε. Μπασιάκος αναγγέλλει κάποια ημίμετρα για την παραγωγή του 2005... Η Ολυμπιάδα τελείωσε και όσοι αγρότες νόμισαν πως θα μοσχοπουλούσαν τα προϊόντα τους γελάστηκαν οικτρά. Στις 30 Αυγούστου δίνεται πάλι υποεκτιμημένη εκτίμηση παραγωγής στο βαμβάκι και οι βαμβακοπαραγωγοί και οι κυβερνώντες της ΝΔ συνέχισαν, με κάποιες τεχνικές παραλλαγές, τα διοικητικά μέτρα περιορισμού που εφάρμοζαν και οι προηγούμενοι.
Ο Σεπτέμβρης κατέδειξε ακόμα πιο έντονα το πρόβλημα των χαμηλών έως εξευτελιστικών τιμών στα αγροτικά προϊόντα. Σιτηρά, ρύζι, πατάτες, κρεμμύδια, σταφύλια και μια σειρά άλλων προϊόντων, έπεσαν στο κερδοσκοπικό στόχαστρο των εμποροβιομηχάνων. Στις 17/9 ανακοινώνεται από την ΑΤΕ ότι από τις 20 ξεκινούν οι αιτήσεις για τη «γαλάζια» τραπεζική ρύθμιση των αγροτικών χρεών. Στις 22/9 εξαναγκάζεται σε παραίτηση ο Σ. Τσιτουρίδης, επειδή «αμάρτησε για το παιδί του» και μια μέρα μετά αναλαμβάνει υπουργός ο μέχρι τότε υφυπουργός Ε. Μπασιάκος. Προς τα τέλη Σεπτέμβρη, η διοίκηση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας - Φιλιππιάδας παίρνει παράνομη απόφαση να πουλήσει στην ΑΤΕ το μερίδιο των μετοχών που κατείχε στη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ.
Τον Οκτώβρη η εκκοκκιστική περίοδος για το βαμβάκι ξεκινά με αισθητά χαμηλότερες τιμές, ενώ οι παραγωγοί βρώσιμης ελιάς σταμάτησαν να μαζεύουν λόγω των ασύμφορα χαμηλών τιμών. Κατά τ' άλλα, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γίνονταν και ξαναγίνονταν συσκέψεις για το θεαθήναι, με θέμα τις τιμές στα αγροτικά προϊόντα. Στις 11/10 ανακοινώθηκε και νέο δάνειο για τον ΕΛΓΑ, με το οποίο έφτασαν τα χρέη στο 1,3 δισ. ευρώ (443 εκατ. δρχ.) από τα οποία τα 500 εκατ. ευρώ τού τα φόρτωσε η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα σ' ένα εξάμηνο. Στις 16/10 όσοι ελαιοπαραγωγοί πίστεψαν τις εξαγγελίες Μπασιάκου και πήγαν να πάρουν προκαταβολή επιδότησης, έφυγαν άφραγκοι και απογοητευμένοι. Προς το τέλος του Οκτώβρη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάνει ντόρο για τις παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενων αμνοεριφίων...
Ο Νοέμβρης ταράχτηκε από τον εντοπισμό διοξινών σε Ολλανδία, Βέλγιο και Γερμανία, αλλά το θέμα «πνίγηκε» γρήγορα... Στις 8/11 εγκρίνονται από τα αποθεματικά του Γ' ΚΠΣ άλλα 160 εκατ. ευρώ στους εμποροβιομηχάνους και στις 10/11 ανακοινώνεται ότι θα δοθεί ως προκαταβολή το 50% της στρεμματικής επιδότησης στο ρύζι, για να καλμάρουν οι αγωνιστικές αντιδράσεις των ρυζοπαραγωγών. Στις 22 - 23/11 έγινε το πρώτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, υπό τη νέα Επίτροπο Μάριαν Φίσερ Μπόελ, με βασικό θέμα τη ζάχαρη και ο Ε. Μπασιάκος εμπαίζει ασύστολα τους Ελληνες τευτλοπαραγωγούς. Στις 30/11, η αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ δεν κάνει αποδεκτή της δεύτερη ελληνική εκτίμηση παραγωγής βαμβακιού, με αποτέλεσμα να μειωθεί η προσωρινή ελάχιστη τιμή κατά 15 δρχ. το κιλό. Ο μήνας αυτός έφτασε στο τέλος του και οι παραγωγοί σκληρού σιταριού είχαν στις αποθήκες τους 1.000.000 τόνους σκληρό σιτάρι!
Ο Δεκέμβρης ήταν βασικά μήνας παθών για τους περισσότερους βαμβακοπαραγωγούς, εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Κι ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε προκαταβολές επιδότησης σε στάρια και καλαμπόκι, για άλλη μια χρονιά έπεφταν βαριά πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Παράλληλα, οι εσπεριδοκαλλιεργητές και οι ελαιοπαραγωγοί δεν είδαν ούτε αυτοί χαΐρι από τις τιμές. Ακόμα χειρότερα ήταν τα πράγματα για τους καπνοπαραγωγούς, αφού οι καπνέμποροι ζητούσαν να αγοράσουν τα «Βιρτζίνια» με τιμή κάτω από 20 λεπτά, όταν το 2003 ήταν 60 λεπτά και το 2002 ένα ευρώ. Βέβαια, μέσα στον τελευταίο μήνα του 2004, ήρθε και η Επίτροπος (10/12) στην Αθήνα, για να ζητήσει έγκαιρη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, όπως την ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στις 16/12 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε πως η τελική παραγωγή βαμβακιού δεν είναι πάνω από 1.103.000 τόνους, με τη σύμφωνη γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πρασινογάλαζων διοικήσεων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών και των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Λίγες μέρες αργότερα έγινε αναπροσαρμογή στους 1.116.000 τόνους, αλλά πάλι οι παραγωγοί έμειναν με δεκάδες χιλιάδες τόνους βαμβάκι εκτός επιδότησης.