Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑ ΑΣΙΑ
Νεκροί, ασθένειες και καπιταλιστική υποκρισία

Τουλάχιστον 5 εκατομμύρια κινδυνεύουν από ασθένειες και λοιμό...

Φρίκη και ανείπωτος πόνος...

Associated Press

Φρίκη και ανείπωτος πόνος...
ΜΠΑΝΤΑ ΑΤΣΕΪ - ΚΟΛΟΜΠΟ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΜΠΑΝΓΚΟΚ - ΓΕΝΕΥΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΚΡΟΦΟΡΝΤ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ο χτεσινοβραδινός απολογισμός των νεκρών από το σεισμό και τα τσουνάμι, τα παλιρροϊκά κύματα που έπληξαν τουλάχιστον 12 χώρες, έφθανε τους 80.500 νεκρούς, κατά διεθνή και τοπικά ΜΜΕ. Εκτιμήσεις της ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου ανέφεραν ότι τα θύματα θα ξεπεράσουν τους 100.000, όμως και αυτός ο αριθμός είναι «συντηρητικός»: υπάρχουν περιοχές όπου ακόμη χτες, τέσσερις ημέρες μετά το πλήγμα του πέμπτου ισχυρότερου καταγεγραμμένου σεισμού στην ιστορία και των φονικών υδάτινων κυμάτων που προκάλεσε, τα σωστικά συνεργεία δεν είχαν φθάσει.

Ο τραγικότερος απολογισμός καταγράφεται στην Ινδονησία, όπου το κέντρο της Μπάντα Ατσέι, της πρωτεύουσας της ινδονησιακής επαρχίας Ατσέι στο νησί Σουμάτρα, «έχει ολοκληρωτικά καταστραφεί», σύμφωνα με ανταποκριτή του CNN στην περιοχή, και έχουν επίσημα καταμετρηθεί από το υπουργείο Υγείας της χώρας 45.268 θύματα. Τουλάχιστον άλλοι 1.240 άνθρωποι αγνοούνται ακόμη - αριθμός σίγουρα υποτιμημένος, με δεδομένο πως ακόμη χιλιάδες σοροί βρίσκονται στους τόπους της κολοσσιαίας καταστροφής.

Στη Σρι Λάνκα, τη δεύτερη χειρότερα πληγείσα χώρα της Ασίας, ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 23.015 νεκρούς και ένα εκατομμύριο αγνοούμενους - αριθμός που δεν είναι συντηρητικός, με δεδομένο ότι τα κτίρια σε ολόκληρη την ανατολική ακτή της χώρας έχουν είτε καταστραφεί ολοσχερώς είτε υποστεί σημαντικές ζημιές. Πέρα από την κυβέρνηση Καμαρατούνγκα, και η αυτονομιστική οργάνωση Τίγρεις των Ταμίλ - η οποία έχει επισημάνει τον επιπλέον κίνδυνο από χιλιάδες νάρκες που παρασύρθηκαν από τα νερά στο βορρά... - κάλεσε διά στόματος του ηγέτη της, Βελουπιλάι Πραμπακαράν, τη διεθνή κοινότητα να παράσχει βοήθεια στους εκατοντάδες χιλιάδες πληγέντες.


Associated Press

Ο - προσωρινός - απολογισμός συνέχιζε να αυξάνεται δραματικά στις υπόλοιπες πληγείσες χώρες: στην Ινδία (10.000 νεκροί επίσημα, δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενοι, 160 χιλιάδες ανέστιοι), στην Ταϊλάνδη (1.830 νεκροί, χιλιάδες αγνοούμενοι), την Μαλαισία (65) την Μπούρμα (90) το Μπανγκλαντές (2) τις Μαλδίβες (55) τις Σεϋχέλλες (3) τη Σομαλία (100) την Κένια (1) και την Τανζανία (10). Ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Σάιμον Μισίρι συνόψισε: «Πρόκειται για μια καταστροφή με διαστάσεις χωρίς προηγούμενο».

Η Κάρολ Μπέλαμι, διευθύντρια της Unicef, δήλωσε ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των θυμάτων είναι παιδιά, στοιχείο που η ίδια εξήγησε λέγοντας είναι τα περισσότερο ευάλωτα: τα παιδιά «δεν μπορούν να αντέξουν την πλημμύρα, ή να κρατηθούν» από κάπου.

Κίνδυνος επιδημιών

Οργανώσεις του ΟΗΕ συνέχιζαν να επισημαίνουν τον κίνδυνο ξεσπάσματος επιδημιών. «Ασθένειες του αναπνευστικού και ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του νερού θα αρχίσουν να πλήττουν τον πληθυσμό των περιοχών μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες», τόνιζε από τη Γενεύη η Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ, του γραφείου συντονισμού ανθρωπιστικών ζητημάτων του ΟΗΕ.

Οι νεκροί αυξάνονται

Associated Press

Οι νεκροί αυξάνονται
Αν το να αποτραπεί το ξέσπασμα επιδημιών είναι δύσκολο, με δεδομένη την έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού, άλλο τόσο δύσκολος είναι ο συντονισμός της βοήθειας στους επιζώντες. Η Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες χαρακτήριζε χτες «τρομακτικά» τα στοιχεία για όσους έχουν μείνει άστεγοι. 100.000 χρειάζονται άμεσα στέγαση και τροφή μόνο στο Ατσέι. Συνολικά στην περιφέρεια, άμεση βοήθεια χρειάζονται πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τον δρ. Ντέιβιντ Ναμπάρο, επικεφαλής της επιτροπής κρίσεων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ).

Υποκριτικές κορόνες από τη «διεθνή κοινότητα»

Μπροστά σ' όλα αυτά, οι δυτικές κυβερνήσεις υπόσχονταν χτες ποσά που είναι εντελώς ανεπαρκή να καλύψουν τις ανάγκες των πληγεισών περιοχών, και παρ' όλ' αυτά προέβαιναν στην απαγγελία αυτοσυγχαρητήριων λόγων. Οι ΗΠΑ «πρόσφεραν» 35 εκατ. δολάρια, η Ιαπωνία 30, η Αυστραλία άλλα 30, η Σαουδική Αραβία 10 εκατομμύρια δολάρια, η Γερμανία 2,7 κ.ο.κ. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε τη «βοήθεια» που θα δώσει στις χώρες της περιοχής σε 5 εκατ. δολάρια και ανέφερε ότι ίσως καθυστερήσει να ζητήσει την αποπληρωμή χρεών, και ίσως διαγράψει κάποια άλλα. Στο μεταξύ, μία ημέρα αφού ο αξιωματούχος Γιαν Εγκελαντ του ΟΗΕ άφησε αιχμές για δυτική «φιλαργυρία», για τσιγκουνιά της δυτικής κοινότητας μπροστά σε μια καταστροφή το μέγεθος της οποίας ο πλανήτης σπάνια βλέπει, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους απάντησε: «Το πρόσωπο που έκανε τη δήλωση αυτή είναι παραπλανημένο και κακοπληροφορημένο». Ο Εγκελαντ «μάζεψε» τη δήλωση λέγοντας χτες ότι η προσφορά της διεθνούς κοινότητας υπήρξε «θετική και γενναιόδωρη».

Ο Αμερικανός πανεπιστημιακός Ντέιβιντ Λίντορφ δεν άντεξε να μη συγκρίνει το ποσό της αμερικανικής βοήθειας με τα 100 δισ. δολάρια που η κυβέρνηση Μπους δαπανά σε ετήσια βάση για «να προκαλέσει ολοσχερή καταστροφή στο Ιράκ».

Τα χρηματιστήρια «έκαναν ρεκόρ»...

Κι ενώ η καταστροφή ακόμα ξεδιπλωνόταν, τα χρηματιστήρια της Ινδονησίας και της Ινδίας «έσπαγαν ρεκόρ, ανεβασμένα από ένα οικονομικό κλίμα που θεωρείται ευνοϊκό» και, όπως σχολίαζαν ανταποκριτές, κάνοντας ακόμη προφανέστερο το «χάσμα» ανάμεσα στους επενδυτές και τους πιο στερημένους, πάνω στους οποίους ξέσπασε η καταστροφή. Ανόδο κατέγραφαν και άλλα ασιατικά και δυτικά χρηματιστήρια...

Ο Εντι Ουόνγκ, αναλυτής υπεύθυνος για την Ασία της ABM Amro, είπε (το αμίμητο): «Οι ζημιές που υπέστησαν τα καλά ξενοδοχεία δε φαίνονται σοβαρές... Ακόμη κι αν ορισμένες ξενοδοχειακές αλυσίδες μπορεί να επηρεάστηκαν, υπάρχουν επίσης κερδισμένοι σε οικονομικούς όρους, όπως οι παραγωγοί τσιμέντου».

«Αγνοούνται» ακόμη χιλιάδες τουρίστες

Οι δυτικές χώρες κατ' εξοχήν ασχολούνταν χθες με τους τουρίστες που παραθέριζαν στη Σρι Λάνκα και την Ταϊλάνδη και πολύ λιγότερο με τις αναρίθμητες χιλιάδες των φτωχών τις ζωές των οποίων πήραν ο σεισμός και τα παλιρροϊκά κύματα. Εξηγήσιμο το γεγονός, αλλά προξενούσε αλγεινή εντύπωση η αμετροέπεια αξιωματούχων όπως ο Γιόραν Πέρσον, Σουηδός πρωθυπουργός, που μίλησε για «τη μεγαλύτερη τραγωδία που έχει πλήξει τα τελευταία χρόνια τη Σουηδία»...

  • Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χτες ότι επαναπατρίζονται 19 τουρίστες και εξακολουθούν να αγνοούνται άλλοι τουλάχιστον 10.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ