Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανεβάζει τους προεκλογικούς τόνους ο Αμπάς

ΡΑΜΑΛΑ.--

Αρχίζουν να ανεβαίνουν οι τόνοι της προεκλογικής εκστρατείας στα παλαιστινιακά εδάφη με τον υποψήφιο της «Φατάχ» για την Προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, να περιοδεύει σε πόλεις της Δυτικής Οχθης. Ο Αμπάς επισκέφθηκε, χτες, την Τουλκαρέμ και την Καλκίλια, τις δύο πόλεις που έχουν, κυριολεκτικά, περικυκλωθεί από το διαχωριστικό τείχος που ανεγείρει το Ισραήλ στη Δυτική Οχθη.

Αυτό ήταν και το κύριο θέμα των ομιλιών του Αμπάς. Ο υποψήφιος της «Φατάχ» περιόδευσε στις πόλεις και κάλεσε το Ισραήλ να κατεδαφίσει το τείχος, προειδοποιώντας ότι όσο υπάρχει, «δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη, ούτε ασφάλεια για το Ισραήλ». Ο Αμπάς, ή Αμπού Μάζεν, φέρεται ως ο επικρατέστερος διεκδικητής της Προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής. Εντούτοις, εξαιρετικά σημαντικό, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι το ποσοστό που θα συγκεντρώσει, καθώς σε περίπτωση που επικρατήσει με μικρή διαφορά από τους άλλους υποψηφίους θα αντιμετωπίσει προβλήματα εντός της «Φατάχ» και θα αμφισβητηθούν έντονα οι θέσεις του.

Δεύτερος στις προτιμήσεις των Παλαιστινίων φέρεται, σύμφωνα με ορισμένες πρώτες δημοσκοπήσεις, να έρχεται ο επικεφαλής του ανθρωπιστικού δικτύου «Ιατρική Επιτροπή Ανακούφισης» και ηγέτης της νεοσύστατης παράταξης «Εθνική Παλαιστινιακή Πρωτοβουλία», Μουστάφα Μπαργούτι. Χτες, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, διά μέσου ανακοίνωσης του ΓΓ του Αχμάντ Σααντάτ, ο οποίος κρατείται στη φυλακή υπό ισραηλινή και αμερικανική επιτήρηση, ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Μπαργούτι για την Προεδρία. Αν και το πιθανότερο είναι ότι αυτή η υποστήριξη δε δίνει στον Μπαργούτι τις ψήφους εκείνες που χρειάζεται για να υπερσκελίσει τον Αμπάς, το βέβαιο είναι ότι θα μειώσει τη, μεταξύ τους, διαφορά.

Ο Μπαργούτι ευχαρίστησε επισήμως το Λαϊκό Μέτωπο για την υποστήριξή του και κατήγγειλε για άλλη μια φορά τον ισραηλινό στρατό ότι δεν επιτρέπει, όπως είχε δεσμευτεί, στους υποψηφίους να μετακινούνται ελεύθερα στα παλαιστινιακά εδάφη προκειμένου να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία. Ανάλογες καταγγελίες έγιναν και από άλλους υποψηφίους, οι οποίοι δεν έχουν, ακόμη, λάβει άδεια μετακίνησης από τη Λωρίδα της Γάζας προς τη Δυτική Οχθη, ενόψει των εκλογών της 9ης του Γενάρη. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι 2 στρατιώτες του τραυματίστηκαν από παλαιστινιακά πυρά στη βόρεια Δυτική Οχθη, ενώ συνόδευαν αυτοκινητοπομπή εποίκων, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ