Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Το μυαλό στο κέρδος...

Τα τσουνάμι σκότωσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, αλλά τα χρηματιστήρια της Ινδονησίας και της Ινδίας σπάνε τα ρεκόρ, μας πληροφορεί με χτεσινό του τηλεγράφημα το «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων». Και συνεχίζει...

«Ο σεισμός, τόσο ισχυρός που άλλαξε το χάρτη της Ασίας, παρατηρήθηκε από τις αγορές και στη συνέχεια έφυγε από το προσκήνιο... Οι αγορές συγκινήθηκαν περισσότερο από τις, πέραν κάθε προσδοκίας, τρέλες των Αμερικάνων στα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους...».

«Για τους επενδυτές ο αριθμός - κλειδί δεν είναι ο απολογισμός των νεκρών στις ακτές του Ινδικού Ωκεανού, όπου κατοικούν άνθρωποι που λίγο βάρος έχουν στις κινήσεις της παγκόσμιας οικονομίας... Αυτό που τους ενδιέφερε ήταν οι μελέτες των αναλυτών, που πιστοποιούν ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες θα βγουν σχεδόν αλώβητες από τα φονικά κύματα...».

Σύμφωνα με τον αναλυτή Εντι Ουόνγκ, της «ΑΒΜ Amro», με τόσες απώλειες ανθρώπινων ζωών θα χρειαστεί πολύς καιρός να καθαριστούν τα συντρίμμια, να ταφούν οι νεκροί και να βρεθούν οι αγνοούμενοι. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα τόσο σημαντικό σε οικονομικούς όρους! Για να προσθέσει «οι ζημιές που υπέστησαν τα καλά ξενοδοχεία δε φαίνονται σοβαρές, ενώ υπάρχουν και οι κερδισμένοι σε οικονομικούς όρους, όπως οι παραγωγοί τσιμέντου»!

Στην Ινδονησία, τα πτώματα που συσσωρεύονται στο Ατσεχ δεν έχουν σημαντικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον Βιλιάντο Ιε, επίσης αναλυτή. Ο οποίος αναφέρει σαν μόνο ανησυχητικό στοιχείο, από οικονομικής απόψεως, αν το κράτος θα έχει τους οικονομικούς πόρους να ανοικοδομήσει το Ατσεχ, το οποίο διατηρεί αποθέματα πετρελαίου και αερίου...

Είμαστε αντιμέτωποι με τον απόλυτο κυνισμό. Τη στιγμή που η ανθρωπότητα συγκλονισμένη παρακολουθεί την ανείπωτη τραγωδία που έπληξε τις χώρες της ΝΑ Ασίας, στα χρηματιστήρια της Ασίας, των ΗΠΑ και της Ευρώπης οι κεφαλαιοκράτες πανηγυρίζουν. Οι νεκροί δεν τους ενδιαφέρουν, η οσμή του διαφαινόμενου κέρδους τους τρελαίνει. Ο απάνθρωπος χαρακτήρας του συστήματος αποκαλύπτεται τη στιγμή της μεγάλης τραγωδίας. Ούτε δάκρυ για τα δεκάδες χιλιάδες θύματα. Απλώς οι νεκροί ποσοτικοποιούνται και αναλύονται στους χρηματιστηριακούς δείκτες. Και το αποτέλεσμα βγαίνει θετικό. Η αθλιότητα και η τραγωδία που προξένησε το τσουνάμι πυροδοτούν ανοδικά τα καπιταλιστικά κέρδη!


Θ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σεισμός με πάνω από 100 νεκρούς(2016-12-09 00:00:00.0)
«Τελική αποχώρηση» από το Ατσέχ(2005-12-30 00:00:00.0)
Σεισμός 8,2 ρίχτερ «ξύπνησε» τον εφιάλτη(2005-03-29 00:00:00.0)
Διαιώνιση της φτώχειας εν μέσω της τραγωδίας(2005-01-27 00:00:00.0)
«Πάγωμα χρεών» με παγίδες(2005-01-14 00:00:00.0)
«Πάγωμα» χρεών και άλλα κυνικά παιχνίδια...(2005-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ