Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σπίτι του κρεμασμένου...

Γρηγοριάδης Κώστας

Το «παρεμπόριο» και τα «κινέζικα» επικαλείται διαρκώς η κυβέρνηση και διάφορα... στελέχη του συστήματος στο χώρο του εμπορίου για να δικαιολογήσουν τη συρρίκνωση του τζίρου των εμπόρων και των βιοτεχνών. Και δώστου συσκέψεις επί συσκέψεων για το... παρεμπόριο, δώστου ανθρωποκυνηγητά για τους πλανόδιους και για τις «παράνομες» εισαγωγές «κινέζικων». Βλέπετε, οι «νόμιμες», αυτές που έχουν γεμίσει τα ράφια των ντόπιων και ξένων πολυκαταστημάτων, δεν ενοχλούν ούτε την κυβέρνηση ούτε τα διάφορα στελέχη, που, προκειμένου να βγάλουν «λάδι» τον πραγματικό ένοχο, έχουν ξεκινήσει σταυροφορία ενάντια στα «κινέζικα».

Για τις πραγματικές και βαθύτερες αιτίες της συρρίκνωσης μιας σειράς κλάδων της ελληνικής βιομηχανίας και τις αναδουλιές των εμπόρων τσιμουδιά: Ούτε λέξη για την πολιτική της ΕΕ και τις επιπτώσεις της, ούτε λέξη για τα πενιχρά λαϊκά εισοδήματα και τις ακριβές τιμές στην αγορά, ούτε λέξη για το γεγονός, πως οι χαμηλές τιμές - και εδώ που τα λέμε όχι απαραίτητα για κατώτερης ποιότητας είδη - έλκουν τους καταναλωτές. Λέξη για την «παγκοσμιοποίηση», τις κάθε λογής «απελευθερώσεις» και τους νόμους της «ελεύθερης αγοράς», που φέρνει τις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές και την ασύδοτη δράση του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Ποιος, άλλωστε, θα μπορούσε να μιλήσει για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου;

Με αφορμή μια είδηση

Σε ποιο βαθμό, άραγε, έχει φτάσει η «αντικοινωνική συμπεριφορά» των ανηλίκων στη Μ. Βρετανία, ακόμη και παιδιών 10 ή 12 ετών; Κι αν το όποιο σχετικό φαινόμενο είναι έντονο, αποτελεί ή όχι το γεγονός αυτό μια απόδειξη των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων; Και, τέλος πάντων, μπορεί να αντιμετωπιστεί το όποιο πρόβλημα «αντικοινωνικής συμπεριφοράς» των ανηλίκων, με μεθόδους αστυνομικής καταστολής;

Είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που μας γεννήθηκαν, καθώς διαβάζαμε μια σχετική είδηση, που μεταδόθηκε από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με την είδηση αυτή, η βρετανική αστυνομία άρχισε να επιβάλλει επιτόπου πρόστιμα σαράντα λιρών σε ανήλικους από δέκα ετών και άνω για αντικοινωνική συμπεριφορά, σύμφωνα με τις νέες εντολές του υπουργείου Εσωτερικών. Μέχρι τώρα η αστυνομία μπορούσε να επιβάλλει πρόστιμα μόνο σε ανήλικους από 16 ετών και άνω. Τα πρόστιμα θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν οι γονείς των ανηλίκων. Εάν οι γονείς αρνούνται να πληρώσουν τα πρόστιμα, τότε αυτά θα αυξάνονται και οι ίδιοι θα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης.

Χοντρόπετσος ή...

Πριν από 14 χρόνια περίπου μια εξαμελής οικογένεια εγκατέλειπε το σπιτικό της, στη φθίνουσα περιοχή της Ευρυτανίας και έφτανε στην Κόρινθο, προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. Η μετεγκατάσταση μόνον εύκολη δεν ήταν, όπως και η προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Αλλωστε, ούτε στην Κόρινθο περισσεύουν οι θέσεις εργασίας και τα μεροκάματα. Πριν από 8 μήνες ο 19χρονος γιος της οικογένειας τραυματίστηκε σοβαρά σε εργατικό ατύχημα και χειρουργήθηκε στο πόδι, όπου του πέρασαν ειδικές λάμες. Δυο μήνες μετά και καθώς τα πράγματα είχαν δυσκολέψει πολύ, ο 15χρονος αδελφός του, μαθητής του Νυχτερινού Λυκείου, βγαίνει στην αναζήτηση μεροκάματου, για να βοηθήσει την οικογένειά του. Την παραμονή των Χριστουγέννων άφησε την τελευταία του πνοή στο χώρο εργασίας, καταπλακωμένος από κλαρκ, που τον είχαν αναγκάσει να χειρίζεται.

Κι ενώ, μέχρι προχτές - όπως κατάγγειλε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του χτεσινού «Ριζοσπάστη» - οι αρμόδιοι «σφύριζαν αδιάφορα», ο Χρήστος Κουρούσης, ειδικός γραμματέας της Επιθεώρησης Εργασίας και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ έκανε χτες την παρακάτω απίστευτη και κυνική δήλωση στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας»: «Η υπόθεση ακολουθεί το δρόμο της δικαιοσύνης, θα διωχτούν οι εργοδότες και οι γονείς».

... «παίρνει τα μέτρα του»;

Αραγε, ο ειδικός γραμματέας της Επιθεώρησης Εργασίας δεν έχει την παραμικρή ιδέα για τις συνθήκες ζωής και δουλιάς μιας μεγάλης τουλάχιστον μερίδας εργατικών οικογενειών; ΄Η μήπως δε γνωρίζει για το φαινόμενο της παιδικής εργασίας και τις αιτίες του;

Ετσι ή αλλιώς, πάντως, η δήλωσή του αποτελεί - το λιγότερο - μνημείο απανθρωπιάς και ηθικής παρεκτροπής όπου επιχειρείται το ανήκουστο: Να εξισωθεί ο θύτης με το θύμα. Και επειδή η υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή, οφείλουμε να σημειώσουμε το εξής: Είτε ο κύριος αυτός είναι τόσο πολύ χοντρόπετσος και δεν έχει καταλάβει στο ελάχιστο τι έχει συμβεί, είτε η οικονομική επιφάνεια και η δύναμη των δύο ιδιοκτητών της μάντρας είναι γνωστή και πέρα από τα όρια του Νομού Κορινθίας και η δήλωση αυτή εξηγείται μόνον ως μήνυμα εκφοβισμού και φίμωσης προς την άτυχη οικογένεια.

Ο,τι και αν συμβαίνει, εκεί στη ΝΔ, ας τον χαίρονται που τον είχαν για χρόνια πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και τώρα, εκ της θέσεώς του στην Επιθεώρηση Εργασίας, θεματοφύλακα (;;;!!!) των δικαιωμάτων και της ζωής των εργαζομένων. Από την πλευρά μας, τέτοιες δηλώσεις και πρακτικές θα τις πολεμάμε αμείλικτα, μέχρις εσχάτων.

Να καλυφθεί η «χασούρα»

Οι αριθμοί δε λένε πάντα την αλήθεια, αλλά πολλές φορές τη λένε. Ας δούμε, λοιπόν, με αριθμούς, πόσα χρήματα χάνει φέτος ο βαμβακοπαραγωγός, σε σχέση με πέρσι. Η συνολική τιμή του προϊόντος έφτασε πέρσι στις 360 δρχ. το κιλό, καθώς ο μέσος όρος της τιμής πώλησης στα εκκοκκιστήρια ήταν 285 δρχ., ενώ η επιστροφή της παρακράτησης - μέρους του διαβόητου προστίμου συνυπευθυνότητας - που δόθηκε σε δυο δόσεις, ξεπέρασε τις 76 δρχ. το κιλό. (Να σημειώσουμε ότι αν γινόταν δεκτό το αίτημα της ΠΑΣΥ ν' απορροφηθούν όλα τα κιλά στην τιμή στόχου των 362 δρχ. το κιλό, οι βαμβακοπαραγωγοί θα εισέπρατταν την τελική τιμή που πήραν πέρσι).

Φέτος, η τιμή πώλησης στα εκκοκκιστήρια κυμαίνεται, κατά μέσο όρο, στις 250 δρχ. το κιλό, η επιστροφή, με βάση τη δηλωθείσα ποσότητα του 1.116.000 τόνων βαμβακιού, θα είναι 31 δρχ. το κιλό και η συνολική τιμή του προϊόντος θα φτάσει τις 280 δρχ. το κιλό. Επομένως, ο βαμβακοπαραγωγός εισπράττει φέτος 80 δρχ. λιγότερες, κατά κιλό, σε σχέση με πέρσι. Αν ληφθεί υπόψη ότι, κατά μέσο όρο, η στρεμματική απόδοση κυμαίνεται στα 320 κιλά και οι βαμβακοπαραγωγοί καλλιεργούν, κατά μέσο όρο, 50 στρέμματα, υπολογίζεται ότι κάθε παραγωγός χάνει περί το 1.300.000 δρχ.

Τα χρήματα, που χάνει φέτος σε σχέση με πέρσι, είναι και το «κέρδος» που μπορεί να έχει, σε μια χρονιά, ένας μικρομεσαίος βαμβακοπαραγωγός, αφού το κόστος παραγωγής του βαμβακιού στη χώρα μας είναι πολύ υψηλό, λόγω της κερδοσκοπικής ασυδοσίας στη διακίνηση των αγροτικών μέσων και εφοδίων και της έλλειψης έργων υποδομής στη γεωργία. Γι' αυτό η ΠΑΣΥ ζητάει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών.

Το αίτημα για κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό δε θέλει να το ακούει η κυβέρνηση και ίσως γι' αυτό δεν το θέτουν οι φιλοκυβερνητικοί «αγροτοπατέρες», οι οποίοι, κατά τα άλλα, καμώνονται πως νοιάζονται για τους βαμβακοπαραγωγούς και το παίζουν «αδιάλλακτοι αγωνιστές». Για να δικαιολογήσει, δε, την άρνησή της, ισχυρίζεται ότι δεν της το επιτρέπει η ΕΕ. Ομως, δεν είναι έτσι - αλλά και να ήταν, δε φταίνε οι αγρότες που οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι «υποταγμένα και πειθήνια όργανα» της ΕΕ - κι αυτό αποδεικνύεται.

Πριν τέσσερα χρόνια, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποστήριζε ακριβώς τα ίδια που υποστηρίζει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ. Ομως, κάτω από την αγωνιστική πίεση των αγροτών, που ζητούσαν να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος, αναγκάστηκε να δώσει, από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, 40 δρχ. το κιλό επιπλέον - το περίφημο «40δραχμο» που το «βάφτισε» δάνειο στους αγρότες. Πριν λίγες μέρες, η κυβέρνηση της ΝΔ εξέδωσε ομόλογα του δημοσίου για λογαριασμό της ΑΤΕ κι «έσβησε» εκείνο το αγροτικό δάνειο. Η κυβέρνηση της ΝΔ, λοιπόν, δεν έχει παρά να κάνει ό,τι έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2000 κι ας έρθει αργότερα η ίδια, ή μια άλλη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να την καλύψει...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Τα... σταθερά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΩΡΑ, «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ σταθερότητας» είναι αυτό που είδε το φως της δημοσιότητας για την περίοδο 2004 - 2007 ή πρόγραμμα - αστάθειας των στοιχειωδών δεδομένων για εργαζόμενους και μισθωτούς; Προφανώς, αυτό εξαρτάται από το ποια σκοπιά το βλέπει ο καθένας.

Το μόνο που παραμένει «σταθερό» είναι η προσήλωση στα κέρδη των εταιριών. Τα υπόλοιπα μάλλον πάνε περίπατο. Φυσικά το ασφαλιστικό (ο μεγάλος καημός των Ευρωπαίων «εταίρων» μας και των κυβερνώντων) είναι σε πρώτη ζήτηση.

Γερνάει η χώρα μας, λένε και ανησυχούν για την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα των Ταμείων. Μόνο όταν χαρίζουν δισεκατομμύρια στους μεγάλο - οφειλέτες και όταν χάνουν δισεκατομμύρια, παίζοντας τα αποθεματικά στο χρηματιστήριο δεν ανησυχούν...

Επίσης καθόλου δεν ανησυχούν όταν βάζουν έντεχνα στη μέση την ιδιωτική ασφάλιση δίνοντας δεκάδες φορολογικά κίνητρα. Γιατί να αγχώνονται άλλωστε; Τον μισθωτό επιβαρύνουν τέτοιες και παρόμοιες εξελίξεις.

ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΝΑ μην παραπονούνται οι ...μικρομεσαίοι, ότι τους ξέχασε η κυβέρνηση, έχει και γι' αυτούς φορολογικές «εκπλήξεις» ενώ εκπνέει η χρονιά. Μιλάμε για το «πιστόλι στον κρόταφο» της εφορίας και τις απειλές για φορολογική επιβάρυνση εάν δεν υπαχθούν στις υφιστάμενες ρυθμίσεις.

Βλέπετε οι αναπτυξιακοί νόμοι μπορεί να μην αφορούν τους μικρομαγαζάτορες όμως οι φορολογικοί τους αφορούν και, μάλιστα, κατά κύριο λόγο. Κι όσο το κράτος θέλει να εμφανιστεί ως αρωγός τόσο περισσότερο αποδεικνύεται ότι πρόκειται για στυγνό φοροεισπράκτορα.

Από κάποιους βλέπετε πρέπει να προκύψουν τα περίφημα έσοδα και για να φορολογηθούν αυτοί που πραγματικά κερδίζουν ούτε κουβέντα. Κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την ανταγωνιστικότητα της χώρας όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε παρακολουθώντας τα «παραμύθι» των κυβερνήσεων τα τελευταία 20 χρονιά.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Κατά τα άλλα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το υπουργείο Ανάπτυξης εύχονται τα καλύτερα σε εμπόρους και καταναλωτές διαβλέποντας και άνοδο της χριστουγεννιάτικης αγοράς.

«Υψηλή συγκέντρωση»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οπως καταλαβαίνει ακόμη και ο απλός πολίτης, ο συνδυασμός της φιλομονοπωλιακής πολιτικής των κυβερνήσεων (φοροελαφρύνσεις, επιδοτήσεις, παροχές κλπ), της ζούγκλας των νόμων της αγοράς («το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό»), της ανταγωνιστικότητας κλπ, κλπ, συγκροτεί ουσιαστικά - εκτός των άλλων - ένα θερμοκήπιο συνεχούς γιγάντωσης των ήδη μεγάλων επιχειρήσεων. Κι ενώ, η κυβέρνηση της ΝΔ - συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο με αυτή του ΠΑΣΟΚ - προωθεί και εφαρμόζει την προαναφερόμενη πολιτική, έρχεται ακόμη και η Επιτροπή Ανταγωνισμού να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στη διαμόρφωση των τιμών από τις έντονες τάσεις μονοπωλιοποίησης στο χώρο της βιομηχανίας. «Ο μέσος όρος συγκέντρωσης στους κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας είναι 3.703 και υποδηλώνει πως στους κλάδους αυτούς υπάρχει γενικά υψηλή συγκέντρωση, αφού το όριο επικινδυνότητας, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι το 2.000», σημειώνει στη μελέτη της (αφορά στη χρονική περίοδο 1996 - 2002) η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Περιττό, βέβαια, να συμπληρώσουμε, ότι η αναφερόμενη «υψηλή συγκέντρωση» συνεπάγεται ανάλογη συγκέντρωση των υπερκερδών και του παραγόμενου πλούτου, της γενικότερης επιρροής και εξουσίας στη δημόσια ζωή της χώρας κλπ, κλπ.

Χωρίς σχόλια

Ο Ιγκνάσιο Τσαπέλα είναι ένας αξιόλογος Αμερικανός επιστήμονας και ακαδημαϊκός δάσκαλος. Μέχρι πριν από δύο βδομάδες ήταν αναπληρωτής καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. Τώρα, είναι άνεργος. Η διοίκηση του πανεπιστημίου αρνήθηκε τη μονιμοποίησή του και, σύμφωνα με όσα ισχύουν στις ΗΠΑ, ο οποιοσδήποτε αναπληρωτής καθηγητής βρίσκεται εκτός πανεπιστημίου μόλις λήξει το συμβόλαιό του. Και τούτο έγινε, παρότι η εκλογή του στη θέση του τακτικού και μόνιμου καθηγητή προτεινόταν από την επιτροπή του τμήματός του με ψήφους 32-1, από την επιτροπή ειδικών με 5-0 και διέθετε, επίσης, την υποστήριξη του προέδρου του τμήματος και του πρύτανη.

Με τι βαρύνεται ο Ιγκνάσιο Τσαπέλα; Ηταν εκείνος που το 2001 εντόπισε γενετικό υλικό από μεταλλαγμένο καλαμπόκι σε ποικιλίες συμβατικού καλαμποκιού στο Μεξικό. Κι όχι μόνο το εντόπισε, αλλά έκανε και το «λάθος» να δημοσιοποιήσει την ανακάλυψή του, η οποία έκανε το γύρο του κόσμου, αφού έδινε χεροπιαστές αποδείξεις της ανεξέλεγκτης γενετικής ρύπανσης. Σημειώστε, ακόμη, ότι η απόρριψη του αναπληρωτή καθηγητή έγινε κατόπιν πρότασης της επιτροπής προϋπολογισμού του πανεπιστημίου. Και, ακόμη, ότι το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ έχει συμφωνία πενταετούς χρηματοδότησης 25 εκατ. δολαρίων με την πολυεθνική «Novartis», η οποία ασχολείται με προϊόντα βιοτεχνολογίας.

Τα σχόλια περιττεύουν.

Ακριβώς ίδια πολιτική!

«Το βασικό μήνυμα από την εκλογική μας ήττα, για εμένα, ήταν ότι πρέπει να αλλάξουμε περισσότερο τον τρόπο που ασκούμε πολιτική, και όχι τόσο τις πολιτικές που υποστηρίζουμε». Το απόσπασμα είναι από πρόσφατη συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στη διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση «Open Democracy». Και το σημειώνουμε, μόνο και μόνο, για όσους δεν έχουν πειστεί ακόμη ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει στην ίδια πολιτική με αυτήν του Κ. Σημίτη και την οποία καταψήφισαν οι εργαζόμενοι στις εκλογές του περασμένου Μάρτη...

Παραγωγικός... δικτάτορας

Αλλοι την ανεβάζουν στα 8 εκατομμύρια δολάρια και άλλοι στο διπλάσιο περίπου νούμερο. Είναι η περιουσία του πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκ. Πινοτσέτ. Σ' αυτό που συμφωνούν όλοι - ακόμη και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι - είναι το συμπέρασμα ότι η περιουσία αυτή δεν έγινε από το μισθό που έπαιρνε ως Πρόεδρος της Χιλής, στα 25 χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας. Αλλωστε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου, ο Πινοτσέτ είχε λάβει «μεγάλες μίζες» για τις υπηρεσίες και τα ταξίδια του στο εξωτερικό. Το 1976, σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, ο Πινοτσέτ έλαβε τρία εκατομμύρια δολάρια για καθήκοντα που εκτέλεσε και στα οποία εμπλέκονται οι ΗΠΑ. Από το 1974 έως το 1997, επίσης, ο Πινοτσέτ έλαβε 12,3 εκατομμύρια δολάρια για ανάλογα καθήκοντα, που έφερε σε πέρας, στην Κίνα, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Παραγουάη, την Ισπανία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Προφανώς, ο πρώην δικτάτορας ήταν ιδιαίτερα παραγωγικός και αποδοτικός για τα αμερικανικά συμφέροντα, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Γενικευμένο το φακέλωμα

Η απόφαση της «Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» να επικυρώσει την παράδοση προσωπικών στοιχείων - ευαίσθητων δεδομένων, όσων ταξιδεύουν αεροπορικώς προς ΗΠΑ, στις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Και τούτη η ανεξάρτητη «Αρχή», και μ' αυτή της την ενέργεια, έδειξε πόσο ανεξάρτητος μπορεί να είναι ένας θεσμός του αστικού καθεστώτος, ιδιαίτερα δε στην εποχή του ιμπεριαλισμού, της ολοένα αυξανόμενης αντίδρασης. Γιατί με τη συγκεκριμένη ενέργεια έδειξε ότι υπηρετεί πιστά το σύστημα, ευθυγραμμιζόμενη με τις κατευθύνσεις που απορρέουν από σχετική απόφαση της Κομισιόν και επακόλουθη συμφωνία των ομογάλακτων ΕΕ - ΗΠΑ, για το φακέλωμα των επιβατών. Στην οποία, βεβαίως, συμφωνούν και επαυξάνουν οι κυβερνήσεις της ολιγαρχίας.

Επίσης αυτή η απόφαση, τούτο το φακέλωμα, δεν υπάρχει, δε στέκεται μόνο του. Αποτελεί κομμάτι ενός συνολικότερου πλαισίου, ενός μεγαλύτερου πλέγματος, πλευρές του οποίου είναι: Το φακέλωμα της «Σένγκεν» και από το 2006 της επόμενης, αντιδραστικότερης φάσης της, της «Σένγκεν ΙΙ». Η ίδρυση και ισχυροποίηση υπηρεσιών καταστολής, όπως η Γιουροπόλ και η Γιουροτζάστ. Η συνεργασία τους με υπηρεσίες παραπέρα ενδυναμωμένες όπως η Ιντερπόλ και η ΣΙΑ. Η διατήρηση σε καθέναν απ' αυτούς τους μηχανισμούς βάσεων δεδομένων, όπου θα κρατούνται, θα επικαιροποιούνται και θα διασταυρώνονται τα στοιχεία όλων όσων παρακολουθούν. Η ψήφιση (ευρω)τρομονόμων σε βρυξελλιώτικο και σε εθνικό επίπεδο, με ορισμούς για το τι είναι «τρομοκρατία» τόσο γενικούς και επικίνδυνους, ώστε κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν «τρομοκράτες» και να διωχτούν βάσει του σχετικού νόμου - εκτρώματος αγανακτισμένοι αγρότες που αγωνίζονται π.χ. με τη μορφή του συμβολικού αποκλεισμού του δρόμου για το ξεκλήρισμα που υφίστανται. ΄Η απεργοί εργαζόμενοι που «τολμούν» να προχωρήσουν σε μια συμβολική κατάληψη του χώρου όπου εργάζονται, των γραφείων μιας νομαρχίας ή ενός υπουργείου.

Τα κομμάτια αυτού του πλέγματος, ακόμα και τα φαινομενικά πιο ανώδυνα, αξιοποιούνται ώστε να καλλιεργούν στα πλατιά λαϊκά στρώματα το φόβο. Τον αρχέγονο φόβο που νιώθει ο κάθε άνθρωπος όταν αισθάνεται παρακολουθούμενος από κάμερες στο δρόμο ή ηλεκτρονικά διασταυρούμενα αρχεία στον «αέρα». Το φόβο που επιστρατεύεται για να φυλά τα «έρμα». Το φόβο που ωθεί τους παρακολουθούμενους να ρυθμίζουν την προσωπική και κοινωνική τους συμπεριφορά και δραστηριότητα, με βάση τα πρότυπα που το σύστημα, οι κυρίαρχες σήμερα πολιτικές δυνάμεις καλλιεργούν και προβάλλουν, με απώτερο στόχο να κρατούν ισχυρή την κυριαρχία τους.

Στο στόχαστρό τους μπαίνει όποιος την αμφισβητεί. Οποιος αμφισβητεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Οποιος πασχίζει για ένα καλύτερο μεροκάματο, ένα σύστημα αποκλειστικά δημόσιας δωρεάν παιδείας ή δημόσιας δωρεάν υγείας. Οποιος αρνείται να δεχτεί ότι δεκαπεντάχρονα μαθητούδια εργάζονται ανασφάλιστα και πεθαίνουν στα μουλωχτά και οι Αρχές ενώ ξέρουν τι έφαγε όποιος ταξίδεψε προς ΗΠΑ ή ποιος διαδήλωσε μπροστά στην πρεσβεία, δεν «ξέρουν» π.χ. ποιοι και πού είναι οι εργοδότες - εγκληματίες του νεκρού παιδιού. Αυτή η επικίνδυνη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς χαντακώνει κάθε ελπίδα μας για ένα καλύτερο μέλλον. Ο λαός, αλλά και κάθε δημοκράτης, κάθε συνειδητοποιημένος και προοδευτικός άνθρωπος οφείλει οργανωμένα να αντισταθεί και να αντιδράσει, κατευθύνοντας τον αγώνα για δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες ως την κατάργηση των αιτιών που τις περιστέλλουν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ