Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Να καλυφθεί η «χασούρα»

Οι αριθμοί δε λένε πάντα την αλήθεια, αλλά πολλές φορές τη λένε. Ας δούμε, λοιπόν, με αριθμούς, πόσα χρήματα χάνει φέτος ο βαμβακοπαραγωγός, σε σχέση με πέρσι. Η συνολική τιμή του προϊόντος έφτασε πέρσι στις 360 δρχ. το κιλό, καθώς ο μέσος όρος της τιμής πώλησης στα εκκοκκιστήρια ήταν 285 δρχ., ενώ η επιστροφή της παρακράτησης - μέρους του διαβόητου προστίμου συνυπευθυνότητας - που δόθηκε σε δυο δόσεις, ξεπέρασε τις 76 δρχ. το κιλό. (Να σημειώσουμε ότι αν γινόταν δεκτό το αίτημα της ΠΑΣΥ ν' απορροφηθούν όλα τα κιλά στην τιμή στόχου των 362 δρχ. το κιλό, οι βαμβακοπαραγωγοί θα εισέπρατταν την τελική τιμή που πήραν πέρσι).

Φέτος, η τιμή πώλησης στα εκκοκκιστήρια κυμαίνεται, κατά μέσο όρο, στις 250 δρχ. το κιλό, η επιστροφή, με βάση τη δηλωθείσα ποσότητα του 1.116.000 τόνων βαμβακιού, θα είναι 31 δρχ. το κιλό και η συνολική τιμή του προϊόντος θα φτάσει τις 280 δρχ. το κιλό. Επομένως, ο βαμβακοπαραγωγός εισπράττει φέτος 80 δρχ. λιγότερες, κατά κιλό, σε σχέση με πέρσι. Αν ληφθεί υπόψη ότι, κατά μέσο όρο, η στρεμματική απόδοση κυμαίνεται στα 320 κιλά και οι βαμβακοπαραγωγοί καλλιεργούν, κατά μέσο όρο, 50 στρέμματα, υπολογίζεται ότι κάθε παραγωγός χάνει περί το 1.300.000 δρχ.

Τα χρήματα, που χάνει φέτος σε σχέση με πέρσι, είναι και το «κέρδος» που μπορεί να έχει, σε μια χρονιά, ένας μικρομεσαίος βαμβακοπαραγωγός, αφού το κόστος παραγωγής του βαμβακιού στη χώρα μας είναι πολύ υψηλό, λόγω της κερδοσκοπικής ασυδοσίας στη διακίνηση των αγροτικών μέσων και εφοδίων και της έλλειψης έργων υποδομής στη γεωργία. Γι' αυτό η ΠΑΣΥ ζητάει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών.

Το αίτημα για κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό δε θέλει να το ακούει η κυβέρνηση και ίσως γι' αυτό δεν το θέτουν οι φιλοκυβερνητικοί «αγροτοπατέρες», οι οποίοι, κατά τα άλλα, καμώνονται πως νοιάζονται για τους βαμβακοπαραγωγούς και το παίζουν «αδιάλλακτοι αγωνιστές». Για να δικαιολογήσει, δε, την άρνησή της, ισχυρίζεται ότι δεν της το επιτρέπει η ΕΕ. Ομως, δεν είναι έτσι - αλλά και να ήταν, δε φταίνε οι αγρότες που οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι «υποταγμένα και πειθήνια όργανα» της ΕΕ - κι αυτό αποδεικνύεται.

Πριν τέσσερα χρόνια, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποστήριζε ακριβώς τα ίδια που υποστηρίζει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ. Ομως, κάτω από την αγωνιστική πίεση των αγροτών, που ζητούσαν να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος, αναγκάστηκε να δώσει, από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, 40 δρχ. το κιλό επιπλέον - το περίφημο «40δραχμο» που το «βάφτισε» δάνειο στους αγρότες. Πριν λίγες μέρες, η κυβέρνηση της ΝΔ εξέδωσε ομόλογα του δημοσίου για λογαριασμό της ΑΤΕ κι «έσβησε» εκείνο το αγροτικό δάνειο. Η κυβέρνηση της ΝΔ, λοιπόν, δεν έχει παρά να κάνει ό,τι έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2000 κι ας έρθει αργότερα η ίδια, ή μια άλλη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να την καλύψει...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ