Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ
Θα δουλέψουμε με οποιονδήποτε

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε χτες, Πέμπτη, 23 του Δεκέμβρη, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, την οποία παρακολούθησαν 690 Ρώσοι και ξένοι δημοσιογράφοι. Σ' ό,τι αφορά στο ζήτημα των ουκρανικών εκλογών, σημείωσε την ετοιμότητα του Κρεμλίνου να συνεργαστεί με οποιονδήποτε Πρόεδρο επιλέξει ο λαός της Ουκρανίας στις 26 του Δεκέμβρη. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του Β. Γιουστσένκο πως το πρώτο ταξίδι του ως Προέδρου θα είναι στη Μόσχα, πρότεινε να μην προτρέχουμε του αποτελέσματος και την ίδια ώρα εξέφρασε την «ανησυχία» του «για τις προσπάθειες να επιλυθούν πολιτικά προβλήματα με μη νόμιμες μεθόδους και να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού στη διάρκεια των πολιτικών διαδικασιών. Ομως, σε τελική φάση θα αποδεχτούμε οποιαδήποτε λύση και θα δουλέψουμε με οποιονδήποτε ηγέτη», είπε ο Πούτιν, και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε πως στο περιβάλλον του Γιουστσένκο δε θα βρεθούν άνθρωποι, που οικοδομούν τις ενέργειές του πάνω σε αντιρωσικές δηλώσεις. Ελπίζουμε να επικρατήσει η υγιής σκέψη πάνω στα συμφέροντα της στιγμής». Ο Ρώσος Πρόεδρος άφησε και υπονοούμενα, σχετικά με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αποκόψουν τη Ρωσία από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Ξέρουμε πως τις βάλατε στο χέρι!

Σε μια από τις πρώτες ερωτήσεις ο Πούτιν αναφέρθηκε στην περίπτωση του πετρελαϊκού ομίλου «Yukos». Οπως είπε, «σήμερα, η πολιτεία χρησιμοποίησε με καθ' όλα νόμιμο τρόπο τους μηχανισμούς της ελεύθερης αγοράς, ώστε να προστατέψει τα συμφέροντά της», και πρόσθεσε πως «τις ενέργειες αυτές τις θεωρώ απολύτως φυσιολογικές», αφού, όπως τόνισε, οι κρατικές εταιρίες, όπως η «Rosneft», είχαν τα ίδια δικαιώματα, βάσει του νόμου, με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να διεκδικήσουν την αγορά θυγατρικής εταιρίας του ομίλου «Yukos» (Η «Rosneft» ανακοίνωσε πως εξαγόρασε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της μέχρι πρότινος άγνωστης επενδυτικής εταιρίας «Baikal Finance Group», η οποία είχε αγοράσει σε πλειστηριασμό της περασμένης Κυριακής τη «Yuganskneftegas», προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά των ΗΠΑ).

Ο Πούτιν άφησε υπονοούμενα για τον τρόπο που έγιναν οι ιδιωτικοποιήσεις την εποχή του προκατόχου του, Μπ. Γιέλτσιν. Ανέφερε πως «όλοι γνωρίζουν τις σκοτεινές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν, στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν έγιναν οι ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών εταιριών».

Γιατί μόνο τέσσερα;

Ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε χιούμορ, όταν ρωτήθηκε από Ιάπωνα δημοσιογράφο γιατί δε δίνει και τα τέσσερα νησιά των Κουρίλων Νήσων και προσφέρει στην Ιαπωνία μόνο τα δύο. «Ναι; Γιατί μόνο τέσσερα; Εχουμε πολλά ακόμη», απάντησε ο Πούτιν. Στη συνέχεια ισχυρίστηκε πως στη σχετική δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, δεν πρόσφερε τίποτα στην Ιαπωνία, αλλά ανέφερε την ετοιμότητα της Ρωσίας να υλοποιήσει τη Διακήρυξη του 1956, στην οποία, όπως πρόσθεσε, «σημειώνεται πως η ΕΣΣΔ "εκφράζει την ετοιμότητα να δώσει", αλλά στην οποία δεν αναφέρεται κάτω από ποιες συνθήκες, πότε και πού θα πάει η κυριαρχία αυτών των εδαφών». Πρόσθεσε μάλιστα πως αυτά είναι ζητήματα συνομιλιών με την Ιαπωνία, που όμως σήμερα εκφράζει «μη έννομες διεκδικήσεις», την ώρα που, αντίθετα, η Ρωσία επιδιώκει τη σύναψη συμφωνίας ειρήνης.

Σταματήστε την κοροϊδία!

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως για άλλη μια φορά ο Πούτιν καυτηρίασε από μεριάς του τα δύο μέτρα και σταθμά της Δύσης στην προσέγγιση διάφορων ζητημάτων. Ειδικά αναφέρθηκε στον ΟΑΣΕ, που αναγνωρίζει, για παράδειγμα, τις εκλογές σε Κόσσοβο, Αφγανιστάν και Ιράκ, ενώ δεν αναγνωρίζει τις εκλογές στην Τσετσενία. Ενώ πρόσθεσε: «Η ΕΕ θεώρησε πως στη Μακεδονία οι Αλβανοί θα πρέπει να συμμετέχουν στη διοίκηση της χώρας στη βάση του ποσοστού του πληθυσμού τους, δηλαδή στο 20%. Στη Ρίγα οι Ρώσοι αποτελούν το 60% του πληθυσμού, αλλά εκεί μας λένε πως είναι άλλη η κατάσταση. Τι άλλη είναι αυτή η κατάσταση;», αναρωτήθηκε ο Πούτιν, και πρόσθεσε πως «πρέπει να σταματήσει η κοροϊδία πάνω στην υγιή σκέψη».


Ι. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στοχευμένη εμβάθυνση «στρατηγικής συνεργασίας» σε «έναν κόσμο που διέρχεται σημαντικές αλλαγές»(2022-02-05 00:00:00.0)
Σπάει το εξαγωγικό μονοπώλιο της Gazprom;(2013-02-19 00:00:00.0)
Αίτημα επανεξέτασης συμβολαίων για το αέριο(2009-11-20 00:00:00.0)
Εκατέρωθεν δηλώσεις εξευμενισμού των «μεγάλων»(2004-12-24 00:00:00.0)
Ωμές επεμβάσεις πυροδοτούν κι άλλο την κρίση(2004-11-25 00:00:00.0)
Εμπλοκή με την εξαγωγή πετρελαίου(2004-09-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ