Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μαζική συμμετοχή στις τοπικές εκλογές

ΡΑΜΑΛΑ-ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι περίμεναν αρκετές ώρες, χτες, έξω από τα εκλογικά τμήματα που στήθηκαν στις πόλεις και στα χωριά της Δυτικής Οχθης, προκειμένου να ψηφίσουν για την εκλογή δημοτικών συμβουλίων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η συμμετοχή των περίπου 140.000 ψηφοφόρων πρέπει να ξεπέρασε το 90%. Οι Παλαιστίνιοι καλούνταν να επιλέξουν μεταξύ 886 υποψηφίων, μεταξύ των οποίων 130 γυναίκες, για τις 360 έδρες των 26 δημοτικών συμβουλίων της Δυτικής Οχθης.

Πρόκειται για τις πρώτες τοπικές εκλογές που πραγματοποιούνται στα παλαιστινιακά εδάφη, μετά από το 1976, και θεωρούνται από πολλούς ως γενική πρόβα ενόψει των προεδρικών εκλογών της 9ης του Γενάρη. Η εκλογική διαδικασία δε διεξήχθη στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας και αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 27 του Γενάρη.

Την ίδια ώρα, στη Λωρίδα της Γάζας περίπου 20 όλμοι έπλητταν εβραϊκό εποικισμό, και σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό εκτοξεύτηκαν από τον προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιούνις, στον οποίο, πριν από λίγες μέρες, πραγματοποιήθηκε αιματηρή εισβολή. Λίγο αργότερα, από έκρηξη, στο συγκεκριμένο καταυλισμό, σκοτώθηκαν μέσα σε σπίτι 2 μέλη της «Χαμάς» και τραυματίστηκαν 9. Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, οι τραυματισμοί οφείλονται σε ισραηλινά πυρά.

Εσωτερικές διαφωνίες για τη διάσκεψη

Μπορεί η διεθνής κοινότητα, ΟΗΕ, Γαλλία και άλλες χώρες, να χαρακτήρισαν πολύ «θετική πρωτοβουλία» την πρόταση Μπλερ για πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης, τους πρώτους μήνες του 2005 στο Λονδίνο με θέμα «τις μεταρρυθμίσεις στα παλαιστινιακά εδάφη», αλλά δε φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο και εντός της παλαιστινιακής πολιτικής σκηνής.

Ο υπηρεσιακός Πρόεδρος της ΟΑΠ και επικρατέστερος υποψήφιος για την Προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, αποδέχτηκε την πρόταση Μπλερ με ικανοποίηση. Αντίθετη, όμως, άποψη έχει ο πρωθυπουργός, Αχμάντ Κορέι, ο οποίος, χτες, δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι «δε χρειάζεται να συμμετάσχουν σε μια διάσκεψη για τις δικές τους μεταρρυθμίσεις και για τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να διαπραγματευτούν με τους Ισραηλινούς. Χρειάζονται μια διάσκεψη για την ειρηνευτική διαδικασία με τη συμμετοχή των Ισραηλινών», οι οποίοι κατέστησαν σαφές ότι δε θα συμμετάσχουν. Κατά της πραγματοποίησης της διάσκεψης τάχθηκε και η ισλαμιστική οργάνωση «Χαμάς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ