Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εκατέρωθεν δηλώσεις εξευμενισμού των «μεγάλων»
  • Υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ ο «φιλορώσος» Γιανουκόβιτς
  • Καμία αντίρρηση για τον Ενιαίο Οικονομικό Χώρο με τη Ρωσία ο «φιλοδυτικός» Γιουστσένκο

Αχ, αυτές οι συναινέσεις...

Associated Press

Αχ, αυτές οι συναινέσεις...
Οι δύο «μονομάχοι» στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας, φαίνεται πως βάλθηκαν να μπερδέψουν για τα καλά τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων τους. Ετσι, σε εντυπωσιακή δήλωση προχώρησε ο -χαρακτηριζόμενος κι ως «φιλορώσος» - Β. Γιανουκόβιτς. Χαρακτήρισε την πρόθεση της Ουκρανίας να ενταχτεί στο ΝΑΤΟ ως «λογική», λέγοντας πως γι' αυτό πρέπει «να επιδιώκεται από τη χώρα η επίτευξη εκείνων των στάνταρτ που χρειάζονται για την ενσωμάτωση στη συμμαχία». Και πρόσθεσε: «Η σύγχρονη στρατιωτικο-πολιτική κατάσταση και τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας θέτουν όρους αναγκαιότητας της εμβάθυνσης των σχέσεων με το ΝΑΤΟ, σαν τον πιο πιθανό εγγυητή της ασφάλειας και σταθεροποίησης στην Ευρώπη».

Τα παραπάνω ο Β. Γιανουκόβιτς τα δήλωσε στις 21 Δεκέμβρη, σε συνάντησή του με τους αντιπροσώπους του διπλωματικού σώματος. «Η Ουκρανία έχει μεγάλη πείρα συνεργασίας με το ΝΑΤΟ» - σημείωσε ο ίδιος. Σ' ό,τι αφορά το δίλημμα που έχουν θέσει στον ουκρανικό λαό, έδωσε την εξής απάντηση: «Απαντώντας στις εκκλήσεις να κάνω μονοσήμαντη επιλογή: Ευρώπη ή Ρωσία, εγώ απαντάω: και Ευρώπη και Ρωσία».

Οπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια»: «Εως τώρα ο Γιανουκόβιτς θεωρούνταν "αντιδυτικός" υποψήφιος. Γι' αυτό και οι τελευταίες δηλώσεις του έχουν ολοκληρωτικά μπερδέψει τους Ουκρανούς ψηφοφόρους».

«Κλείνει το μάτι» στη Μόσχα

Από την άλλη ο Βίκτορ Γιουστσένκο απάντησε κεραυνοβόλα στην κατ' αρχήν ετοιμότητα της Μόσχας για διάλογο μαζί του, που εκδηλώθηκε κατά το πρόσφατο ταξίδι του Βλ. Πούτιν στη Γερμανία. Ετσι, όπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσμαγια Γκαζέτα», ήδη στις 21 Δεκέμβρη «στο πρώτο εθνικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα διαβεβαίωνε τη Ρωσία για την πλήρη του νομιμοφροσύνη. Σύμφωνα με τα λόγια του, η συνεργασία με τη Ρωσία αποτελεί για την Ουκρανία στρατηγική προτεραιότητα, καθώς και την πρώτη του επίσκεψη, με την ιδιότητα του προέδρου της Ουκρανίας, ο Γιουστσένκο σκοπεύει να την κάνει στη Μόσχα».

Επίσης στις 22 Δεκέμβρη στη συνέντευξη Τύπου για τους Ρώσους δημοσιογράφους ο ίδιος επιβεβαίωσε την παραπάνω πληροφορία, «υπογραμμίζοντας πολλές φορές, πως η Ρωσία θα παραμείνει για την Ουκρανία, πάντα και με οποιαδήποτε εξουσία, ο στρατηγικός της συνέταιρος». Ο αρχηγός της ουκρανικής αντιπολίτευσης θυμήθηκε και τις οικονομικές σχέσεις και τις ιστορικές ρίζες των δύο χωρών. Στο μοναδικό ίσως που, προφανώς δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί, ήταν η επίκριση ότι η Μόσχα χωρίς λεπτότητα υποστήριξε έναν από τους υποψήφιους και με αυτό ταπείνωσε τον ουκρανικό λαό. «Μετά από αυτό που έγινε σ' αυτή την προεκλογική εκστρατεία, θα είναι πιο δύσκολο να αποκαθιστούμε τις καλές σχέσεις των Ουκρανών προς τη Ρωσία, από το να διευθετήσουμε τις διακρατικές σχέσεις. Ομως εμείς θα το κάνουμε!», υποσχέθηκε ο Γιουστσένκο.

Ο «φιλοδυτικός» υποψήφιος έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα της ρώσικης γλώσσας στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως από το αξίωμα του προέδρου θα κάνει τα πάντα για να μην αισθάνεται ο ρωσόφωνος πληθυσμός ότι είναι περιορισμένος στα δικαιώματα: «Ποιος μέχρι τώρα έκλεινε τα ρώσικα σχολεία;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Οχι πάντως η αντιπολίτευση. Αυτό το έκανε η σημερινή εξουσία, η οποία συνήθισε να χρησιμοποιήσει τα χαρτιά της ρώσικης γλώσσας και της διπλής υπηκοότητας μόνο σαν αντάλλαγμα, στα προεκλογικά παιχνίδια».

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι ο Γιουστσένκο διαβεβαίωσε ότι πότε δεν τάχτηκε εναντίον της ιδέας της δημιουργίας του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) με τη Ρωσία. Ομως θεωρεί πως «πριν εγκρίνουμε τα ντοκουμέντα, που είναι υπογραμμένα, πρέπει να τα μελετήσουμε». Δήλωσε σχετικά πως οι Ουκρανοί βουλευτές δεν έχουν δει το τελικό κείμενο των συμφωνιών, οι οποίες θα είναι η βάση για την υλοποίηση της ιδέας του ΕΟΧ. Το πρωταρχικό, σύμφωνα με τα λόγια του Γιουστσένκο, για την καινούρια εξουσία θα είναι να κάνει το παν για τη δραστηριοποίηση των διμερών σχέσεων με τη Ρωσία: "Η βασική αιτία που συγκρατεί τη δυναμική ανάπτυξης μεταξύ χωρών μας είναι η ασυνεννοησία των νομοθεσιών μας», σημείωσε ο ίδιος.

Τέλος, αναφερόμενος στη φιλορωσική ρητορική του αντιπάλου του, ο Γιουστσένκο δήλωσε: «Γιατί στο Ντονμπάς δεν υπάρχει ούτε μία ρωσική επιχείρηση, ούτε καν κοινές επιχειρήσεις με τη Ρωσία; Εκεί που δουλεύει η κλίκα του Γιανουκόβιτς, για τους άλλους δεν υπάρχει θέση», σημείωσε με νόημα.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ