Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πλήγματα από παντού στους κατακτητές

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ.--

Σε φιάσκο εξελίχτηκε, τελικά, η χτεσινή πρώτη μέρα επίσημης επιστροφής ορισμένων κατοίκων της Φαλούτζα στα σπίτια τους, καθώς ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν στις ανακοινώσεις των κατοχικών δυνάμεων και της δοτής κυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή οι αντάρτες εξαπέλυαν νέες επιθέσεις κατά των αμερικανικών στρατευμάτων μέσα στην, κατά τα άλλα, «απελευθερωμένη από τους τρομοκράτες», πόλη. Διόλου καλά δεν πάνε τα πράγματα για τους κατακτητές ούτε στη Μοσούλη, όπου, όπως και επισήμως ανακοινώθηκε, χτες, η πολύνεκρη επίθεση της Τρίτης, κατά της αμερικανικής βάσης, οφείλεται σε επίθεση αυτοκτονίας, παραδοχή που θέτει σειρά ερωτημάτων.

Σφοδρές εκρήξεις συγκλόνιζαν τις ανατολικές περιοχές της Φαλούτζα, αργά χτες το απόγευμα, ενώ αμερικανικές δυνάμεις συγκρούονταν με αντάρτες. Αμερικανικά F 18 βομβάρδιζαν την περιοχή, ενώ στις μάχες συμμετείχαν και τεθωρακισμένα. Αυτό το σκηνικό πολέμου διαδέχτηκε τις μικρές ουρές, που είχαν σχηματιστεί το πρωί στα νότια της πόλης, από μερικές δεκάδες κατοίκους που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για επιστροφή στην πόλη τους, που, το πρωί, χαρακτηριζόταν «ασφαλής». Οι περισσότεροι από τους κατοίκους, που υποχρεώθηκαν να δώσουν τα αποτυπώματά τους, αλλά και να καταγραφεί η ίριδα των ματιών τους για να μπουν, δήλωναν ότι δεν προτίθενται να μείνουν στην πόλη αλλά μόνο να περισυλλέξουν ό,τι απέμεινε από τις περιουσίες τους.

Ερωτήματα και επιθέσεις

Οι φωτογραφίες από τις απώλειες των κατακτητών στη Φαλούτζα δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα

Associated Press

Οι φωτογραφίες από τις απώλειες των κατακτητών στη Φαλούτζα δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα
Βορειότερα στη Μοσούλη, Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες περιπολούσαν διαρκώς στους δρόμους της πόλης, ενώ ειδική ομάδα ερευνητών του FBI συγκέντρωνε στοιχεία για την επίθεση που σημειώθηκε, την Τρίτη, στην αμερικανική βάση της πόλης με αποτέλεσμα, επισήμως, να σκοτωθούν 22 άνθρωποι, οι περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες. Δίνοντας τέλος στις φημολογίες, ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, Ρίτσαρντ Μάγιερς, ο οποίος, επίσης, έσπευσε στην περιοχή, επιβεβαίωσε ότι η επίθεση οφείλεται σε επίθεση αυτοκτονίας. Ανώνυμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν, μάλιστα, ότι τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν εξαιρετικά υψηλής τεχνολογίας και δεν αποκλείεται οι δράστες να τα είχαν προμηθευτεί μέσα από την ίδια τη βάση, γεγονός που προκαλεί σειρά ερωτημάτων και για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν οι κατοχικές δυνάμεις.

Νοτίως της Βαγδάτης, στο πολυσυζητημένο «τρίγωνο του θανάτου», όπου υποτίθεται ότι, σιωπηλώς, οι κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν τις «εκκαθαριστικές τους επιχειρήσεις», αργά το βράδυ της Τετάρτης, σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά ιρακινού φυλακίου ελέγχου στη Λατιφίγια. Σκοτώθηκαν 9 Ιρακινοί εθνοφρουροί και τραυματίστηκαν 13 Ιρακινοί, εθνοφρουροί και πολίτες. Νέες εκρήξεις σημειώθηκαν και στη Βαγδάτη, χωρίς, όμως, να διευκρινιστεί ποιος ήταν ο στόχος και αν υπάρχουν θύματα. Τέλος, η οργάνωση, της οποίας φέρεται να ηγείται ο αλ Ζαρκάουι, διαβεβαιώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις αιματηρές επιθέσεις που σημειώθηκαν, την Κυριακή, στις ιερές πόλεις των σιιτών Καρμπάλα και Νατζάφ, και της επέρριψαν τις ευθύνες.

Ηρωες και απορίες

Υποδοχής ηρώων έτυχαν, την Τετάρτη, οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι, ο Κριστιάν Σεσνό και ο Ζορζ Μαλμπρινό, που επέστρεψαν στο Παρίσι μετά από 124 ημέρες ομηρίας στο Ιράκ, από την οργάνωση «Ισλαμικός στρατός του Ιράκ». Στο αεροδρόμιο, εκτός από πλήθος κόσμου, βρέθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος καθώς και μέλη της κυβέρνησης. Το κλίμα ευφορίας που επικρατεί στη Γαλλία σκιάζεται, κάπως, από τα ερωτηματικά που προκύπτουν από την ξαφνική απελευθέρωση των 2 στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Τη στιγμή, δηλαδή, που πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι, μη φιλοαμερικανοί, έχουν εκτελεστεί από τις οργανώσεις που τους απήγαγαν. Πάντως, οι γαλλικές αρχές επιμένουν ότι δεν έδωσαν λύτρα στους απαγωγείς και ότι οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν αποκλειστικά και μόνο από τη γαλλική αντικατασκοπία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ