Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Η νέα κυβέρνηση ανδρεικέλων

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Η κατάρτιση της κυβέρνησης του ανθρώπου των ΗΠΑ στην Καμπούλ, «εκλεγμένου» στις 9 του Οκτώβρη Προέδρου του Αφγανιστάν, Χάμιντ Καρζάι, ενείχε δύο, προαναγγελθείσες εδώ και καιρό, «εκπλήξεις». Ο Τατζίκος στρατηγός Μοχάμεντ Φάχιμ, βετεράνος πολέμαρχος, ουσιαστικά καθαιρείται από το υπουργείο Αμυνας, καθώς είχε «παραγίνει» ισχυρός. Τον διαδέχεται ο (Παστούν) υπαρχηγός του, Αμπντούλ Ραχίμ Ουαρντάκ.

Κατά ακόμη πιο αναμενόμενο τρόπο, ο - αντίπαλος του Καρζάι στις προεδρικές εκλογές - Γιουνούς Κανούνι απομακρύνθηκε από το κυβερνητικό του πόστο. Ο έτερος Διόσκουρος των Τατζίκων, Αμπντάλα Αμπντάλα, παρέμεινε στο υπουργείο Εξωτερικών. Η επίσης αντίπαλος του Καρζάι στις εκλογές Μασούντ Τζαλάλ ανέλαβε κυβερνητικό πόστο. Οι κινήσεις αυτές, καθ' όλα προβλέψιμες, χαρακτηρίζονταν εμβριθώς από το BBC ως απόδειξη του «έως πού είναι διατεθειμένος να φθάσει ο Καρζάι για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις» - χωρίς να χωρατεύει.

Η 26μελής κυβέρνηση που διόρισε με διάταγμα ο Καρζάι αποτελεί ένα ποτ-πουρί από φυλάρχους, πολέμαρχους, τεχνοκράτες και τρεις γυναίκες για ...κερασάκι. Ο καθαιρεθείς με ωμό εκβιασμό και αμερικανική παρέμβαση κυβερνήτης της Χεράτ, Ισμαΐλ Χαν, επιβραβεύτηκε για την υπάκουη αποχώρησή του με το πόστο του υπουργού Ενέργειας. Ο Ασραφ Γκάνι, πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ήταν υπουργός Οικονομικών, απομακρύνθηκε λόγω της διπλής του (αφγανικής και αμερικανικής) υπηκοότητας και θα αναλάβει πρύτανης του Πανεπιστημίου της Καμπούλ. Στο πόστο τον διαδέχεται ο «στενός σύμμαχος» του Καρζάι Ανουάρ ουλ-Χακ Αχάντι.

Τέλος, ο Καρζάι δημιούργησε ένα νέο υπουργείο, αυτό της Καταπολέμησης Ναρκωτικών, με τον σχετικά άγνωστο Χαμπιμπουλάχ Κανταρί να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ