Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Το Κογκρέσο της Βραζιλίας ενέκρινε μεταρρυθμιστικό νόμο που προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να συνάπτει εταιρική σχέση με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν δημόσια έργα και να ανοίξει, έτσι, ένα δρόμο για απευθείας επενδύσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, παράγοντες της οποίας ευελπιστούν να δουν σαν αποτέλεσμα σταθερή ανάπτυξή της.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Στην Αργεντινή επέστρεψε ο πρώην πρόεδρος της χώρας Κάρλος Μένεμ, τερματίζοντας την 10μηνη «αυτοεξορία» του... για να αποφύγει τη μέγκενη του νόμου. Ο Μένεμ, που επιχειρεί να επανέλθει στην πολιτική σκηνή της Αργεντινής, δηλώνοντας μάλιστα ότι θέλει να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2007, είχε λάβει προηγουμένως διαβεβαιώσεις από τις Αρχές ότι δεν επρόκειτο να συλληφθεί άμα τη αφίξει του, ενώ δύο δικαστές απέσυραν εκκρεμή εντάλματα σύλληψής του για υποθέσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής στη διάρκεια της δεκαετούς (1989-1999) παραμονής του στην εξουσία.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Φωτιά εκδηλώθηκε χτες σε τζαμί της γερμανικής πόλης Ούζινγκεν, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές ζημιές, ανακοίνωσε η Αστυνομία, η οποία ερευνά τα αίτιά της. Το Ούζινγκεν είναι μια μικρή πόλη, 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Φρανκφούρτης.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τον κίνδυνο να ξεσπάσει «καταστροφική ξηρασία» το 2005 επέσεισε χτες αρμόδιος αξιωματούχος στην Κίνα, καλώντας για μέτρα αποταμίευσης. Τρεις επαρχίες του Νότου πλήττονται από «τη χειρότερη ξηρασία από το 1951», σύμφωνα με την εφημερίδα «China Daily».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ο πρώην πρωθυπουργός της Ινδίας (1991-1996) Ναρασίμχα Ράο, θεωρούμενος ως «πατέρας» των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, εξέπνευσε χτες, αφού δεν ανένηψε μετά το καρδιακό επεισόδιο που υπέστη πριν δύο εβδομάδες. Ηταν 83 ετών.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ανδρας οπλισμένος με μαχαίρι επιτέθηκε εναντίον έξι πεζών σε διάφορα σημεία στο Βόρειο Λονδίνο με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνδρας και να τραυματιστούν πέντε, (τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα), ανακοινώθηκε από νοσοκομειακή πηγή. Ανακοίνωση της Αστυνομίας προσθέτει ότι ο συλληφθείς είναι γύρω στα 30 και κατάγεται «πιθανώς» από την Τουρκία ή από τη Μέση Ανατολή.

ΑΝΟΪ.-- Ενας 42χρονος άνδρας σκότωσε ένα 13χρονο κορίτσι και τον πατέρα του, ενώ τραυμάτισε σοβαρά τη μητέρα του. Σύμφωνα με τις αρχές του Βιετνάμ, επρόκειτο για πράξη «εκδίκησης» επειδή ο άνδρας θεώρησε ότι η γυναίκα τού μετέδωσε τον ιό HIV/AIDS. Ειδικοί σημειώνουν ότι δημογραφικά η επιδημία εξαπλώνεται πέραν του λεγόμενου κοινωνικού περιθωρίου των ναρκομανών και των ιεροδούλων.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Απεργία πραγματοποίησαν χτες βουδιστές δάσκαλοι στη Νότια Ταϊλάνδη αξιώνοντας «μεγαλύτερη ασφάλεια» λόγω της καταδίωξής τους από ένοπλους μουσουλμάνους. Η κυβέρνηση αντέδρασε δεσμευόμενη να αποστείλει 1.500 στρατιώτες.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Δύο επιβάτες εμπορικής πτήσης στο Πακιστάν τραυματίστηκαν ελαφρά χτες όταν το αεροσκάφος άλλαξε απότομα υψόμετρο, μετά από προειδοποίηση των συστημάτων ραντάρ του για κίνδυνο σύγκρουσης με αεροσκάφος που είχε μπει στον αεροδιάδρομο που κινούνταν.

ΛΑΓΟΣ.-- Τουλάχιστον 20 Νιγηριανοί έγιναν παρανάλωμα πυρός όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε πετρελαιαγωγό λίγο έξω από το Λάγος. Οι Αρχές ανακοίνωσαν πως αιτία της έκρηξης ήταν η προσπάθεια ντόπιων να κλέψουν πετρέλαιο...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Η δεύτερη (μέσα σε 30 ώρες) πολύνεκρη πτώση ελικοπτέρου «Σούπερ Πούμα» της ινδονησιακής αεροπορίας σημειώθηκε χτες σε ορεινό χωριό της Ιάβας, με αποτέλεσμα το θάνατο και των 14 επιβαινόντων.

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Ανατροπή και συντριβή τουριστικού λεωφορείου σε περιοχή της Βόρειας Μαλαισίας είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πέντε επιβατών (ανάμεσά τους ένας Βρετανός και ένας Νεπαλέζος) και τον τραυματισμό άλλων 17.

ΣΕΟΥΛ.-- Η νοτιοκορεατική Βουλή ψήφισε χτες νόμο για τη νομιμοποίηση της κλωνοποίησης βλαστοκυττάρων ανθρωπίνων εμβρύων, μόνο για τον εντοπισμό θεραπείας για ανίατες ασθένειες.

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.-- Κλώνο του γάτου που έχασε πέρσι, έναντι 50.000 δολαρίων, απέκτησε χτες μία Αμερικανίδα, η οποία είχε ζητήσει υπηρεσίες κλωνοποίησης από την εταιρία βιοτεχνολογίας της Καλιφόρνια «Τζενέκτις Σέιβινγκς εντ Κλόουν», που ειδικεύεται στην αναπαραγωγή κλώνων οικιακών ζώων...

ΜΟΣΧΑ - ΤΟΚΙΟ.-- «Εκπληξη» εξέφρασε χτες ο Ρώσος πρόεδρος όταν ρωτήθηκε από Ιάπωνα δημοσιογράφο εάν η Μόσχα θα επιστρέψει στην Ιαπωνία την κυριότητα και των τεσσάρων νήσων Κουρίλα. Ο Πούτιν δήλωσε πως «υπό την προϋπόθεση της υπογραφής διμερούς ειρηνευτικής συμφωνίας θα μπορούσαν να δοθούν στο Τόκιο τα δύο από τα τέσσερα νησιά».

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.-- Καταφύγιο σε υπόγειες εγκαταστάσεις προσέφερε ο σερβοβοσνιακός Στρατός «για τουλάχιστον έξι μήνες» στον πρώην ηγέτη (και καταζητούμενο από το ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου) Ράντοβαν Κάρατζιτς, υποστήριξε χτες εκπρόσωπος δύναμης του ευρωστρατού, που προ βδομάδων πήρε τη «σκυτάλη» της στρατιωτικής κατοχής της Βοσνίας από το ΝΑΤΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμβρυακά βλαστοκύτταρα με κλωνοποίηση(2013-05-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2003-05-08 00:00:00.0)
Σωτηρία ή εξόντωση;(2000-12-31 00:00:00.0)
Κλωνοποιημένα μοσχαράκια(1998-07-07 00:00:00.0)
Ζητούν απαγόρευση της κλωνοποίησης του ανθρώπου(1998-01-20 00:00:00.0)
Ερευνες της Κομισιόν για την κλωνοποίηση(1997-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ