Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΕΕ
Σε βάρος των λαών Βουλγαρίας - Ρουμανίας και των κρατών - μελών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Στους πραγματικούς σκοπούς που εξυπηρετεί η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ στάθηκε ο Θ. Παφίλης στην ομιλία του, στην πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: «Τα ψηφίσματα και οι τοποθετήσεις της Επιτροπής και του Συμβουλίου ανάβουν το πράσινο φως στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, παρουσιάζουν με σαφήνεια τους στόχους του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, που ήδη προωθούνται, και αφορούν την προσάρτηση αυτών των χωρών στο άρμα της ΕΕ τη μετατροπή τους σε δορυφόρους του NATO, για να υπηρετούν την επιθετική του πολιτική, τη λεηλασία του πλούτου και της οικονομίας τους, την απίστευτη εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Στα ψηφίσματα καταγράφονται, ως ένα βαθμό, ορισμένες πλευρές από τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν η εργατική τάξη των χωρών αυτών και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, αποτελέσματα της καπιταλιστικής παλινόρθωσης που συντρίβει όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις, και συγκεντρώνει τον πλούτο στα χέρια μιας νέας πλουτοκρατίας και των ξένων μονοπωλίων» και πρόσθεσε: «Υπάρχουν δύο Βουλγαρίες και δύο Ρουμανίες, κυρίες και κύριοι: είναι η μία της χλιδής, αυτή που συγκεντρώνει τους νέους πλουτοκράτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και τους ξένους που κυριολεκτικά λεηλατούν αυτές τις χώρες, και αυτή, όπου δύο περήφανοι λαοί σύρονται κυριολεκτικά στη δυστυχία και στον εξευτελισμό.

Οι συνέπειες της ενταξιακής διαδικασίας και των ταπεινωτικών όρων που δέχτηκαν οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών είναι ήδη ορατές. Μας μιλήσατε για επιτυχίες. Ακούστε λοιπόν τις επιτυχίες: Στη Βουλγαρία ο κατώτατος μισθός είναι 61 ευρώ και 69 ευρώ στη Ρουμανία, έναντι 1.173 ευρώ στη Γαλλία και 605 ευρώ στην Ελλάδα. Η αλματώδης αύξηση των εισαγωγών, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη μείωση των εξαγωγών, οδήγησε σε αύξηση των ελλειμμάτων. Η αγοραστική δύναμη, στη Ρουμανία βρίσκεται στο 60% της αντίστοιχης του 1989. Η βιομηχανία έχει καταστραφεί, η αγροτική παραγωγή υπολειτουργεί».

Και ο Θ. Παφίλης κατέληξε λέγοντας ότι «η νέα πορεία που προτείνεται από τα ψηφίσματα και τα νέα μέτρα που επιβάλλει η ΕΕ έχουν στόχο να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες, θεσμικό πλαίσιο και υποδομές για την πιο ασύδοτη δράση του κεφαλαίου, το πλήρες ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και γης και τον αφανισμό των όποιων κοινωνικών κατακτήσεων υπάρχουν. Οι εργαζόμενοι αυτών των χωρών, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της Ελλάδας και άλλων χωρών της Ευρώπης, πρέπει να παλέψουν κατά της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατά των νέων εντάσεων που προβλέπονται στην περιοχή, εξαιτίας των μεγάλων ανταγωνισμών που εκδηλώνονται».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ