Απαντήσεις του Γ. Σμπώκου σε ερωτήσεις του Γ. Πατσιλινάκου
Την αναποτελεσματικότητα του σημερινού συστήματος προμήθειας των εξοπλισμών αλλά και τις πιέσεις που ασκούνται από τους Αμερικανούς κυρίως, αναγνώρισε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή ο Γ. Σμπώκος, ο οποίος επί σειρά ετών ήταν γραμματέας της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας.
Εξεταζόμενος από τον βουλευτή του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Γ. Πατσιλινάκο παραδέχτηκε ότι είναι ανάγκη να βρεθεί ένα βελτιωμένο σύστημα προμηθειών, στο οποίο τον κύριο ρόλο πρέπει να τον έχει η Βουλή. Είπε συγκεκριμένα ότι τη σχετική λίστα των εξοπλισμών μπορεί να την κάνει η Βουλή και μετά να πάει στο υπουργείο Αμυνας για τις αξιολογήσεις, αφού «υπάρχουν γεωστρατηγικά και άλλα κριτήρια τα οποία πρέπει να λάβει υπόψη της η πολιτική ηγεσία που αποφασίζει».
Ο Γ. Σμπώκος είπε ότι στις διακρατικές συμβάσεις - «λεόντειες» τις χαρακτήρισε - που υπογράφονταν με την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθεια όπλων «δεν υπήρχε καμία εγγύηση για τον χρόνο παράδοσης, για το πού θα πάει το κόστος, δεν υπήρχε υποχρέωση αντισταθμιστικών».
Ενδεικτικό του πολέμου που γίνεται ανάμεσα σε εταιρίες ή χώρες για την προώθηση των όπλων τους είναι και το περιστατικό που διηγήθηκε ο Γ. Σμπώκος στην επιτροπή. Σύμφωνα με αυτό, όταν γινόταν η πρώτη δοκιμαστική βολή των ΤΟR-Μ1 στο πεδίο βολής της Κρήτης «υπήρχε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα» ότι θα υπάρξουν παρεμβολές για να μην πετύχει η βολή. Ετσι δόθηκε εντολή από τον υπουργό να παρθούν ειδικά μέτρα για να γίνει με αντικειμενικότητα η δοκιμή. «Τα συμφέροντα είναι μεγάλα», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Σμπώκος, αφού υπάρχει προγραμματισμός για την προμήθεια άλλων 29 συστημάτων αντιαεροπορικών μικρού βεληνεκούς.
Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν η δικομματική αντιπαράθεση και οι αντικρουόμενες ερμηνείες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την κατάθεση του Γ. Σμπώκου. Κατά τους βουλευτές της ΝΔ ο μάρτυρας δεν μπόρεσε να εξηγήσει πειστικά γιατί κάποια τμήματα του ρωσικού όπλου ΤΟR-Μ1 αγοράστηκαν υπερτιμολογημένα κατά δύο εκατομμύρια δολάρια, ενώ, αντίθετα, για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η απάντηση ήταν πειστική αφού το ποσό αφορούσε σε ενίσχυση των συγκεκριμένων τμημάτων.
Ο Ε. Βενιζέλος κατέθεσε στην επιτροπή έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική πλευρά παραιτείται έναντι της ρωσικής από τη διεκδίκηση ποινικής ρήτρας σε περίπτωση μη υλοποίησης του προγράμματος αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Εκ μέρους της ΝΔ ο Χ. Ζώης δήλωσε ότι αμφισβητεί την ύπαρξη αυτού του εγγράφου, το οποίο δε φέρει ημερομηνία έκδοσης.