Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η δανειακή ... ευημερία

«Σήμερα, κυοφορείται η επόμενη κρίση στο σώμα της ελληνικής οικονομίας, κοινωνίας, με ορισμένες μορφές όπως: Μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, υπερχρέωση των λαϊκών νοικοκυριών από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, δανειακή εξάρτηση των επιχειρήσεων, χρεοκοπία επιχειρήσεων κάτω από το βάρος του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, επιδείνωση των χρεών, του ισοζυγίου στις διεθνείς συναλλαγές. Το βέβαιο είναι ότι τα επόμενα χρόνια ο ελληνικός λαός θα βρεθεί σε πολύ χειρότερη θέση».

Το παραπάνω απόσπασμα από τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ στο 17ο Συνέδριο συμπυκνώνει ανάγλυφα τη σημερινή ζοφερή οικονομική κατάσταση των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων και τις προοπτικές στο πλαίσιο του υπάρχοντος οικονομικού-κοινωνικού συστήματος. Το γεγονός, άλλωστε, ότι ο υπερδανεισμός έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα των λαϊκών νοικοκυριών πιστοποιείται και από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. H εντεινόμενη συσσώρευση του δανεισμού στις τράπεζες, στο φόντο της πολιτικής η οποία μειώνει τα λαϊκά εισοδήματα - που αποτελεί τον καλύτερο κράχτη της πραμάτειας των τραπεζών - είναι αποτέλεσμα του ευρωμονόδρομου, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, των «προγραμμάτων σύγκλισης», της πολιτικής εκείνης που εντείνει την αναδιανομή εισοδημάτων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, σήμερα στο πλαίσιο της ΟΝΕ, και πάντα στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» των ισχυρών. Και, βεβαίως, έχουν συμβολή σ' αυτό και οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που δρουν σε κατεύθυνση υποταγής των εργαζομένων στην πολιτική του κεφαλαίου, ως πρωτεργάτες της ταξικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα διαθέσιμα στοιχεία (Σεπτέμβρης 2004), η θηλιά του δανεισμού στα νοικοκυριά (καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια) έφτασε στο τεράστιο ύψος των 48 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 40% του ΑΕΠ που θα παραχτεί μέσα στο 2004! Πριν από δέκα χρόνια (1995) ο όγκος του τραπεζικού δανεισμού προς τα νοικοκυριά ήταν 3,7 δισ. ευρώ. Ετσι, η σωρευτική αύξηση μέσα στη δεκαετία φτάνει στο 1.300%! Τους τελευταίους μήνες ο υπερδανεισμός σηκώνει και πάλι κεφάλι: Τα επίσημα στοιχεία καταμαρτυρούν νέα διόγκωση που στο τελευταίο 9μηνο (Δεκέμβρης 2003-Σεπτέμβρης 2004) φτάνει στο 20%. Την ίδια στιγμή και παρά τα προληπτικά μέτρα που παίρνουν οι τραπεζίτες καταγράφεται έξαρση σε όλους τους επίσημους «δείκτες ασφυξίας»: Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται τα «φέσια» και τα «κανόνια», απλήρωτες συναλλαγματικές, ακάλυπτες επιταγές, πτωχεύσεις κυρίως μικρότερων επιχειρήσεων που δεν αντέχουν το βάρος του ...«ελεύθερου ανταγωνισμού» από τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Κατά την παροιμιώδη φράση του Βλ. Ι. Λένιν, «τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα πράγματα». Είναι φανερό πως η σημερινή κατάσταση προοιωνίζεται την επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Ηδη η αποκαλούμενη δανειακή ευημερία, που τα προηγούμενα χρόνια καλλιέργησε ορισμένες αυταπάτες για ένα κάποιο ανεκτό επίπεδο διαβίωσης, τείνει πλέον να εξαντλήσει και τα τελευταία περιθώριά της. Είναι κοινός τόπος πως ο νέος δανεισμός γίνεται προκειμένου να αποπληρωθούν οι δόσεις παλαιότερων δανείων και υποχρεώσεων.

Είναι επίσης φανερό πως τα ψέματα τελειώνουν. Τα λαϊκά συμφέροντα μπορούν να εξυπηρετηθούν αποκλειστικά και μόνο με την ανάπτυξη των αγώνων. Με το ανέβασμα της αποτελεσματικότητας της πάλης. Με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνικοπολιτική συσπείρωση για τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ