Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ραντζο-επαγρύπνηση

Ο όρος της ραντζο-επαγρύπνησης ακούστηκε για πρώτη φορά απ' την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο υπουργείο στις 14.9.2004. Ηρθε μετά τις πρώτες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης της ΝΔ ότι σε δυο-τρεις μήνες θα έχουν εξαφανιστεί τα ράντζα απ' τα νοσοκομεία...

Και απ' την περασμένη Δευτέρα η ραντζο-επαγρύπνηση της κυβέρνησης τέθηκε σε εφαρμογή με το νέο σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής. Τις πρώτες μέρες άρχισαν οι καταμετρήσεις των ράντζων με πέντε πάνω, πέντε κάτω, με συν και πλην ανάμεσα σε εκείνα του παλιού συστήματος και του νέου.

Μία απ' τις ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα απάλλασσε τα νοσοκομεία απ' τα μεγάλα βάρη στις εφημερίες - δηλαδή η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) - δε συζητείται επί της ουσίας. Προχτές ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, παραδέχτηκε ότι χωρίς την ΠΦΥ - για την οποία υπόσχεται σύντομα νομοσχέδιο - δεν μπορεί να υπάρξει αύριο στην Υγεία, αλλά, πρόσθεσε, η κυβέρνηση δεν μπορεί και να μην κάνει τίποτε.

Κάθε άλλο παρά η ακινησία χαρακτηρίζει την κυβέρνηση. Για να δημιουργεί εντυπώσεις ανακυκλώνει την αθλιότητα των ράντζων. Και επί της ουσίας παίρνει μέτρα που ενισχύουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ηδη ψήφισε το νόμο για τη σύσταση της Ανώνυμης Εταιρίας όπου εντάσσεται η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, αλλά και άλλες υπηρεσίες, η οποία θα λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος. Είναι ένα μέτρο επέκτασης εκείνων που είχε θεσπίσει το ΠΑΣΟΚ με τους αλλεπάλληλους νόμους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται με τα μέτρα που ανακοίνωσε για τα φάρμακα: Κέρδη για φαρμακοβιομηχάνους και αυξημένες πληρωμές για τους εργαζόμενους και τα Ταμεία. Διαχωρισμός των φαρμάκων σε συνταγογραφούμενα και μη με τελικό προορισμό των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων ως κοινών εμπορευμάτων στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, τα οποία θα πληρώνονται εξ ολοκλήρου απ' την τσέπη του ασθενούς.

Ετσι επιτάσσει η φαρμακερή λογική του ανταγωνισμού μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών της Ευρώπης, των ΗΠΑ και των χωρών της Ασίας. Τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών επιτάσσουν γενικότερα οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μ' αυτές εναρμονίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Γι' αυτό και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να ανησυχούν για την αξιοποίηση απ' την κυβέρνηση του νευραλγικού τομέα της Υγείας ως πεδίου επενδύσεων και κερδοφορίας του κεφαλαίου. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να πέσουν θύματα της δημαγωγίας του ΠΑΣΟΚ, ότι τάχατες ανατρέπεται η φιλολαϊκή πολιτική των κυβερνήσεών του.

Εκτός απ' την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής τα λαϊκά στρώματα πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους κατά των κυβερνητικών μέτρων και να διεκδικήσουν λύσεις στις πραγματικές ανάγκες τους.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας με δωρεάν παροχή των υπηρεσιών της σε όλους, για δωρεάν παροχή φαρμάκων, αποτελούν βάση αγωνιστικής λαϊκής συσπείρωσης, που θα αντιπαρατίθεται με την κυρίαρχη πολιτική στην κατεύθυνση ανατροπής της προκειμένου να εφαρμοστούν αυτές οι προτάσεις.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ