Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Κύπρο ο Ολλανδός πρωθυπουργός

Εντονη διπλωματική δραστηριότητα της κυπριακής κυβέρνησης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανακοίνωσε ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 6 Δεκέμβρη.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο υπό την ιδιότητά του ως προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχετικά με την παραχώρηση ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία και τα αιτήματα της Κύπρου αναφορικά με το θέμα αυτό. Ο κ. Μπαλκενέντε, εκτός από την Κύπρο, θα επισκεφθεί και άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για συνομιλίες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 16 και 17 του μηνός.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός θα φιλοξενήσει στη Χάγη, για παρόμοιες συνομιλίες, ηγέτες κρατών - μελών της Ενωσης, τις οποίες δε θα μπορέσει να περιλάβει στην περιοδεία του.

Ο εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις που γίνονται στην Αγκυρα, είπε ότι οι δηλώσεις αυτές αποτελούν επανάληψη των πάγιων θέσεων της Τουρκίας, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, είπε, οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 17 Δεκέμβρη με την ελπίδα ότι θα υπάρξει βελτίωση του προσχεδίου.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει τιτάνιες προσπάθειες για ενημέρωση των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επί του θέματος, με επισκέψεις σε χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης του Προέδρου Παπαδόπουλου, του υπουργού Εξωτερικών και των διπλωματικών αντιπροσωπειών.

Ερωτηθείς τι σημαίνει για τις 17 Δεκεμβρίου εάν η Τουρκία εμμείνει στην άρνησή της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ο εκπρόσωπος είπε πως αυτό θα απαντηθεί εάν η Τουρκία εμμείνει και εάν δεν τροποποιηθεί το προσχέδιο συμπερασμάτων.

«Ομως, όλοι αναμένουν ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις στο σχέδιο συμπερασμάτων», ανέφερε.

Ερωτηθείς πώς εξαργυρώνονται στην πράξη δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών ότι είναι υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ, ο εκπρόσωπος είπε πως αυτό θα διαφανεί στις 17 Δεκεμβρίου.

«Εκείνο το οποίο πράττει η κυβέρνηση είναι ότι καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια ενημέρωσης ξένων κυβερνήσεων μελών της ΕΕ, όλων των οργάνων της ΕΕ για τις δικές μας θέσεις και απαιτήσεις και αναμένεται ότι η συζήτηση θα κορυφωθεί γύρω στις 16 - 17 Δεκεμβρίου».

Σε ερώτηση πώς εκδηλώνεται αυτή η προσπάθεια για ενημέρωση, ο κ. Χρυσοστομίδης απάντησε: «Με όλες τις επισκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας που έχετε ήδη δει, με τις επισκέψεις και τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών, των διπλωματικών μας υπηρεσιών, γίνεται μια ευρύτερη προσπάθεια».

Κληθείς να πει αν υπάρχουν και ειδικοί απεσταλμένοι του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε: «Ειδικοί απεσταλμένοι για αυτό το θέμα αυτό τον καιρό δε νομίζω, αλλά οι επαφές του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Εξωτερικών και των διπλωματικών μας υπηρεσιών είναι ιδιαίτερα έντονες».

Δηλώσεις Ιακώβου

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, σε χτεσινές δηλώσεις στη Χάγη, όπου συνέρχεται η Ευρω-Μεσογειακή Διάσκεψη, δήλωσε ότι το προσχέδιο της ολλανδικής Προεδρίας για την Τουρκία περιλαμβάνει, μία από τις θέσεις που έχει θέσει η Κύπρος, αυτή της τελωνειακής ένωσης, αλλά περιέχει και άλλα θετικά στοιχεία. Ο κ. Ιακώβου πρόσθεσε ότι αναμένει βελτίωση του προσχεδίου και επισήμανε τις αναφορές στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τον καθορισμό της μεθοδολογίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Σε αυτόν τον τομέα, είπε, το προσχέδιο δίδει το δικαίωμα του «βέτο» στην Κύπρο, είτε για να ανοίξει είτε για να κλείσει ένα κεφάλαιο. Αυτό το οποίο τονίζω, κατέληξε, είναι ότι δεν τελείωσαν οι δυνατότητες της Κύπρου και δεν κλείνει το θέμα με την ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ