Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να πάρουν θέση οι λαοί γιατί αυτοί θα πληρώσουν τη διαπάλη

Σε ερώτηση για τα δρώμενα στην Ουκρανία και για το αν εκτιμά πως μπορεί να πάρουν πιο δραματική μορφή, καθώς εκδηλώνεται μια έντονη παρέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε καυστικά πως «ναι, κάποτε ήταν ο πάπας, τώρα είναι ο Βαλέσα, που πάει να λύσει τα προβλήματα» και συνέχισε λέγοντας: «Ναι, ανησυχούμε πάρα πολύ. Ανησυχούμε και για έναν πρόσθετο λόγο. Ιστορικά, αυτή την περιοχή, ακόμα και επί τσάρου, η Ρωσία δεν την άφηνε, διότι είναι στα πλευρά της.

Εχει χυθεί πολύ αίμα για την Ουκρανία και στα σύγχρονα γεγονότα πρέπει κανείς να συνυπολογίζει, ως ένα βαθμό, και το ιστορικό παρελθόν.

Επομένως, εδώ έχουμε τη διαμάχη ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να περιορίσουν τη Ρωσία, ώστε να μην αυξήσει ή να μην παίξει τον ηγεμονικό της ρόλο στην περιοχή.

Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η περιοχή αυτή είναι γεμάτη πρώτες ύλες, έχει μεγάλη δυναμική και οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να ελέγξουν πλήρως την κατάσταση.

Υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία επίσης έχει ενδιαφέρον. Και βλέπετε εδώ και η Δύση που λένε και η Ευρωπαϊκή Ενωση γίνεται και αυτή μέρος της όξυνσης του προβλήματος.

Οχι, γιατί λένε κάποιοι ότι η απάντηση στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Εταίρος σε αυτή την επιθετικότητα είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πήρε θέση για τις εκλογές. Εδώ γίνεται μια διαπάλη. Τη διαπάλη αυτή θα την πληρώσουν οι λαοί. Οι Ουκρανοί, οι Ρώσοι, οι Αμερικανοί, οι Ευρωπαίοι, οι γείτονες, αν π.χ. προκαλέσουν έναν εμφύλιο, ο οποίος μπορεί να είναι το προστάδιο μιας γενικότερης πολεμικής αναμέτρησης, διότι οι εμφύλιοι είναι το πρώτο βήμα για να μπουν οι δυνάμεις και να αναμετρηθούν μεταξύ τους.

Μπορεί να βγει κανένα καλό; Και το θέμα είναι ακριβώς οι λαοί να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Και να έχουν τη δική τους πολιτική λύση. Θέλει δουλιά αυτό».

Επιπρόσθετα η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Ανησυχούμε πάρα πολύ, διότι αυτό θα έχει αλυσιδωτές επιδράσεις στην περιοχή. Μπορεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, η πρώτη μορφή που θα χειροτερεύσουν τα πράγματα να είναι ένας νέος αντιδημοκρατικός κατήφορος, περιστολή ελευθεριών κλπ. Μπορεί να είναι η συμμετοχή σε πόλεμο. Για να δούμε, τι επιδράσεις θα έχει στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια. Διότι τα φιτίλια υπάρχουν.

Ενα τελευταίο: Στις θέσεις του 17ου Συνεδρίου, βάζουμε αυτή την ιδέα, ότι τα επόμενα χρόνια σε αυτή την περιοχή μπορεί να έχουμε σοβαρές εξελίξεις.

Τι πρέπει να δούμε. Δεν έχει αξία να λέμε σοβαρές εξελίξεις. Γιατί όταν φαίνονται καθαρά οι αρνητικές εξελίξεις, οι λαοί πρέπει να μένουν στο προσκήνιο, για να μετατρέψουν αυτές τις εξελίξεις σε δικό τους, θετικό αποτέλεσμα.

Να είναι οι λαοί οι θεατές και να τσακώνονται οι από πάνω πώς θα τα μοιράσουν, σημαίνει δράμα. Εδώ δε χωράει ουδετερότητα και είμαι θεατής. Εδώ πρέπει να πάρεις θέση.

Μόνο όταν βγει στο προσκήνιο ο λαϊκός παράγοντας, από καλύτερες θέσεις θα αντιμετωπίσει αυτή την ιμπεριαλιστική επέμβαση. Κόπτεται τώρα ο Μπους και ο Κόλιν Πάουελ για τις εκλογές στην Ουκρανία!

Οταν ο Μπους πήρε τις προηγούμενες εκλογές, όπως τις πήρε, που τον κατήγγειλε ένα μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινής γνώμης, έγινε καμία επέμβαση, έκανε κανείς πρόταση να επέμβουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Δεν μπορεί οι λαοί να μη βλέπουν αυτά τα πράγματα και να μην ξεσηκώνονται. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει γνώμη για τις εκλογές! Εχει γνώμη για το πώς γίνονται οι εκλογές στην Κούβα! Εχει γνώμη πώς εκλέγεται το Κοινοβούλιο στην Κούβα!

Το θέμα δεν είναι η γνώμη. Σε μια διαπάλη θα έχεις γνώμη. Το θέμα είναι ότι παίρνουν μέτρα. Η γνώμη δεν πειράζει στο κάτω κάτω, την απαντάς.

Ακούμε ότι ασχολούνται τώρα ο κ. Καραμανλής με τον κ. Παπανδρέου ποιο θα είναι το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας! Αυτό θεωρείται σημείο - κλειδί στις εξελίξεις;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπαίζει προκλητικά τους καπνοπαραγωγούς(2008-04-04 00:00:00.0)
ΕΕ, ΝΑΤΟ και ειρηνική συμβίωση λαών δε συμβιβάζονται(2004-11-27 00:00:00.0)
Απειθαρχία, ανυπακοή στο νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων της ΕΕ(2004-03-23 00:00:00.0)
Να πάρει θέση ο Γ. Παπανδρέου για το «τείχος»(2004-01-22 00:00:00.0)
Οι διεθνείς εξελίξεις μετά το τρομοκρατικό πλήγμα στις ΗΠΑ(2001-10-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ