Πέμπτη 22 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να πάρει θέση ο Γ. Παπανδρέου για το «τείχος»

Πέρα από γενικά και αφηρημένα για ειρήνη και «ολυμπιακές εκεχειρίες»... διεκδικούμε το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει ελεύθερα ποια κυβέρνηση θέλει και ποια κοινωνία θέλει

Στο Παλαιστινιακό αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που έδωσε χτες στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο του Πειραιά, στα πλαίσια της παρουσίασης των ψηφοδελτίων της Α` και Β` Περιφέρειάς του. Οπως τόνισε:

«Θα ήθελα να κάνω μία τοποθέτηση σε ένα θέμα, για το οποίο είναι βέβαια το κόμμα ευαισθητοποιημένο, όμως ευαισθητοποιήθηκα περισσότερο αυτή τη στιγμή, κατά τη διάρκεια του αποχαιρετισμού που έκανε στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ ο απερχόμενος πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής.

Στα τέλη Ιανουαρίου, στο Δικαστήριο της Χάγης παραπέμπεται το πρόβλημα του τείχους που χτίζεται στην Παλαιστίνη από τους Ισραηλινούς. Ενα τείχος, που αφαιρεί το 50% των εδαφών των Παλαιστινίων και θα οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή τους Παλαιστίνιους, πέρα από την υπόλοιπη καταστροφή. Εχουμε υπόψη ότι η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά από τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να καταθέσουν στο δικαστήριο τη δική τους μαρτυρία, αν είναι νόμιμο αυτό το τείχος ή όχι. Και θα ήθελα δικαίως να απευθυνθώ στον υποψήφιο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος παραμένει υπουργός Εξωτερικών. Ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό; Η δική μας γνώμη είναι όχι λόγια του αέρα και συμπάθειας, αλλά ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει την άποψή της στο Δικαστήριο της Χάγης ότι είναι παράνομο το τείχος. Διότι εδώ υπάρχει ο εξής κίνδυνος: Οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μία - μία οι κυβερνήσεις χωριστά, να βγαίνουν και να επικρίνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το τείχος, αλλά στο Δικαστήριο της Χάγης, στο όνομα της ενιαίας εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να πάνε με μία κοινή τοποθέτηση - σούπα που δεν προσφέρει καμία υποστήριξη στους Παλαιστινίους και να μείνουν έτσι οι καταθέσεις υποστήριξης του τείχους από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ και των συμμάχων τους.

Το παλαιστινιακό θέμα δεν είναι άσχετο με τις εκλογές. Ολοι οι λαοί της περιοχής και όλοι οι λαοί του κόσμου βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Και επειδή έχουμε να κάνουμε με πάρα πολλούς οπαδούς της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης και επειδή όλα στην Ελλάδα προγραμματίζονται με βάση το όραμα και το επικίνδυνο παραμύθι της παγκοσμιοποίησης, θα ήθελα να απευθυνθώ στον υπουργό Εξωτερικών, για να μας πει ποια είναι η θέση της Ελλάδας. Και αν η ελληνική κυβέρνηση, η σημερινή και η αυριανή, θα διαφοροποιηθεί στο ζήτημα αυτό, χάρη των παραδοσιακών δεσμών που έχουμε με το λαό της Παλαιστίνης.

Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί και δεν είναι αδιάφορος ο ελληνικός λαός σ' αυτά τα θέματα. Μαζί με το ψωμί και τη δουλιά που διεκδικούμε, πρέπει να διεκδικούμε, όχι γενικά και αφηρημένα, την ειρήνη και τις ολυμπιακές εκεχειρίες, αλλά να διεκδικούμε το δικαίωμα κάθε λαού να ζει στη χώρα του, στο κράτος του, στα σύνορά του και να αποφασίζει ελεύθερα ποια κυβέρνηση, ποια κοινωνία θέλει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ