Πέμπτη 22 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η κατάσταση στο ΚΟΔΗΣΟ λίγο πριν το «ευρωπαϊκό» συνέδριό του

Σε ένα δεκαπενθήμερο περίπου θα συνέλθει το λεγόμενο ευρωπαϊκό συνέδριο του ΚΟΔΗΣΟ, που δεν είναι τίποτα άλλο από τις προτάσεις της λίστας των υποψήφιων του κόμματος για την Ευρωβουλή, που θα τεθεί υπό την έγκριση των συνέδρων.

Ο πρόεδρος των «δημοκρατικών σοσιαλιστών», Λόταρ Μπίσκι, είχε γνωστοποιήσει πριν μια βδομάδα τα ονόματα που θα προτείνει στο συνέδριο και είχε προσθέσει ότι αυτή η λίστα «δεν είναι τόπος για τη διεξαγωγή αγώνων των πτερύγων».

Αυτό που επιδίωκε να αποφευχθεί, αυτό ακριβώς συμβαίνει. Μόνο μια ματιά στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» (20 του Γενάρη) αποδείχνει ότι διαμαρτυρόμενοι επιστολογράφοι όχι μόνο δε συμφωνούν με όλα τα ονόματα και με τη σειρά που τους δόθηκε, αλλά μερικοί κατηγορούν ότι οι προταθέντες ανήκουν σε μια ορισμένη (κεντροδεξιά) πτέρυγα του κόμματος και άλλοι φοβούνται ότι η λίστα δε θα αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων.

Την ίδια μέρα δημοσιεύτηκαν και οι γνώμες δύο γνωστών μαρξιστών πολιτικών, που δε συμφωνούν: Της Σάρα Βάγκενκνεχτ, εκπροσώπου της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας στο ΚΟΔΗΣΟ, και του πανεπιστημιακού καθηγητή και βουλευτή του ίδιου κόμματος (1990-1998) και εκπροσώπου του Μαρξιστικού Φόρουμ στο ΚΟΔΗΣΟ, Ούβε - Γενς Χόιερ.

Στη δήλωσή της, που περιληπτικά δημοσιεύει η «Νόιες Ντόιτσλαντ», η Βάγκενκνεχτ (7η υποψήφια στη λίστα) αναφέρει ότι στο συνέδριο θα αγωνιστεί για την 3η θέση, στην οποία έχει προταθεί η πρώην πρόεδρος Γκάμπι Τσίμερ. Γι' αυτήν η Βάγκενκνεχτ υπογραμμίζει ότι «συνέβαλε όχι ανυπολόγιστα, ώστε το ΚΟΔΗΣΟ να χάσει αξιοπιστία και προφίλ σαν αριστερή σοσιαλιστική δύναμη». Στις εθνικές εκλογές, γράφει η κομμουνίστρια πολιτικός, το ΚΟΔΗΣΟ έχασε πολλούς εκλογείς και ουσιαστικός λόγος γι' αυτό υπήρξε η πολιτική της τοπικής κυβέρνησης του Βερολίνου, όπου το ΚΟΔΗΣΟ συγκυβερνά. Υπολογίζεται ότι και με πάνω από 5% των ψήφων, το ΚΟΔΗΣΟ θα εκλέξει έξι ευρωβουλευτές, οπότε η 7η θέση της Βάγκενκνεχτ θέλει να δώσει την εντύπωση της πολυφωνίας στο ΚΟΔΗΣΟ, χωρίς όμως να δίνει και τη δυνατότητα της εκλογής της. Η ίδια εφημερίδα γνωστοποιεί ότι «μια σειρά εξόχων προσωπικοτήτων» έχουν απευθύνει ανοιχτή επιστολή στην εθνική διεύθυνση του ΚΟΔΗΣΟ και προτείνουν η Βάγκενκνεχτ να προωθηθεί σε πρώτες θέσεις της λίστας.

Ο Ούβε Χόιερ

Ο εκπρόσωπος του Μαρξιστικού Φόρουμ παραχώρησε συνέντευξη στη «Γιούγκε Βελτ» (20 του Γενάρη), όπου ανάμεσα σε άλλα αναφέρει ότι «η λίστα των υποψηφίων δεν αφήνει να προαισθανθεί κανείς κάτι καλό».

Ο μαρξιστής καθηγητής αναφέρεται γενικότερα στην κατάσταση στο ΚΟΔΗΣΟ και στη συγκεκριμένη ερώτηση αν σκέφθηκαν να εγκαταλείψουν το ΚΟΔΗΣΟ, όπου απάντησε:

«Υπήρξε μια ολόκληρη σειρά από συντρόφους... που σκέφθηκαν ένα τέτοιο βήμα και μερικοί το έκαναν ήδη. Εχω τη γνώμη ότι το πρόγραμμα αναμφίβολα δεν είναι καλό. Τώρα όμως είναι καλύτερο από τα σχέδια (προγράμματος). Ορισμένες αντιλήψεις, που αντιμετώπισαν σημαντική αντίσταση των μελών, δε συμπεριλήφθηκαν (στο πρόγραμμα...). Η εκτίμηση του σημερινού κόσμου (στο πρόγραμμα) είναι ρεαλιστικότερη. Το πρόγραμμα τώρα είναι έτσι, ώστε να μην αρέσει στους αρχικούς πατέρες του, τους αδελφούς Μπρι και τον Ντίτερ Κλάιν. Πάντως, δεν αρέσει και στους μαρξιστές. Δεν είναι καλό πρόγραμμα, αλλά δεν είναι και τόσο τρομερό, για να είναι αφορμή αποχώρησης από το κόμμα. Και το σημαντικότερο για μένα είναι: Πιστεύω ότι πολλά μέλη μια τέτοια έξοδο δε θα την καταλάβαιναν. Αν θέλουμε να επιδράσουμε στο ΚΟΔΗΣΟ και στην κοινωνία, δεν επιτρέπεται να κάνουμε τώρα ένα τέτοιο βήμα. Γι' αυτό στις 12 του Γενάρη συνεννοηθήκαμε να συνεχίσουμε να μείνουμε ως Μαρξιστικό Φόρουμ στο ΚΟΔΗΣΟ».

Ας σημειωθεί ότι στην προτεινόμενη λίστα δε συμπεριλαμβάνεται και ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ, ο ευρωβουλευτής Χανς Μόντρο. Στην αρχή διαμαρτυρήθηκε γι' αυτό και ήθελε να θέσει στο συνέδριο υποψηφιότητα ευρωβουλευτή, τελικά όμως δήλωσε ότι δε θα το πράξει.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ