Πέμπτη 22 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Ξεκίνησε το Φόρουμ του κεφαλαίου

Τεράστια η κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων.

Από την ειδική «περιποίηση» των διαδηλωτών

Associated Press

Από την ειδική «περιποίηση» των διαδηλωτών
ΝΤΑΒΟΣ.--

Κάτω από δρακόντεια μέτρα καταστολής ξεκίνησαν χτες στο Νταβός της Ελβετίας οι ετήσιες εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, με την παρουσία περίπου 30 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και 2.000 εκπροσώπων επιχειρήσεων και άλλων οργανισμών.

Χτες, οι διαδηλωτές εναντίον του καπιταλιστικού φόρουμ, που έχουν αρχίσει να συρρέουν στην ελβετική πόλη, έκλεισαν για λίγη ώρα το δρόμο που οδηγεί από το αεροδρόμιο της Ζυρίχης στο Νταβός. Ωστόσο, μετά την παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων η καθιστική διαδήλωση διαλύθηκε. Ο προϋπολογισμός για την «ασφάλεια» του Φόρουμ θα φτάσει τα 8 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τις «προσπάθειες» των εκατοντάδων Ελβετών αστυνομικών θα βοηθήσουν και περίπου 6.500 στρατιώτες. Ακόμη, απαγορεύτηκαν οι πτήσεις στον εναέριο χώρο της περιοχής.

Τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στα διάφορα πάνελ και συζητήσεις θα είναι η «ανοικοδόμηση» του Ιράκ, αλλά και η παγκόσμια οικονομία. Στον οικονομικό τομέα, πέρα από τις ανεπίσημες επαφές μεταξύ των ηγετών εταιριών κολοσσών που θα καθορίσουν πολλές οικονομικές εξελίξεις, από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η πτώση τις τιμής του δολαρίου, αλλά και το ελεύθερο εμπόριο (καθώς θα παραβρεθούν περίπου 30 υπουργοί εμπορίου). Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, που θα μιλήσει το Σάββατο. Χτες, την επίσημη έναρξη των εργασιών έκανε, με ομιλία του, ο Ιρανός Πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί, ο οποίος υπογράμμισε ότι με τη στρατιωτική βία δεν επιτυγχάνεται ουσιαστική ασφάλεια.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση κατά της παγκοσμιοποίησης στη γειτονική πόλη Γκουάρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ