Πέμπτη 22 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εισαγγελικές διώξεις «γυροφέρνουν» τον Σαρόν

Ολο και πιο πολύ σφίγγει καθημερινά τον παλαιστινιακό λαό το «τείχος»

Associated Press

Ολο και πιο πολύ σφίγγει καθημερινά τον παλαιστινιακό λαό το «τείχος»
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΦΑ.--

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγορίας για δωροδοκία σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού μετά τη δίωξη που άσκησε, χτες, η ισραηλινή εισαγγελία στον επιχειρηματία Ντέιβιντ Απελ, ο οποίος κατηγορείται ότι προσπάθησε να δωροδοκήσει τον Αριέλ Σαρόν και τον γιο του Γκιλάντ.

Η υπόθεση, που στα ισραηλινά ΜΜΕ έχει γίνει γνωστή ως «η υπόθεση του ελληνικού νησιού», χρονολογείται από το 1998, οπότε ο Απελ φέρεται να προσέφερε σημαντικά χρηματικά ποσά στον, τότε ΥΠΕΞ, Αριέλ Σαρόν και στον γιο του Γκιλάντ, προκειμένου να αξιοποιήσουν τον πολιτικό τους θώκο και να μεσολαβήσουν στις ελληνικές αρχές, από τις οποίες επιθυμούσε να αγοράσει μεγάλη εδαφική έκταση σε ελληνικό νησί για να κατασκευάσει τουριστική μονάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αριέλ Σαρόν κατάφερε, πράγματι, να φέρει σε επαφή τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου, με τον Απελ, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του πρώτου στο Ισραήλ, αλλά η υπόθεση δε φαίνεται να προχώρησε περαιτέρω.

Δεν έχει γίνει σαφές τι ακριβώς έγινε με τα χρήματα, καθώς ακόμη και χτες ο συνήγορος του Απελ υποστήριζε ότι «κανείς δεν προσέφερε χρήματα, κανείς δεν πήρε χρήματα, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα». Εντούτοις, πηγές της εισαγγελίας υποστηρίζουν ότι ο Απελ συνέχισε να χρηματοδοτεί με 20.000 δολάρια, μηνιαίως, τον υιό Σαρόν, χωρίς προφανή λόγο. Η ισραηλινή εισαγγελία αναμένεται να αποφασίσει οριστικώς για το αν θα ασκηθεί δίωξη ή όχι στον Σαρόν και στο γιο του, μέσα στους επόμενους μήνες. Εκκρεμεί άλλωστε και η υπόθεση της χρηματοδότησης και των 2 υιών Σαρόν από, φίλα προσκείμενο στο Λικούντ, Νοτιοαφρικανό επιχειρηματία.

Το Εργατικό Κόμμα, χτες, κατέθεσε πρόταση μομφής σε βάρος του Σαρόν, υποστηρίζοντας ότι με δεδομένες τις υποψίες εναντίον του, δεν είναι δυνατόν να ασκεί την εξουσία. Η έγκρισή της θεωρείται απίθανη, καθώς χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία της Κνέσσετ.

Ενώ η ισραηλινή κοινή γνώμη ασχολούνταν με το «σκάνδαλο του ελληνικού νησιού», στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, μια 31χρονη Παλαιστίνια έπεφτε νεκρή από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών και δύο από τα αδέλφια της τραυματίζονταν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι Ισραηλινοί στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν προς τον καταυλισμό, άνευ προειδοποίησης, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί η αφορμή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ