Παρασκευή 4 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμπαίζει προκλητικά τους καπνοπαραγωγούς

Απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε πως το εισόδημα των αγροτών ...βελτιώνεται!

Μόνον ως μια (ακόμη) προσπάθεια κοροϊδίας των καπνοπαραγωγών μπορεί να εκληφθεί η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας στην Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη, σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού 864/2004 που περιορίζει - όπως επισήμανε ο βουλευτής του Κόμματος - το εισόδημα των καπνοπαραγωγών. Προκαλώντας την κοινή νοημοσύνη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός ισχυρίστηκε πως «τα τελευταία χρόνια το εισόδημα των καπνοπαραγωγών στηρίχτηκε και βελτιώθηκε», επειδή - σύμφωνα με τον ίδιο - «αυξήθηκαν οι τιμές των καπνών στη χώρα μας, γιατί μειώθηκε το κόστος παραγωγής»! Επίσης υποστήριξε πως «δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις ενισχύσεις των καπνοπαραγωγών, αλλά απεναντίας αν δοθούν μέσω του 2ου πυλώνα, τότε θα είναι αυξημένες κατά 25%».

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, ο Νίκος Μωραΐτης ζήτησε «να μην εφαρμοστεί ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ο κανονισμός αυτός, είπε, «φέρνει το ξεκλήρισμα στους καπνοπαραγωγούς. Εμείς ζητάμε να συνδεθούν οι επιδοτήσεις με τις ελάχιστες εγγυημένες τιμές του προϊόντος. Ζητάμε να υπάρξει καπνοκαλλιέργεια στη χώρα μας». Περιγράφοντας την κατάσταση των καπνοπαραγωγών, επισήμανε πως «όχι μόνο μειώθηκαν οι τιμές, αλλά αφανίστηκε η καπνοκαλλιέργεια. Δεν υπάρχει καπνοκαλλιέργεια στη χώρα μας και είναι μειωμένη κατά 75%. Και δυστυχώς σε κάποιες περιοχές, όπως είναι η Αιτωλοακαρνανία, έχουμε αφανισμό της καλλιέργειας».

Αναφορικά, δε, με τις περίφημες επιδοτήσεις, επισήμανε ότι το προβλεπόμενο ποσοστό «δε θα πάει μόνο στους καπνοπαραγωγούς. Θα πάει στους επιχειρηματίες, όπως έγιναν χρόνια τώρα αναπτυξιακοί νόμοι για την ύπαιθρο». Συνολικά, επισήμανε ότι ο αφανισμός των καπνοπαραγωγών γίνεται «στα πλαίσια μιας δήθεν αντικαπνιστικής εκστρατείας, που είναι αντικαπνική, η οποία περιορίζει την παραγωγή καπνού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στη χώρα μας. Και πίσω από όλα αυτά βρίσκονται οι πολυεθνικές των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ελλειμματική πάνω από 70%. Δίνει περίπου ένα τρισεκατομμύριο για την εισαγωγή καπνών και ειδικότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ