Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η αφόρητη ακρίβεια

Το νέο κύμα ανατιμήσεων σε όλη την γκάμα των ειδών ευρείας κατανάλωσης είναι σε πλήρη εξέλιξη. Και, μάλιστα, σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα έχουν «γονατίσει» κάτω από το βάρος της καθημερινής ακρίβειας και των ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων, που, σε συνδυασμό με τα πενιχρά εισοδήματα και την αβεβαιότητα για το μέλλον, μετατρέπουν τον αγώνα για την επιβίωση σε άνισο αγώνα δρόμου.

Βέβαια, δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Στο βαθμό που μεγαλοεπιχειρηματίες και κυβερνώντες μετρούν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής με μέτρο την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, είναι αυτονόητο ότι και μισθοί και τιμές θα εξακολουθήσουν να κινούνται σε τροχιές αντιστρόφως ανάλογες. Γιατί είναι φανερό ότι μια πολιτική μπορεί να στοχεύει ή σε στήριξη των εισοδημάτων των εργαζομένων και του βιοτικού επιπέδου του λαού, ή στην ενίσχυση των κερδών για τους εργοδότες και το μεγάλο κεφάλαιο. Και οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις έχουν πάρει καθαρή θέση με τη μεριά του κεφαλαίου. Γι' αυτό, ακριβώς, έχουν σαν μπούσουλα τους νόμους της «ελεύθερης αγοράς» και τον ...«ανταγωνισμό» της οικονομίας, που στην πραγματικότητα είναι η εξασφάλιση κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις, επιλογές που μετατρέπουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα λαϊκά εισοδήματα σε βορά στις αδηφάγες ορέξεις της ολιγαρχίας. Και με την εισοδηματική πολιτική λιτότητας και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και με την απελευθέρωση των τιμών, που προκαλεί συνεχή κύματα ακρίβειας και ανατιμήσεων.

Τα αποτελέσματα που προκαλούν οι αντιλαϊκές επιλογές των κυβερνώντων είναι δεδομένα: Από τη μία, αδιέξοδα και όξυνση των καθημερινών προβλημάτων για τα μισθοσυντήρητα νοικοκυριά, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, που καλούνται να ζήσουν με μισθούς πείνας, ενώ από την άλλη συνεχής αύξηση της κερδοφορίας για μια χούφτα επιχειρήσεις που συσσωρεύουν προκλητικά κέρδη. Αποκαλυπτική ως προς αυτό είναι η εξέλιξη των κερδών των σούπερ μάρκετ, που από το 2001 μέχρι το 2003, όσο δηλαδή η ακρίβεια θέριευε, 99 αλυσίδες σούπερ μάρκετ - πολυκαταστημάτων αύξησαν τα κέρδη τους κατά 202%. Το 70% μάλιστα των συνολικών κερδών καρπώθηκαν μόλις επτά από αυτές.

Είναι ολοφάνερο ότι στο πλαίσιο των στόχων που έχουν τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πολιτικής στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν έχουν να περιμένουν κάτι καλό. Το ΚΚΕ, σ' αυτά τα πλαίσια, προτείνει την κλιμάκωση των αγώνων για γενικότερες διεκδικήσεις, ενώ για το άμεσο μέτωπο ζητά την καθιέρωση κατώτατου μισθού 1.200 ευρώ με ανάλογη κλιμάκωση για όλες τις κατηγορίες και τα μισθολογικά κλιμάκια και σύνταξη το 80% του τελευταίου μισθού. Παράλληλα, πάγωμα των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε είδη πλατιάς κατανάλωσης.


Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ