Σάββατο 6 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πρωτεργάτης του «μεσαίου χώρου» ο Α. Ανδριανόπουλος!

Ενα καλό περίβλημα για τη μετεξέλιξη και μετακίνηση της ΝΔ σε ολοένα και πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις αποδεικνύεται ο περιβόητος «μεσαίος χώρος», ο οποίος θα επικυρωθεί και στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος τον επόμενο μήνα. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται ότι βασικός στόχος του εγχειρήματος είναι αυτές οι ακραίες νεοφιλελεύθερες και βαθύτατα αντιλαϊκές θέσεις, να πλασαριστούν ως «μετριοπαθείς» και «κεντρώες» απόψεις, τις οποίες οι πάντες μπορούν να ασπαστούν(!).

Επιβεβαίωση των παραπάνω αποτελεί το γεγονός ότι η ηγεσία της ΝΔ σχεδιάζει να αναθέσει - κατά μία εκδοχή το έχει ήδη κάνει - στον Α. Ανδριανόπουλο τη συγγραφή και επιμέλεια του πολιτικού κειμένου, που θα εγκριθεί από το έκτακτο συνέδριο! Ηδη ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Β. Μεϊμαράκης έχει κάνει τις σχετικές βολιδοσκοπήσεις και ο θεωρητικός του άγριου καπιταλισμού έχει αποδεχτεί να είναι «ατύπως» ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες της «νέας» ιδεολογικοπολιτικής φυσιογνωμίας της ΝΔ.

Φυσικά, η προτίμηση προς τον Α. Ανδριανόπουλο δεν είναι τυχαία. Υπενθυμίζεται ότι συγγραφέας του κυβερνητικού οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, το οποίο αποτελεί τον μπούσουλα για την πορεία και την άσκηση κριτικής απέναντι στην κυβέρνηση, είναι ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Στ. Αργυρός. Ο ρόλος του Στ. Αργυρού έχει αναβαθμιστεί και δεν είναι τυχαίο ότι το όνομά του ακούγεται ως ένα από τα επικρατέστερα, για να αναλάβει θέση μάνατζερ στην κεντρική διοίκηση του κόμματος. Επίσης, σοβαρό ρόλο στη χάραξη πολιτικής στη ΝΔ παίζουν στελέχη που προέρχονται από επιχειρηματικούς κύκλους όπως ο πρώην πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γ. Παπαθανασίου και ο πρώην πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και νυν ευρωβουλευτής Χρ. Φωλιάς. Με λίγα λόγια πρωτεργάτες του μεσαίου χώρου είναι τα πρωτοπαλίκαρα του πούρου νεοφιλελευθερισμού. Την ίδια στιγμή διατηρούνται άριστες και αρμονικές σχέσεις με τους Φιλελεύθερους του Στ. Μάνου.

Ο Κ. Καραμανλής, σε δήλωσή του από τη Ρώμη, όπου συμμετέχει σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καυχήθηκε γιατί το κόμμα του υπήρξε πρωτεργάτης της ευρωπαϊκής ενοποίησης και επανέλαβε την υποστήριξή του σε μια Ευρώπη, με κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας. Επισήμανε ακόμα ότι οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ είναι μπροστά και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε τη «μείζονα σημασία» που αποκτά η επόμενη Διακυβερνητική, ενώ τόνισε ότι το στοίχημα των επόμενων χρόνων είναι να υπάρξει μια εμπνευσμένη ηγεσία της ΕΕ με ισχυρή πολιτική βούληση.

Την ίδια στιγμή, με καθυστέρηση αρκετών ημερών η ηγεσία της ΝΔ, με δήλωση της Ντ. Μπακογιάννη, τοποθετήθηκε για τα τεκταινόμενα στη Ν. Υόρκη. Στη δήλωση αναφέρεται ότι η Τουρκία το μόνο που επιθυμεί είναι «να διαπραγματευτεί -μάλιστα εκτός του πλαισίου των διεθνών οργανισμών- τα διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, όπου κάθε συμβιβασμός σημαίνει απώλεια δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων». Με βάση αυτή τη διαπίστωση εκτιμά ότι αβρότητες μεταξύ των Παπανδρέου και Τζεμ στη Ν. Υόρκη δημιουργούν την ψευδαίσθηση στη διεθνή κοινότητα της αλλαγής των πάγιων τουρκικών θέσεων διευκολύνοντας έτσι την Τουρκία να εμφανιστεί ως χώρα έτοιμη προς ένταξη στην ΕΕ. Τέλος, επικρίνει έμμεσα την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ