Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Απόφαση περιθωριοποίησης από τον ΙΣΑ

Για την ανάγκη αλλαγής της ιατρικής νομοθεσίας κάνει λόγο και το υπουργείο Υγείας

Μια απόφαση που περιθωριοποιεί τους νέους γιατρούς πριν ακόμα ανοίξουν τα φτερά τους πήρε η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), σύμφωνα με την οποία δε θα χορηγείται άδεια άσκησης επαγγέλματος σε ειδικότητες που θεωρεί ήδη κορεσμένες. Την απόφαση κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης στο ΔΣ του ΙΣΑ, χαρακτηρίζοντας σαθρό το επιχείρημα του λεγόμενου υπερπληθωρισμού των γιατρών, τη στιγμή που είναι κενές χιλιάδες θέσεις γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Την πρόταση έφερε για συζήτηση στο ΔΣ του ΙΣΑ ο εκπρόσωπος της πλειοψηφίας (ΔΗΚΙ) για να ενταχθεί στο σχέδιο του Κώδικα Ασκησης του Ιατρικού Επαγγέλματος, για τον οποίο γινόταν συζήτηση στο ΔΣ του ΙΣΑ. Η αντίδραση του εκπροσώπου της Πανεπιστημονικής ήταν έντονη και ζήτησε την απόσυρση αυτής της πρότασης. Την πρόταση της Πανεπιστημονικής για απόσυρση την απέρριψαν - την υποστήριξε μόνο η ΑΡΣΙ - όλες οι άλλες παρατάξεις.

Λόγο για την ανάγκη αλλαγής της ιατρικής νομοθεσίας έκαναν χτες και πηγές του υπουργείου Υγείας χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν το ακριβές περιεχόμενό του, αλλά και το χρόνο της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρωτοβουλία θα είναι κοινή με το υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα ρυθμίσει θέματα προπτυχιακής παιδείας των γιατρών, ενώ το υπουργείο Υγείας θα ρυθμίσει τα μεταπτυχιακά θέματα και τη διαρκή εκπαίδευση των γιατρών.

Φραστική αναδίπλωση

«Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε» ο ΙΣΑ επιχείρησε χτες μερική αναδίπλωση.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ουδέποτε υπήρξε μονομερής απόφαση για αναστολή εγγραφής νέων γιατρών στον ΙΣΑ», ενώ επιμένει στην άποψη για «υπερβολικά μεγάλο αριθμό ιατρών σε ορισμένες ειδικότητες και σε ορισμένες περιφέρειες της χώρας μας, ενώ σε κάποιες άλλες υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις και συνάνθρωποί μας πεθαίνουν χωρίς ιατρική βοήθεια».

«Η απόφαση του ΔΣ - σύμφωνα με τον ΙΣΑ - αφορά πρόταση του Συλλόγου προς τον υπουργό Υγείας προκειμένου να ανοίξει διάλογος πάνω στο μεγάλο αυτό θέμα το οποίο επί σειρά ετών υποβόσκει, χωρίς οι αρμόδιοι να δίνουν λύσεις».

Επαίσχυντη πρόταση

Ο εκπρόσωπος της Πανεπιστημονικής Αλ. Τομαράς κατήγγειλε ως αντιδεοντολογική, αντιδημοκρατική, αντιδραστική και απάνθρωπη συμπεριφορά σε βάρος των γιατρών την πρόταση. Πρόκειται, υπογράμμισε, για την εφαρμογή στην πράξη της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για αποσύνδεση του πτυχίου από το δικαίωμα στην εργασία και την υποχρέωση του κράτους να το προστατεύει.

Οι γιατροί και ειδικότερα οι νέοι γιατροί δεν έχουν να περιμένουν καμιά λύση στα καυτά προβλήματά τους απ' τους Κώδικες και τις Δεοντολογίες και την πολιτική των κυβερνήσεων που τους βάζουν στο περιθώριο της ζωής πριν ν' ανοίξουν τα φτερά τους, υπογράμμισε ο Αλ. Τομαράς και τους κάλεσε να οργανώσουν την αντίστασή τους για να αποσυρθεί η επαίσχυντη πρόταση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΙΣΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ