Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Συναγερμός για την επιτυχία της

Από προηγούμενη κινητοποίηση των οικοδόμων μπροστά στο υπουργείο Εργασίας

Eurokinissi

Από προηγούμενη κινητοποίηση των οικοδόμων μπροστά στο υπουργείο Εργασίας
Αποφασιστικά και με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι οικοδόμοι όλης της χώρας στην πανελλαδική 24ωρη απεργία του κλάδου στις 10 Νοέμβρη που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία τους. Στα γιαπιά και στα εργοτάξια έχει σημάνει συναγερμός και με μπροστάρηδες τις ταξικές δυνάμεις του κλάδου οργανώνουν και προετοιμάζουν την απεργία αλλά και τις συγκεντρώσεις που διοργανώνονται την ίδια μέρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις, με κεντρική στην Αθήνα στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Την ίδια στιγμή το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία έχει συσπειρώσει μπροστά στην απεργία ευρύτερες δυνάμεις. Τα αιτήματα που προβάλλουν και παλεύουν οι οικοδόμοι απαντάνε στις σύγχρονες και αυξημένες ανάγκες όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και η απεργία γίνεται και δική τους υπόθεση. Για να δοθεί ενιαία ταξική απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου σε δικαιώματα και κατακτήσεις και να σημάνει εφαλτήριο νέων πιο δυναμικών αγώνων.

Και σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται και η απόφαση των οικοδόμων της Αθήνας στη γενική τους συνέλευση, να μπει η απεργία τους καθήκον σε κάθε εργατικό σπίτι, σε κάθε εργατογειτονιά, σε κάθε τόπο δουλιάς. Να στηριχτεί με συγκρότηση επιτροπών με τη συμμετοχή συλλόγων (γυναικών, μαθητών, γονέων, εξωραϊστικών) και άλλων εργατικών σωματείων.

Ηδη έχουν παρθεί οι πρώτες αποφάσεις κήρυξης απεργίας εκείνη την ημέρα από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Μηχανικοί, Γεωλόγοι, Τεχνικοί, Σχεδιαστές) και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Ταυτόχρονα αποφάσεις και καλέσματα για στήριξη και συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση έχουν πάρει το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων Αττικής, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, η ΟΓΕ, το Συντονιστικό Σχολείων Νυχτερινών Μαθητών, ο Σύνδεσμος Εγκαταστατών και Συντηρητών Ανελκυστήρων.

Την προκήρυξη 24ωρης απεργίας αποφάσισε η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών για τις 10 Νοέμβρη στις οικοδομές και στα τεχνικά έργα με στόχο, όπως σημειώνει σε ανακοίνωση, εκείνη τη μέρα: Να μην χτυπήσει κανένα σφυρί στις οικοδομές, να μην δουλέψει καμία τσάπα και γερανός.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση σημειώνει: «Αποφασιστικά ενωμένοι να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλιάς. Καταδίκη της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του κεφαλαίου. Ο αγώνας των οικοδόμων είναι και δικός μας αγώνας, τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις τους είναι και δικά μας αιτήματα. Ο αγώνας είναι κοινός. Ολοι μαζί μπορούμε να αποκρούσουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές, να αποσπάσουμε κατακτήσεις».

Να πάρουν μέρος στην απεργία των οικοδόμων καλεί τους μετανάστες η Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστευτικών Συλλόγων, Κοινοτήτων και Ενώσεων Ελλάδας με ανακοίνωσή της. Τα θέματα, σημειώνει, της παιδείας, της εργασίας, της προστασίας των ανέργων, του μεροκάματου, της κοινωνικής ασφάλισης, της σύνταξης, των δημοκρατικών ελευθεριών, της κατάργησης των τρομονόμων, της ηλεκτρονικής παρακολούθησης, της αντιμετώπισης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας δεν αφορά μόνο τους οικοδόμους αλλά όλους τους εργαζόμενους και βέβαια και τους μετανάστες. Τέλος, η Συντονιστική καλεί τους μετανάστες να οργανωθούν στα συνδικάτα ώστε μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να αγωνιστούν οργανωμένα για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ