Κυριακή 17 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιέρωμα στον Δημήτρη Φάμπα

Στον μεγάλο Ελληνα κιθαρίστα - συνθέτη Δημήτρη Φάμπα είναι αφιερωμένη η συναυλία που διοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου της Αθήνας, την Τρίτη (8.30μμ), στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο). Στη συναυλία σολίστ θα είναι οι κιθαριστές Εύα Φάμπα και Δημήτρης Κασφίκης και το Σύνολο εγχόρδων της ΚΟΑ, με μαέστρο τον Κωστή Παπάζογλου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα του Δ. Φάμπα «Σπουδές κονσέρτου Νο 18 και 19» και «Ελληνική Σουίτα» (4 μέρη) για κιθάρα σόλο, το «Κονσέρτο σε Λα μείζονα» του Βιβάλντι, το έργο «Baio Lunar» (σε α΄ παγκόσμια εκτέλεση) του Βραζιλιάνου A. Viana και το κονσέρτο «FOR EVA» (για κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων) του Yiu-kwong Chung, του πιο φημισμένου και πολυπαιγμένου Ταϊβανού συνθέτη.

Το αφιερωμένο στην κιθαρίστρια Εύα Φάμπα κονσέρτο «FOR EVA» είναι μια σύνθεση Ανατολικής και Δυτικής Κουλτούρας, που χτίζεται πάνω στη γλώσσα της κινέζικης λαϊκής μουσικής, για να πλατύνει τους μουσικούς ορίζοντες και τις τεχνικές της κιθάρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Φίλων της κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας» αποφάσισε να απονείμει τιμητική διάκριση στον συνθέτη Yiu-kwong Chung, για τη συμβολή του στον εμπλουτισμό του ρεπερτορίου της κιθάρας. Αλλά και το «Baio Lunar», έργο λυρικό και με σύγχρονες επιρροές, αφιερώθηκε από τον συνθέτη Andersen Viana στην Ε. Φάμπα τον Ιούνη του 2003, στο Belo Horizonte της Βραζιλίας. Τώρα έχει 3 παραλλαγές, για κιθάρα σόλο, για κουαρτέτο εγχόρδων και για κιθάρα με σύνολο εγχόρδων.

Οσον αφορά στην «Ελληνική Σουίτα Νο 4» του Δ. Φάμπα, αποτελείται από 4 μέρη που συχνά παίζονται ανεξάρτητα (Στη χώρα των Κενταύρων, Ελληνικός χορός Τσάμικος, Ρεματιές, Ελληνικός χορός Συρτάκι). Από τα πιο γνωστά έργα του Δ. Φάμπα είναι και οι 24 Σπουδές κονσέρτου, πολύ δεξιοτεχνικές και μελωδικές, αφιερωμένες στην Ida Presti και τον Andres Segovia.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ