Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ερευνώνται τεράστιες ατασθαλίες στο Πάντειο

Προφυλακίστηκε ο γγ του λογιστηρίου, με εγγύηση ελεύθεροι πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και υπάλληλοι

Στις επόμενες μέρες ολοκληρώνονται οι ανακρίσεις σχετικά με τις οικονομικές ατασθαλίες που φαίνεται να είχαν γίνει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από το 1992 μέχρι το 1998. Στη σκοτεινή αυτή υπόθεση εμφανίζονται αναμεμειγμένοι πανεπιστημιακοί, υπάλληλοι του Παντείου, μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου και προμηθευτές που κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος, πλαστογραφία μετά χρήσεως ψευδών βεβαιώσεων.

Η ιστορία ξεκίνησε μετά από μηνυτήρια αναφορά του ήδη εκλιπόντος πρώην πρύτανη του Παντείου Ηλία Σιδηρόπουλου, που επικαλέστηκε πόρισμα στο οποίο διαπιστωνόταν ταμειακό έλλειμμα 2 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Μέχρι τώρα έχει προφυλακιστεί ο τότε γενικός γραμματέας του λογιστηρίου Αναστάσιος Κουτσοδημητρόπουλος, ενώ οι πανεπιστημιακοί Δ. Κώνστας, Αιμ. Μεταξόπουλος, Κ. Παπαθανασόπουλος, Π. Γετίμης και τα μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γαρ. Καλαμπαλίκη και Σ. Καπετανάκη είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και χρηματικές εγγυήσεις από 3.000 έως 400.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Τις επόμενες μέρες θα απολογηθεί και η πανεπιστημιακός Ελ. Στεφάνου ενώπιον της 8ης ειδικής ανακρίτριας κ. Λιούλη, που διερευνά την υπόθεση.

Δωράκια, εξυπηρετήσεις...

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, με τα χρήματα που προορίζονταν για τα ερευνητικά προγράμματα του πανεπιστημίου αγοράστηκαν πανάκριβα είδη υγιεινής και μάρμαρα που τοποθετήθηκαν σε βίλες, ενώ ένας από τους κατηγορούμενος αγόρασε και μία Ferrari.

Τη «μαύρη τρύπα» στο ταμείο του Παντείου είχαν εντοπίσει τρεις επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών που διεξήγαγαν τους σχετικούς ελέγχους. Μαζί με τις προσαυξήσεις (σύνολο 2,5 δισ. δρχ. περίπου) έγινε καταλογισμός του ποσού σε βάρος των υπολόγων υπαλλήλων και των αντιπρυτάνεων Οικονομικού του Παντείου που υπέγραψαν τις σχετικές επιταγές. Το 215 σελίδων πόρισμα των ελεγκτών είχε σταλεί στην Εισαγγελία Αθηνών και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου υπήρξαν βάσιμες υπόνοιες ότι οι αναφερόμενες δαπάνες δεν έγιναν νόμιμα.

...και απίστευτα ποσά για μερίδες φαγητού!

Συγκεκριμένα σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «αποκαλύφθηκε ένα όργιο πλαστών και εικονικών τιμολογίων» για την έκδοση των οποίων φέρεται ότι είχαν χρησιμοποιηθεί προμηθευτές «μαϊμού». Τα ίδια δε τιμολόγια είχαν πληρωθεί δύο και τρεις φορές. Επίσης, ενώ δικαίωμα σίτισης είχαν 177 φοιτητές οι διατεθείσες μερίδες φαγητού στους φοιτητές από 1/1/1997 μέχρι 30/6/1998 κόστισαν 523.110.903 δρχ. Με άλλα λόγια, σε ενάμιση χρόνο φαίνεται ότι καταναλώθηκαν 1,3 εκατομμύρια μερίδες φαγητού!!!

Σε άλλο σημείο του πορίσματος αναφέρεται: «Στη λίστα προμηθευτών εμφανίζεται εταιρεία ειδών πλαστικής χειρουργικής ως προμηθευτική εταιρεία μαρμάρων, ενώ για δήθεν λογαριασμό του Παντείου φέρεται να είχαν εκδοθεί τιμολόγια για αγορές πανάκριβων ειδών υγιεινής μαρμάρων (αξίας 291 εκατομμυρίων δρχ.) τα οποία όμως είδη φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν τελικά για τον εξοπλισμό βιλών των βορείων προαστίων της Γλυφάδας και του Ωρωπού».

Η έρευνα αποκάλυψε και «εκτροπή» της δωρεάς του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο Πάντειο. Ο Κώστας Σημίτης είχε δώσει εντολή στη διοίκηση του πανεπιστημίου να μεταφέρει τις αποδοχές του σε κοινωφελείς σκοπούς. Εκ των υστέρων, όμως, διαπιστώθηκε ότι υπήρξε πρόβλημα στην υλοποίηση αυτής της εντολής, αφού ο μισθός του αντί να πηγαίνει σε κοινωφελείς σκοπούς είχε εξαφανιστεί.

Ακόμα διαπιστώθηκε ότι η λογιστική τακτοποίηση εσόδων - εξόδων του Παντείου ήταν έξω από τις παραδεδεγμένες αρχές λογιστικής. Βρέθηκαν παρατυπίες, πράξεις και παραλείψεις που δε δικαιολογούνται από ΝΠΔΔ που επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο τρόπος λειτουργίας όλου του διαχειριστικού - οικονομικού συστήματος δημιούργησε προϋποθέσεις διάπραξης ατασθαλιών και ελλειμμάτων στη διαχείριση των εσόδων του, με ευθύνη της διοίκησής του, του προϊσταμένου γραμματείας και της προϊσταμένης των οικονομικών υπηρεσιών, αναφέρει το πόρισμα. Για σημαντικά τμήματα των ποσών το πόρισμα θεωρεί υπολόγους τρεις αντιπρυτάνεις οικονομικού προγραμματισμού, καθώς εκδίδονται αντίστοιχες επιταγές στο όνομά τους για ποσά που διαχειριζόταν ο προϊστάμενος γραμματείας, αν και διαπιστώνεται ότι οι αντιπρυτάνεις δεν έχουν εισπράξει κάποιο ποσό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η συμπαιγνία συνεχίζεται και φέρνει τεράστια κόστη στο ρεύμα των νοικοκυριών(2022-07-28 00:00:00.0)
Ποινική δίωξη για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ(2016-09-30 00:00:00.0)
Σε αναμονή της απόφασης για τη δωρεά του πρωθυπουργού(2002-06-13 00:00:00.0)
Πρυτανικές εκλογές(2001-06-13 00:00:00.0)
Στον... πάγο ομοσπονδία(2001-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ