Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Στα δύο η ΚΠΕ

Τη διαίρεση της ΚΠΕ του ΣΥΝ σε δύο στρατόπεδα που αντιμάχονται για τη νομή της εσωκομματικής εξουσίας μπροστά στο Συνέδριο, σηματοδότησε η διήμερη και ταραχώδης συνεδρίασή της το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι πλειοψηφίες που διαμορφώθηκαν ήταν οριακές και γι' αυτό εξαιρετικά εύθραυστες. Συγκεκριμένα, η ΚΠΕ απέρριψε με ψήφους 42 υπέρ έναντι 38 κατά την πρόταση του «αριστερού ρεύματος» να εκλέγεται ο πρόεδρος απευθείας από την ΚΠΕ και όχι από το Συνέδριο. Σε ό,τι αφορά στις θέσεις, το κείμενο που υποστήριξε το «αριστερό ρεύμα» πλειοψήφησε με 51 ψήφους έναντι 48 που συγκέντρωσε το κείμενο των «προεδρικών», υπήρξαν 7 λευκά και 3 αποχές, ενώ ο Ν. Κωνσταντόπουλος δήλωσε «παρών». Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ΚΠΕ έδωσε 46 και 40 ψήφους αντίστοιχα, ωστόσο το σώμα αποφάσισε - κατ' εξαίρεση των ισχυουσών διατάξεων του Καταστατικού - να ζητηθεί και η ψήφος των μελών της ΚΠΕ που απουσίαζαν από τις εργασίες, οι οποίες διαμόρφωσαν το παραπάνω τελικό αποτέλεσμα. Η επιστολική ψήφος ίσχυσε μόνο για τις θέσεις, παρότι αρκετοί ζήτησαν να ισχύσει για όλα τα ζητήματα που τέθηκαν σε ψηφοφορία.

Τα αποτελέσματα αποτυπώνουν το οριστικό διαζύγιο του «ρεύματος» με τους «προεδρικούς» και τη σύμπραξη των δεύτερων με τους «ανανεωτές». Ως εκ τούτου, η μάχη για την προεδρία του κόμματος δίνεται με πλέον με ίσους όρους μεταξύ των δύο μπλοκ, γεγονός που αναγκάζει το «ρεύμα» να συσπειρωθεί γύρω από την υποψηφιότητα του Αλ. Αλαβάνου. Πάντως οι υποψήφιοι πρόεδροι κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους κατά τη συνεδρίαση της ΚΠΕ. Στα ενδιαφέροντα της συνόδου ήταν το «παρών» του προέδρου Ν. Κωνσταντόπουλου κατά την ψηφοφορία για τις θέσεις, αλλά και η παντελής απουσία του Στ. Πιτσιόρλα που φέρεται να διαχωρίζει τη θέση του από την επιλογή σύμπραξης των υπολοίπων «προεδρικών» με τους «ανανεωτές».

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση για θέσπιση θέσης γραμματέα του ΣΥΝ, η ΚΠΕ ψήφισε διπλωματικά, αναγνωρίζοντας στον εαυτό της το δικαίωμα να εκτιμήσει στο μέλλον εάν χρειάζεται μια τέτοια θέση. Ακόμα, υπερψηφίστηκε η πρόταση για θητεία στα όργανα και εφεξής θα επιτρέπονται μόνο δύο συνεχόμενες, η πρόταση για ανανέωση κατά 30% των μελών της ΚΠΕ από Συνέδριο σε Συνέδριο, αλλά και η πρόταση για θητείες (δύο) στα αιρετά αξιώματα και για εναλλαγή στη διάρκεια της θητείας βουλευτών και ευρωβουλευτών.

Σε όλη τη διάρκεια πάντως των εργασιών της δεύτερης μέρας, που περιλάμβανε τις ψηφοφορίες, επικράτησε ένταση, ενώ η ΚΠΕ ολοκληρώθηκε σχεδόν διαλυμένη, καθώς πολλά μέλη της είχαν αποχωρήσει. Σε ό,τι αφορά στα δύο κείμενα θέσεων, οι διαφορές είναι δυσδιάκριτες, με κύρια αυτή που αφορά στην εκτίμηση για τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο οι μεμονωμένες φωνές μελών της ΚΠΕ που επέμεναν στη σύνθεση δεν εισακούστηκαν από τους ηγετικούς πυρήνες των τάσεων.

Το όλο κλίμα που επικράτησε σχολιάστηκε αρνητικά από τον πρόεδρο του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλος κατά το κλείσιμο των εργασιών, όπου τόνισε πως «δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι εξαντλούμαστε στα "ανά, κατά, διά, εντός και επί τα αυτά"» και συμπλήρωσε, «θέτω υπ' όψιν όλων σας μια εκτίμηση που έχω αυτή τη στιγμή: Δεν πάμε με το καλύτερο δυνατό κλίμα προς το συνέδριό μας. Και οφείλουμε να το βελτιώσουμε. Κάνω μια έκκληση. Ο προσυνεδριακός διάλογος να γίνει σε καλύτερο κλίμα από το κλίμα το οποίο επικράτησε σήμερα».

Αλλωστε, ενοχλημένος απέρριψε τα όσα ελέχθησαν περί «προεδροκεντρικού μοντέλου» και «αιχμαλωσίας» του κόμματος από τις τάσεις, αν και αναγνώρισε τα προβλήματα στη λειτουργία των τάσεων. Η προσπάθεια του Ν. Κωνσταντόπουλου να κρατήσει ίσες αποστάσεις από όλες τις πλευρές αποτυπώθηκε εκτός από την ψηφοφορία και στην εισηγητική του τοποθέτηση στην ΚΠΕ, όπου ναι μεν καυτηρίασε την πραγματικότητα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, λέγοντας πως πρέπει να αμφισβητηθεί πειστικά αλλά συμπληρώνοντας πως «δεν ήμουν ούτε και τώρα είμαι υπέρ της άποψης, που θέλει την αριστερά μακριά από κάθε αντίληψη διαχείρισης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση ενόψει συνεδρίου(2010-03-30 00:00:00.0)
Ας μην παίζουν με το ΚΚΕ...(2004-11-27 00:00:00.0)
Σταθερά σοσιαλδημοκρατικά και ευρωενωσιακά(2001-07-03 00:00:00.0)
«Ανώδυνα» κύλησε η συνεδρίαση της ΚΠΕ(2001-03-06 00:00:00.0)
Οι «εκσυγχρονιστές» έφυγαν, ο εκσυγχρονισμός έμεινε(2000-05-16 00:00:00.0)
Ες αύριον τα νεότερα(2000-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ