Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκπαιδεύοντας «αμερικανοτσολιάδες»
  • Το ΝΑΤΟ εμφανίζεται στο Ιράκ, αναλαμβάνοντας την εκπαίδευση των στελεχών του ιρακινού στρατού που δημιουργούν οι Αμερικανοί
  • Προσφέρει και η Αθήνα εκπαιδευτές...

Ελληνες αξιωματικοί θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα, που θα εξελιχθεί υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, για την εκπαίδευση στελεχών του ιρακινού στρατού, τον οποίο προσπαθούν να δημιουργήσουν και να στηρίξουν οι Αμερικανοί.

Οι σχετικές αποφάσεις για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε αυτό το σχέδιο ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνη στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις της Ουάσιγκτον, οι σύμμαχοι αποδέχτηκαν μια κατ' αρχήν περιορισμένη εμπλοκή του ΝΑΤΟ με την ανάληψη της εκπαίδευσης των στελεχών του υπό δημιουργία ιρακινού στρατού.

Την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών - μελών της Συμμαχίας, προχωρώντας στην υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Κωνσταντινούπολης, συμφώνησαν να προωθήσουν το πρόγραμμα για την εκπαίδευση των Ιρακινών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί προωθούν το σχέδιο για τη μετάβαση όλων των ΝΑΤΟικών εκπαιδευτών στο Ιράκ, όπου θα γινόταν και η εκπαίδευση. Κάποιοι από τους συμμάχους προώθησαν την εναλλακτική ιδέα για την εκπαίδευση των Ιρακινών σε κάποιες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ. Μια τρίτη ιδέα ήταν ΝΑΤΟικοί εκπαιδευτές και Ιρακινοί εκπαιδευόμενοι να μεταβούν σε κάποια γειτονική με το Ιράκ χώρα.

Η συζήτηση για τον τόπο που θα πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση των αξιωματικών του μελλοντικού ιρακινού στρατού, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, υποκρύπτει τη διαμάχη που εξελίσσεται στους κόλπους του ΝΑΤΟ για το βαθμό εμπλοκής της Συμμαχίας στο Ιράκ. Οι Αμερικανοί πιέζουν για τη μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή της Συμμαχίας και επιθυμούν ΝΑΤΟικοί εκπαιδευτές απ' όλες αν είναι δυνατόν τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ να εγκατασταθούν στο Ιράκ και να υλοποιήσουν το πρόγραμμα της εκπαίδευσης. Αλλες χώρες, λαμβάνοντας υπόψη τις επιχειρησιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί από την αντίσταση και τον ανταρτοπόλεμο στο Ιράκ, ζητούν να φιλοξενήσουν σε βάσεις στο έδαφός τους τους Ιρακινούς που θα εκπαιδευτούν.

Μια τρίτη εκδοχή είναι αυτή που προτείνουν οι Γερμανοί, οι οποίοι προσφέρουν εκπαιδευτές για να εκπαιδεύσουν τους Ιρακινούς σε χώρα γειτονική του Ιράκ, πιθανότατα στο Κατάρ. Οπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση έχει απορρίψει κατηγορηματικά να αποστείλει εκπαιδευτές στο έδαφος του Ιράκ. Εχει αποκλείσει επίσης να φιλοξενήσει στο έδαφός της το πρόγραμμα εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ωστόσο, η Αθήνα έχει ήδη δεχτεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα, προσφέροντας εκπαιδευτές για την εκπαίδευση των Ιρακινών αξιωματικών σε έδαφος γειτονικής με το Ιράκ χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους Ελληνες διπλωμάτες, εκτιμούν ότι τελικά το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί και στις τρεις εκδοχές του. Τα στελέχη του υπό δημιουργία νέου ιρακινού στρατού θα εκπαιδευτούν από αξιωματικούς των χωρών -μελών του ΝΑΤΟ και στο έδαφος του Ιράκ, και σε βάσεις κάποιων χωρών - μελών της συμμαχίας, αλλά και σε γειτονικές με το Ιράκ χώρες. Σε αυτή την τρίτη εκδοχή, όπως σημειώνουν κύκλοι του ΥΠΕΞ, θα υπάρχουν και Ελληνες εκπαιδευτές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ