Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αδιαμφισβήτητες επιδόσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι επιδόσεις τους στον τομέα της ρουσφετολογίας δεν αμφισβητούνται. Τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, έχουν δώσει πάμπολλα δείγματα γραφής των σχετικών ικανοτήτων τους, τα τελευταία 30 χρόνια. Επομένως, κανέναν δεν πρέπει να ξαφνιάζουν τα όσα έρχονται τελευταία στο φως της δημοσιότητας. Οπως το γεγονός, για παράδειγμα, πως η ΔΑΚΕ κατάρτιζε και προωθούσε... αρμοδίως καταλόγους συμβασιούχων υπαλλήλων, προτείνοντας την ανανέωση των συμβάσεών τους, επειδή είναι «δικά τους παιδιά». Αυτά γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται, όσο στην πολιτική ζωή της χώρας θα κυριαρχούν πολιτικές δυνάμεις, που θα εφαρμόζουν αντιλαϊκές πολιτικές από τη μια και από την άλλη θα «τσακώνονται» μεταξύ τους, για την υφαρπαγή της ψήφου του λαού. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα κι ας κάνουν μερικοί ότι δεν το καταλαβαίνουν.

Σε ό,τι αφορά, δε, στη σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «οι συνδικαλιστές κάθε παράταξης είναι ελεύθεροι να ζητούν και να προτείνουν», συμπληρώνοντας ότι «αυτός είναι ο ρόλος τους», τι να πούμε... Προφανώς, βρέθηκε σε μια στιγμή ειλικρίνειας. Ομως, ας μη γενικεύει αυθαίρετα, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια...

Κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις

Ανοιχτή πρόκληση για τα λαϊκά στρώματα της χώρας αποτελούν τα σχέδια της κυβέρνησης να επιβάλει κατώτατη τιμή στα πακέτα τσιγάρων, σε επίπεδα σχεδόν διπλάσια από τις ισχύουσες σήμερα κατώτατες τιμές των 80 λεπτών και 1 ευρώ. Είναι φανερό πως η σχεδιαζόμενη επιβολή «εξισορροπητικών φόρων» δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια ακόμη κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα ρύθμιση, που έρχεται να υπηρετήσει τα ισχυρά ντόπια και ξένα μονοπώλια του κλάδου και να βάλει «τάξη» στον «ανταγωνισμό» που ξέσπασε μεταξύ τους πριν από μερικούς μήνες, όταν ορισμένες εταιρίες πρωτοκυκλοφόρησαν πακέτα με τιμές στα 80 λεπτά ή 1 ευρώ. Κατά τα λοιπά, οι κυβερνώντες παριστάνουν τους θιασώτες του λεγόμενου «ελεύθερου ανταγωνισμού» και της δήθεν «ελεύθερης αγοράς», τα οποία και επικαλούνται, όταν, για παράδειγμα, πρόκειται για τις εξευτελιστικές τιμές στις οποίες αναγκάζονται να πουλάνε οι καπνοπαραγωγοί...

Πρόσχημα οι τουρίστες

Οταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέβαλε τα τρία ευρώ για εξέταστρα στα Κέντρα Υγείας (ΦΕΚ 1223/20.9.2002) ο τότε υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής δικαιολόγησε την την απόφαση της κυβέρνησης λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα πληρώσουν μόνον κάποιοι τουρίστες καθώς απ' το μέτρο εξαιρούνται οι αγρότες και ορισμένες άλλες κατηγορίες. Τους χιλιάδες τουρίστες που βρήκαν νοσηλεία σε Κέντρο Υγείας (ΚΥ) νησιού χρησιμοποιεί ως αιτιολογία και η σημερινή σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ για να προωθήσει εισπρακτικούς μηχανισμούς στα ΚΥ των νησιών για να μη χάνονται έσοδα από τους ξένους. Οταν εγκατασταθούν, όμως, οι εισπρακτικοί μηχανισμοί η τσιμπίδα θα πιάσει και εκείνους τους ασφαλισμένους (όπως του ΙΚΑ, του ΝΑΤ κλπ.) που δεν πληρώνουν εξέταστρα στα ΚΥ.

Κι όταν θα βρεθεί ο τρόπος, το μέτρο θα γενικευτεί και σε όλη την Ελλάδα. Ετσι και ο πρώην υφυπουργός Υγείας Εκτωρ Νασιώκας θα δει το έργο του να ολοκληρώνεται καθώς αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφαση της κυβέρνησης για τα εξέταστρα λόγω έλλειψης εισπρακτικών μηχανισμών.

Οι εισβολείς...

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους εισβολείς, όπως ακριβώς έκανε ο Λεωνίδας με τους τριακόσιους. Να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά όλους αυτούς, που έρχονται και μας παίρνουν τις δουλιές. Τους λαθρομετανάστες που έχουν κατακλύσει τη χώρα... Ο άνθρωπος, που εμφανίστηκε στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό της Στερεάς Ελλάδας και έλεγε τα παραπάνω και πολλά ακόμη ανάλογα, ήταν ο επικεφαλής της ομάδας μελών της «Χρυσής Αυγής», που επισκέφθηκαν προχτές το μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες. Και δε γνωρίζουμε, βέβαια, αν το... εκπαιδευτικό περιεχόμενο της επίσκεψης είχε ανάλογο περιεχόμενο, αλλά οι δηλώσεις του προαναφερομένου φτάνουν και περισσεύουν.

Είναι φανερό - μετά και τα γνωστά γεγονότα στην περίοδο του Euro 2004, αλλά και αυτά, μετά τον αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας - πως οι όποιοι αμετανόητοι οπαδοί του Χίτλερ και του Μεταξά επιχειρούν να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία, ώστε να προπαγανδίσουν τις βαθιά αντιδραστικές, εθνικιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις τους και να... κάνουν επίδειξη των αυταρχικών και τραμπούκικων πρακτικών τους.

Με άλλοθι τα ελλείμματα

Τελικά η κυβέρνηση της ΝΔ δε θα μπορούσε να μην ακολουθήσει την πεπατημένη. Να καταγγέλλει, δηλαδή, τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ότι παρέλαβε «καμένη γη» και «άδεια ταμεία». Είναι το βολικό άλλοθι, τόσο για την απεμπόληση των όποιων υποτίθεται φιλολαϊκών προεκλογικών δεσμεύσεων, όσο και για την επιβολή σκληρών πολιτικών λιτότητας, σε βάρος εκείνων, οι οποίοι δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη, ούτε για τα άδεια ταμεία, ούτε για την καμένη γη... Δηλαδή, τα λαϊκά στρώματα.

Ολη αυτή η ιστορία των ελλειμμάτων, της δημιουργικής λογιστικής, της ...εξαπάτησης των Ευρωπαίων εταίρων, σχετικά με την οικονομία, μοιάζει με θέατρο του παραλόγου. Πρωταγωνιστές, εκείνοι που συνειδητά επιδιώκουν την αποκοίμιση και παραπλάνηση του ακροατηρίου... Με λίγα λόγια, Ευρωπαϊκή Ενωση, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, μας εμπαίζουν κανονικά. Μας εξαπατούν και επιχειρούν μια άνευ όρων αντιστροφή της πραγματικότητας.

Αν επιχειρήσουμε να εξηγήσουμε την κατάσταση μέσα από τη φετιχοποίηση των ελλειμμάτων και του χρέους, θα καταλήξουμε σε αδιέξοδο. Αντίθετα, αν επιχειρήσουμε να δούμε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, σε σχέση με τους στόχους οικονομικής πολιτικής που έθεσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - για λογαριασμό της αστικής τάξης, φυσικά - τότε μπορούμε να βρούμε την άκρη του νήματος.

Ποια ήταν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της οικονομικής πολιτικής των τελευταίων 15 χρόνων; Πρώτον, μια - πρωτοφανούς σφοδρότητας - επίθεση, σε βάρος των λαϊκών κατακτήσεων, η οποία δικαιολογήθηκε στο όνομα της επίτευξης των κριτηρίων της ΟΝΕ. Δεύτερον, ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων υποδομών, με κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον εθνικό κρατικό προϋπολογισμό. Με λίγα λόγια, έκριναν ότι ήταν χρυσή ευκαιρία, το «ελληνικό» κεφάλαιο να αξιοποιήσει τα κοινοτικά πακέτα, για να ανανεώσει τις δημόσιες υποδομές και να τις εκμεταλλεύεται επίσης. Για να γίνουν οι εθνικοί άξονες, τα αεροδρόμια, οι γέφυρες, τα λιμάνια, για να ικανοποιηθεί το αδηφάγο κύκλωμα των εργολάβων, χρειάστηκε πακτωλός κεφαλαίων. Το 50% περίπου το πήραν από την ΕΕ, το υπόλοιπο 50% καλύφθηκε από τραπεζικό δανεισμό. Αν σ' αυτά προσθέσουμε τις, τεράστιων διαστάσεων, αδιαφανείς, εξοπλιστικές δαπάνες και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων - όπου το δημόσιο χρήμα έρεε άφθονο - τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι όλα αυτά τα χρόνια ακολουθήθηκε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, και άρα οι κρατικοί προϋπολογισμοί ήταν ελλειμματικοί.

Τώρα, παραγνωρίζουν(;) ό,τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια. Αποσιωπούν ότι οι δημόσιες υποδομές, που χρηματοδοτήθηκαν από τον ελληνικό λαό, παραδίδονται με ληστρικούς όρους σε επιχειρηματικούς ομίλους. Και, από πάνω, φωνάζουν, σαν τους Φαρισαίους έξω από το ναό, ότι η Ελλάδα παρουσιάζει υπερβολικό έλλειμμα... Δε λένε την παραμικρή λέξη, για τις κοινωνικές επιπτώσεις που επήλθαν από την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Οτι, δηλαδή, η «ισχυρή» οικονομία εκτίναξε στα ύψη τα επιχειρηματικά κέρδη προκαλώντας, και οδήγησε στη συγκέντρωση πλούτου σε ένα μικρό αριθμό επιχειρηματικών οικογενειών. Ούτε ότι την ίδια περίοδο η ανεργία εκτινάχτηκε, ο μικρός αγροτικός κλήρος απαλλοτριώνεται, ενώ 3 εκατομμύρια Ελληνες πολίτες θεωρούνται νεόπτωχοι. Ολα αυτά τα διαγράφουν και ετοιμάζουν νέο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας. Ας έχουν, όμως, υπόψη τους ότι ο ελληνικός λαός δεν τρώει κουτόχορτο...


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Τα σπασμωδικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ, πάντως, έτσι, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, να παραιτούνται τα στελέχη τους κάθε φορά που κάνει κάποια σκανδαλο-καταγγελία ο αντίπαλος, μάλλον θα προχωρήσουν σε υποχρεωτική ανανέωση του δυναμικού τους (όχι, όμως, και της πολιτικής τους γραμμής).

Θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε την τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση περί μετεγγραφών, με σκακιέρα και να μιλήσουμε για θυσίες πιονιών, είτε πρόκειται για υπουργούς, είτε για εκπροσώπους Τύπου.

Ομως, αν μη τι άλλο, το σκάκι είναι ένα παιγνίδι, που απαιτεί στρατηγική, σχέδιο και σκέψη. Κάτι, που δε διαφαίνεται να κυριαρχεί στο είδος της δικομματικής αντιπαράθεσης που βλέπουμε.

Για σπασμωδικές κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα χωρίς πολιτική ουσία, μιλάμε. Για πολιτική χωρίς ...πολιτική.

ΠΟΛΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ γίνεται για την περίφημη «δημιουργική λογιστική» και για το αν δόθηκαν λάθος στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ας μην ανησυχούν οι οποίοι «ευρωλάγνοι», δεν υπάρχει πρόβλημα.

Η δημιουργική λογιστική έχει επιστρατευτεί στα σίγουρα εδώ και πολλά χρόνια. Κυρίως, όμως, όταν πρόκειται για αυξήσεις στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους. Εκεί, το κράτος ποτέ δεν έχει χρήματα. Είτε είναι «ισχυρή» η Ελλάδα, είτε όχι, τα κρατικά ταμεία είναι πάντα άδεια για τους εργαζόμενους...

Αλλωστε, θα τη θαυμάσουμε στο εν λόγω «σπορ» τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας με τον προϋπολογισμό που θα καταθέσει. Εκεί να δείτε ...δημιουργία.

«ΜΠΟΡΟΥΜΕ να καθίσουμε άνετα στη σεζλόνγκ μας με το ποτό στο χέρι», η τοποθέτηση Πάγκαλου για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη στάση του ΠΑΣΟΚ.

Γιατί, όμως, την περιορίζει μόνο στο θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας; Μήπως κάνει κάτι διαφορετικό το ΠΑΣΟΚ και στα υπόλοιπα πραγματικά προβλήματα της χώρας και δεν το έχουμε αντιληφθεί;


Παπαγεωργίου Βασίλης

Απαράδεκτη συμπεριφορά

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το περιστατικό συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου, σε αστικό λεωφορείο της γραμμής Χαλκοκονδύλη - Μεταμόρφωσης (Β9) και μας το μετέφερε αυτόπτης μάρτυρας. Κάποια στιγμή, ανέβηκαν στο λεωφορείο τρεις ελεγκτές και άρχισαν τον έλεγχο των εισιτηρίων. Φτάνοντας σ' έναν επιβάτη - ολοφάνερα οικονομικό μετανάστη - και διαπιστώνοντας ότι δεν έχει «ακυρώσει» το εισιτήριό του, του συμπεριφέρθηκαν σκαιότατα. Το ίδιο, και ακόμη χειρότερα, έκαναν αμέσως μετά, σε γυναίκα μετανάστρια, η οποία ανέβηκε στο λεωφορείο και αντιμετώπισε την «αυστηρότητα» των τριών ελεγκτών, πριν προλάβει να ακυρώσει το εισιτήριό της (μέχρι που την τραβολογούσαν βίαια, για να τη βγάλουν από το λεωφορείο...). Να σημειωθεί πως η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά των ελεγκτών προκάλεσε τις εύλογες αντιδράσεις άλλων επιβατών, οι οποίοι - εκτός των άλλων - ζήτησαν από τους πρώτους και τα στοιχεία τους, χωρίς, όμως, αυτοί να τα δώσουν.

Επειδή το προαναφερόμενο απαράδεκτο περιστατικό, δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο, που αφορά στη συμπεριφορά ελεγκτών του ΟΑΣΑ, είναι φανερό πως το πρόβλημα έχει κάποιες βαθύτερες ρίζες. Περιμένουμε, λοιπόν, τις αντιδράσεις της Διοίκησης του Οργανισμού...

Χωρίς ενημέρωση

Πάνω από μιάμιση ώρα κρατάνε τα «δελτία ειδήσεων» των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, αλλά συνήθως μόνο ένα «θέμα» χωράνε. Οπως, τις περασμένες μέρες, που, με αφορμή τις υποθέσεις Τσιτουρίδη - Βούγια, όλος ο πολύτιμος και πανάκριβος τηλεοπτικός χρόνος ξοδευόταν για τους ανούσιους καυγάδες ανάμεσα σε νεοδημοκράτες και ΠΑΣΟΚους - πολιτικούς τε και δημοσιογράφους - που εμφανίζονται στα «παράθυρα». Ετσι, όσοι δεν προσφεύγουν στις εφημερίδες και δεν έχουν άλλες πηγές πληροφόρησης - κι είναι πάρα πολλοί που «ενημερώνονται» μόνον από την τηλεόραση - δε μαθαίνουν τίποτα άλλο από τα πολλά και σοβαρά που συμβαίνουν στην Ελλάδα και σ' όλο τον κόσμο. Κι ύστερα κάποιοι απορούν δήθεν, γιατί οι πολίτες αδρανούν και δεν αγωνίζονται για τα προβλήματά τους και γιατί ψηφίζουν ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ. Λες και δεν ξέρουν ότι ο ανενημέρωτος πολίτης εύκολα αποπροσανατολίζεται και χειραγωγείται...

Περί εθελοντισμού...

Στις 540 ανέρχονται οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που είναι καταγεγραμμένες στο Μητρώο του υπουργείου Υγείας και πρέπει, μέχρι τις 10 του Οκτώβρη, να παραδώσουν διάφορα στοιχεία, τα οποία έχει ζητήσει η ηγεσία του τελευταίου.

Σας θυμίζουμε, ότι οι ΜΚΟ επιχορηγούνται με ποσά από διάφορα υπουργεία για την ανάπτυξη ανθρωπιστικής - όπως την ονομάζουν οι ίδιες - δράσης στην Ελλάδα και σ' όλο τον κόσμο. Ελπίζουμε, λοιπόν, τα όποια στοιχεία συγκεντρώσει το υπουργείο Υγείας να δοθούν στη δημοσιότητα, μια και έχει πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε, λόγου χάριν, πόσα χρήματα δόθηκαν - ιδιαίτερα απ' το υπουργείο Εξωτερικών - για την προστασία της σαρανταποδαρούσας στο Θιβέτ ή κάποιο κατακαημένο λουλούδι σε κάποιο μακρινό δάσος του πλανήτη.

Και τότε θα φανεί πόσο εθελοντική (και ανθρωπιστική) είναι η προσφορά τους...

... και η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Στη θέση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται να προκρίνει την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) απ' τις επιχειρήσεις.

Και τι είναι η ΕΤΕ; «Οι περισσότεροι ορισμοί της ΕΤΕ την περιγράφουν ως μια έννοια, σύμφωνα με την οποία εταιρίες εντάσσουν σε εθελοντική βάση, στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και συναλλαγές τους με τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους (stakeholders), κοινωνικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις», όπως έγραψαν οι «Σύμβουλοι Επιχειρήσεων» (ένθετο της «Ημερησίας») στο τεύχος του Απρίλη 2004.

Για παράδειγμα: Μια επιχείρηση αντί να κάνει διαφημιστικές καταχωρήσεις, θα προσφέρει πορτοκαλάδες ή μπλουζάκια σε κάποιον καταυλισμό Τσιγγάνων και θα εκθειάζεται η ευαισθησία της επιχείρησης με πολλά μπράβο: Δηλαδή και πάλι διαφήμιση, αλλά περισσότερο «έξυπνη», πιο ραφιναρισμένη και, πάνω απ' όλα, με... κοινωνική ευαισθησία!

΄Η, άλλο παράδειγμα: Να επιδοτεί η κυβέρνηση μια επιχείρηση, ώστε η τελευταία να λειτουργεί παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά των εργαζομένων σ' αυτήν. Δηλαδή και πάλι προνόμια για τους επιχειρηματίες.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πολιτική καρμανιόλα

Η οργή και η θλίψη δεν είναι αρκετή. Η τραγωδία, εδώ και χρόνια, επαναλαμβάνεται, στην κυριολεξία σαν «χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου». Μαλιακός, Τέμπη, Κόρινθος - Πάτρα και ξανά Μαλιακός... Κάθε φορά προστίθενται κι άλλοι νεκροί στον ατέλειωτο κατάλογο. Αυτή τη φορά, το φόρο του αίματος πάνω στην άσφαλτο πλήρωσαν 7 μαθητές. Οι ευθύνες, που βιαστικά κάποιοι θέλουν να αποδώσουν είτε στην «υπερβολική ταχύτητα» είτε στον «ανθρώπινο παράγοντα», δεν αποτελούν παρά μια μικρή παρωνυχίδα της αλήθειας.

Η μεγάλη αλήθεια για τους πραγματικούς φταίχτες είναι αλλού. Πρέπει να αναζητηθεί στην εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, που εδώ και πολλά χρόνια - και παρά τα εκατοντάδες δυστυχήματα, που στοιχίζουν τη ζωή σε 80 ανθρώπους κάθε χρόνο - ενεργούν για την αναβάθμιση του φονικού «πετάλου του Μαλιακού» μόνο με ανούσιες εξαγγελίες και σχέδια επί χάρτου. Κι ας έχει βρεθεί στο πόδι τόσες φορές ολόκληρη η περιοχή της Φθιώτιδας - αλλά και των γύρω νομών - στην οποία δεν μπορείς να βρεις ούτε μία οικογένεια, που να μην έχει χάσει συγγενή ή φίλο στην «εθνική» αυτή λαιμητόμο. Κι ας έχει φέρει το ΚΚΕ τόσες φορές το όλο θέμα στη Βουλή...

Το αυτί των κυβερνώντων δεν ιδρώνει! Και δεν ιδρώνει, γιατί - και στο θέμα των δημόσιων έργων - η πολιτική τους είναι προσανατολισμένη όχι στις ανάγκες του λαού, αλλά σε άλλες προτεραιότητες και, προπάντων, στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοεργολάβων. «Δεν υπάρχουν λεφτά», έλεγαν εδώ και χρόνια για το «πέταλο του Μαλιακού». Για να δώσουν, όμως, 300 εκατ. ευρώ για επίδειξη πολυτέλειας με τη στέγη Καλατράβα, ή για να δίνουν 2 εκατ. ευρώ κάθε μήνα για να παρακολουθεί το ΖΕΠΕΛΙΝ τις λαϊκές κινητοποιήσεις, δηλαδή για τη γιγάντωση της κρατικής τρομοκρατίας, βρήκαν αμέσως τα χρήματα. Για να αποκομίσουν μόνο και μόνο τεράστια υπερκέρδη οι μεγαλοεργολάβοι και οι τραπεζίτες, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μελετούσαν δικομματικά και αδιαίρετα την περιβόητη ζεύξη του Μαλιακού με το ληστρικό σύστημα της «σύμβασης παραχώρησης», δηλαδή στο ποιοι μεγαλοεργολάβοι θα το αναλάβουν και θα το εκμεταλλεύονται. Ετσι, στο δρόμο - καρμανιόλα τα πολύνεκρα δυστυχήματα συνεχίζονται ως εγκλήματα των διαχειριστών της εξουσίας.

Σήμερα, λοιπόν, όλοι αυτοί που εφάρμοσαν για χρόνια την πολιτική - φονιά ενίσχυσης των κερδών του κεφαλαίου, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και αφήνουν υποκριτικές λεκτικές κορόνες συμπαράστασης προς τις οικογένειες των θυμάτων. Γι' αυτό και ο λαός πρέπει να τους γυρίσει την πλάτη για πάντα και να αλλάξει σελίδα. Να αγωνιστεί μαζί με το ΚΚΕ, που θεωρεί ότι το δημόσιο έργο πρέπει να εκτελείται με γνώμονα την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και των εργαζομένων και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων του κλάδου και να είναι λαϊκή ιδιοκτησία. Για να γίνει αυτό, προϋπόθεση είναι η κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και, σ' αυτό το πλαίσιο, ένας κρατικός φορέας, που θα κατανέμει σχεδιασμένα τη χρηματοδότηση και το εργατικό δυναμικό και θα αγκαλιάζει το σύνολο των δραστηριοτήτων της μελέτης, κατασκευής και συντήρησης έργων, στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της λαϊκής οικονομίας. Αλλά αυτό απαιτεί άλλη πολιτική, άλλη λαϊκή εξουσία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ