Σάββατο 7 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απίστευτη ταλαιπωρία μετά ... φακελώματος

Χτες, δεύτερη μέρα της εφαρμογής των μέτρων «ασφαλείας» στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας, περισσότεροι από 100 άνθρωποι, ασθενείς με μπανταρισμένα πόδια ή χέρια, περίμεναν όρθιοι έξω από το νοσοκομείο για να ελεγχθούν!

Αντιμέτωποι με εμπόδια Ολυμπιακών διαστάσεων βρίσκονται οι ασθενείς, απλοί πολίτες, που τις μέρες αυτές επιχειρούν την ώρα της ανάγκης να προσεγγίσουν τα νοσοκομεία της Αττικής που έχουν χαρακτηριστεί Ολυμπιακά. Τα μέτρα «ασφαλείας» που παίρνονται από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τις ιδιωτικές εταιρίες ασφάλειας, στο όνομα της Ολυμπιακής Ασφάλειας, δυσχεραίνουν την πρόσβαση των ασθενών, αλλά και των εργαζομένων στα νοσοκομεία, ενώ οδηγούν και σε «φακέλωμα», το οποίο θίγει ευθέως τα ανθρώπινα και συνταγματικά δικαιώματα.

Χτες, δεύτερη μέρα της εφαρμογής των μέτρων «ασφαλείας», στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας οι ασθενείς και επισκέπτες βίωναν ένα ιδιότυπο βασανιστήριο. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι, ανάμεσά τους ασθενείς με μπανταρισμένα πόδια ή χέρια, περίμεναν όρθιοι κάτω από τον ήλιο στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου προκειμένου να ελεγχθούν, να αφήσουν την ταυτότητά τους και να πάρουν το ειδικό καρτελάκι που τους επιτρέπει την είσοδο. Η διοίκηση του νοσοκομείου έκλεισε όλες τις άλλες εισόδους και εφάρμοσε έλεγχο για κάθε εισερχόμενο. Μάλιστα, επειδή στην είσοδο δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο επιστράτευσε για τη διαδικασία αυτή τους διοικητικούς υπάλληλους του νοσοκομείου, ενώ οι τραυματιοφορείς έτρεχαν πανικόβλητοι με τα καροτσάκια να παραλάβουν τους ασθενείς και να τους μεταφέρουν για εξέταση. Και η ταλαιπωρία αυτή επαναλαμβανόταν και κατά την έξοδο των ασθενών και επισκεπτών.

Αγώνας μετ' εμποδίων αποδεικνύεται η πρόσβαση στα Ολυμπιακά νοσοκομεία για τους ασθενείς και επισκέπτες, που στήνονται σε ατέλειωτες ουρές και φακελώνονται για να δουν γιατρό
Αγώνας μετ' εμποδίων αποδεικνύεται η πρόσβαση στα Ολυμπιακά νοσοκομεία για τους ασθενείς και επισκέπτες, που στήνονται σε ατέλειωτες ουρές και φακελώνονται για να δουν γιατρό
Μεγάλη ταλαιπωρία σε ασθενείς, επισκέπτες και εργαζόμενους έχουν δημιουργήσει τα μέτρα «ασφαλείας» και στον «Ευαγγελισμό». Η διοίκηση αποφάσισε να αποκλείσει όλες τις εισόδους του νοσοκομείου πλην της εισόδου της οδού Μαρασλή, όπου γίνεται καταγραφή των στοιχείων των εισερχομένων και δημιουργείται συνωστισμός. Με δεδομένη την πρόθεση της διοίκησης να ενταθούν τα μέτρα αυτά από την ερχόμενη Δευτέρα, το Σωματείο Εργαζομένων πραγματοποίησε χτες μαζική παράσταση στο διοικητή, Α. Καρταπάνη, όπου υπογραμμίστηκε ότι τα μέτρα ασφαλείας καταλήγουν σε εμπόδια στην πρόσβαση και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων ασθενών και επισκεπτών, αφού καταγράφονται ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα. Μετά την παρέμβαση των εργαζομένων ο διοικητής δέχτηκε να παραμένει ανοιχτή μια ακόμα είσοδος στην οδό Υψηλάντου.

«Ειδικά» μέτρα παίρνονται και σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής. Για παράδειγμα, στο ΚΑΤ, στην πίσω είσοδο του νοσοκομείου τοποθετήθηκε κάμερα παρακολούθησης. Αντίστοιχα, στο Τζάνειο Νοσοκομείο αν και δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα τα μέτρα ασφαλείας, οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να φωτογραφηθούν προκειμένου να εκδοθούν κάρτες για την είσοδό τους στο νοσοκομείο, ενώ η διοίκηση βαθαίνοντας την εμπορευματοποίηση στο νοσοκομείο προχώρησε στη σύναψη σύμβασης με μια ακόμα ιδιωτική εταιρία φύλαξης.

Συνολικά τα μέτρα στα Ολυμπιακά νοσοκομεία της Αττικής (Κρατικό Αθήνας, «Ευαγγελισμός», «Λαϊκό», «Σισμανόγλειο», «Αγία Ολγα», «Ασκληπιείο», «Τζάνειο», Κρατικό Νίκαιας, ΚΑΤ, «Ερυθρός Σταυρός») περιλαμβάνουν:

  • Ειδικές μαγνητικές κάρτες για τους εργαζόμενους που πρέπει να επιδεικνύονται κατά την είσοδό τους
  • Τα εξωτερικά ιατρεία στα νοσοκομεία έχουν περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα και οι ασθενείς προκειμένου να εξεταστούν πρέπει να επιδείξουν την ταυτότητά τους στην είσοδο, να καταγραφούν και να προμηθευτούν ειδικό καρτελάκι.

Σε κάποια νοσοκομεία η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για τους επισκέπτες, ενώ σε άλλα οι επισκέπτες προκειμένου να επισκεφτούν τους ασθενείς χρειάζεται να προμηθευτούν ειδική άδεια απ' την προϊσταμένη και το διευθυντή της κλινικής.

  • Τα αυτοκίνητα των γιατρών και εργαζομένων επιτρέπεται να μπουν στα νοσοκομεία μόνο στην περίπτωση που φέρουν ειδικό σήμα.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ