Σάββατο 7 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΙΒΑΚΟΦ
Οξύτατη αντίδραση από τη Λευκορωσία

Ενέργειες παραπέρα ενίσχυσης της πολιτικής πίεσης κατά της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αυτής την απόφαση της ΕΕ για τον Σιβακόφ και καλεί σε επανεξέτασή της

Χτες το απόγευμα (17.56 ώρα Ελλάδας) στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας δημοσιεύτηκε η παρακάτω ανακοίνωση, σχετικά με το θέμα του Γ. Σιβακόφ:

«Το υπουργείο Εξωτερικών, με μεγάλη ανησυχία, αντιμετωπίζει, στις παραμονές ενός σημαντικού γεγονότος, των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων, τις πληροφορίες για την άρνηση εισόδου στην Ελλάδα του επικεφαλής της Λευκορώσικης Ολυμπιακής αντιπροσωπείας, υπουργού Αθλητισμού και Τουρισμού, Γιούρι Σιβακόφ.

Η λευκορώσικη πλευρά με αγανάκτηση αντιμετωπίζει τις προσπάθειες να χρησιμοποιηθούν οι προσεχείς Αγώνες στην Αθήνα, στην κοιτίδα του Ολυμπιακού κινήματος, ως αρένα για πολιτικά παιχνίδια.

Η λευκορώσικη πλευρά δε βλέπει τις αιτίες και τους λόγους της άρνησης εισόδου στην Ελλάδα του επικεφαλής της λευκορώσικης Ολυμπιακής αντιπροσωπείας. Ούτε στη δήλωση του Ολλανδού προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ούτε στη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ της Ελλάδας δεν υπάρχουν οποιαδήποτε πειστικά στοιχεία, πολύ περισσότερο αποδείξεις, για οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα από τη μεριά του επικεφαλής της λευκορώσικης Ολυμπιακής αντιπροσωπείας.

Η χρησιμοποίηση του τυπικού των Ολυμπιακών Αγώνων για την παραπέρα ενίσχυση της πολιτικής πίεσης στη Δημοκρατία της Λευκορωσίας είναι αντιπαραγωγική και δε βοηθά στην αποκατάσταση του πολιτικού διαλόγου με την ΕΕ.

Παρόμοιες μη φιλικές ενέργειες απέναντι στη λευκορώσικη ολυμπιακή αντιπροσωπεία εξετάζονται από εμάς αποκλειστικά αρνητικά, σαν απροκάλυπτη και ωμή παραβίαση των αρχών του Ολυμπιακού κινήματος, που αντιτίθενται στο ολυμπιακό πνεύμα, όπως και στις αρχές των διεθνών σχέσεων. Εμφανίζονται σοβαροί φόβοι, πως οι πολιτικά αιτιολογημένες δηλώσεις και πράξεις των χωρών - μελών της ΕΕ μπορούν να προκαλέσουν τη διάσπαση του διεθνούς ολυμπιακού κινήματος.

Η λευκορώσικη πλευρά καλεί τις χώρες - μέλη της ΕΕ και τις χώρες που υποστήριξαν τη δήλωση της προεδρίας της ΕΕ, άμεσα να επανεξετάσουν τις ληφθείσες αποφάσεις σχετικά με τον επικεφαλής της λευκορώσικης αντιπροσωπείας στην Αθήνα και να παραιτηθούν από την πολιτική της πίεσης και του εκβιασμού σε βάρος της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας».

Νωρίτερα, ο Ρουσλάν Γιεσίν, υποδιευθυντής του τμήματος ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας, δήλωσε στο ΙΝΤΕΡΦΑΞ:

«Θεωρούμε πως πρόκειται για μια ακόμη προβοκάτσια. Σε όλους είναι γνωστό ότι τα μέλη των Ολυμπιακών εθνικών ομάδων δε χρειάζονται βίζες. Δικαίωμα εισόδου έχουν όσοι έχουν διαπίστευση. Η ομάδα μας έχει ανακοινωθεί. Η διαπίστευση έχει εκδοθεί. Οποιεσδήποτε προσπάθειες υπερβολής σ' αυτό το ζήτημα είναι αντιπαραγωγικές και δεν ανταποκρίνονται στους κανόνες του ολυμπιακού κινήματος», δήλωσε.

Ο ίδιος ο Γ. Σιβακόφ, σε σύντομη δήλωσή του στο πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΤΕΡΦΑΞ σημείωσε πως «οι προσπάθειες να μη μου δοθεί βίζα για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι αδέξια πολιτικά παιχνίδια», προσθέτοντας πως «η συμπεριφορά ορισμένων γραφειοκρατών που τα κίνησαν όλα αυτά, δεν είναι τίποτα άλλο από γκριμάτσες και καμώματα».

Οπως, επίσης, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ - ΝΟΒΟΣΤΙ ο Ανατόλι Αρτιόμοφ, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Αθλητισμού και Τουρισμού της Λευκορωσίας, ο Σιβακόφ αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα στις 12 Αυγούστου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ