Σάββατο 7 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Περί ελλειμμάτων

Αρκετός θόρυβος προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες, ξανά, γύρω από τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία σκαρφάλωσαν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Ορισμένοι (ξανα)βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν λόγο για «εκτροχιασμό του προϋπολογισμού», επισείοντας ταυτόχρονα και διαφόρους κινδύνους για την εξέλιξη που θα έχουν τα δημοσιονομικά πράγματα της χώρας. Οι απόψεις αυτές - είτε διατυπώνονται από τη μια είτε από την άλλη μπάντα της εφαρμοζόμενης πολιτικής - επιχειρούν να αποκρύψουν την ουσία του ζητήματος. Απώτερος στόχος είναι να αποπροσανατολίσουν τα λαϊκά στρώματα της χώρας συγκαλύπτοντας την ουσία της πολιτικής τους που αυξάνει τα ελλείμματα προκειμένου να τα εξαναγκάσουν να συνεχίσουν να υποτάσσονται ή να ανέχονται μοιρολατρικά τον «ευρωμονόδρομο».

Η πολιτική «σύγκλισης» με την ΟΝΕ, οι αναδιαρθρώσεις, η πολύπλευρη ενίσχυση της πλουτοκρατίας και του μεγάλου κεφαλαίου, παρά την πολύχρονη λιτότητα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αύξησαν τα «ελλείμματα» (στο εξάμηνο του 2004 έφτασαν σε 8,7 δισ. ευρώ). Δημιούργημα της ίδιας πολιτικής είναι και οι «υπερβάσεις» στο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων (σύμφωνα με αρμόδιο υφυπουργό, ξεπέρασε τα 6 δισ. ευρώ και... βλέπουμε). Οι κυβερνώντες δεν έχουν λόγο να κρύψουν το κόστος και τα πανωπροίκια που χρυσοπληρώνονται από τον ελληνικό λαό. Επιχειρούν όμως να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα της δικής τους πολιτικής στην κατεύθυνση επιβολής σειράς νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Πριν ακόμη καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας, έσπευδε να καλλιεργήσει κλίμα... έκτακτης ανάγκης! «Ανάγκης», που προοιωνίζει περικοπές κοινωνικών δαπανών, ενώ άμεσα μεταφράζεται με την επιτάχυνση του προγράμματος «αποκρατικοποιήσεων», την επιβράβευση των μεγαλοκατασκευαστών (αυτοί κι αν τσέπωσαν από τα ελλείμματα!) στους οποίους με τη μέθοδο της λεγόμενης «αυτοχρηματοδότησης» χαρίζονται και τα μελλοντικά μικρά ή μεγάλα έργα υποδομής του δημοσίου.

Μέτρα «εδώ και τώρα» αξιώνουν και οι διάφοροι αβανταδόροι της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Ισχυρίζονται ότι τα δημόσια έσοδα δεν πηγαίνουν καλά. Φορτώνουν και νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα επιβάλλοντας στους μικρέμπορους, βιοτέχνες και επαγγελματίες νέα αναδρομικά χαράτσια γιατί... ο πήχης των εσόδων μπήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στο 9,5%. Την ίδια στιγμή ο ευρωμονόδρομος επιτάσσει νέες φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλες διευκολύνσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Είναι φανερό ότι αστρονομικά ποσά του προϋπολογισμού δεν εξαϋλώθηκαν ως διά μαγείας. Είναι χρήματα του εργαζόμενου λαού, τα οποία, ελέω της εφαρμοζόμενης πολιτικής, πήγαν στα θησαυροφυλάκια των μεγαλοκατασκευαστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων δημιουργώντας και αυξάνοντας τα ελλείμματα. Την ίδια στιγμή ο κρατικός δανεισμός απαιτεί αποπληρωμή. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 60% των κρατικών δαπανών, που πληρώθηκαν στο α' εξάμηνο του 2004, πήγε στα τοκοχρεολύσια για την εξυπηρέτηση του τεράστιου δημοσίου χρέους...

Κανέναν δεν πρέπει να ξεγελάσει η «κοκορομαχία» ανάμεσα στη σημερινή κυβέρνηση και τους προκατόχους της. Η ευθύνη των ελλειμμάτων ανήκει και στους δυο, αλλά και σε όσους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έβαλαν πλάτη στην πολιτική γιγάντωσης του κεφαλαίου και αφαίμαξης του λαού. Ας αφήσουν λοιπόν την κοροϊδία: Τα «ελλείμματα» να πληρωθούν από τους κεφαλαιοκράτες. Οχι από το λαό!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ