Σάββατο 26 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Αρχισαν επίσχεση στο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» για τους απλήρωτους μισθούς

Δυναμική αγωνιστική απάντηση δέχτηκε χτες η ασύδοτη δράση των εφοπλιστών, από τα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων «ΡΟΔΟΣ», «ΠΑΤΜΟΣ» και «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» του εταιρικού σχήματος ΑΝΕΚ - ΔΑΝΕ, δηλαδή του Γιάννη Βαρδινογιάννη. Οι ναυτεργάτες των τριών πλοίων ενωμένοι και αποφασισμένοι και έχοντας στο πλευρό τους τα ναυτεργατικά ταξικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ που έχουν σηκώσει το βάρος της οργάνωσης του αγώνα, έκοψαν τη φόρα των πλοιοκτητών και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να ακυρώσουν στην πράξη τη ναυτεργατική νομοθεσία κουρελιάζοντας τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και εργασιακά δικαιώματα. Το εταιρικό σχήμα με την πλήρη κάλυψη του ΥΕΝ έχει να καταβάλει μισθούς εδώ και τρεις μήνες, οφείλει δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, ολόκληρη την άδεια του 2003 και επιπλέον έχει εγκαταλείψει τα πληρώματα των πλοίων «ΡΟΔΟΣ» και «ΠΑΤΜΟΣ», τα οποία βρίσκονται ακινητοποιημένα στο μόλο Δραπετσώνας, χωρίς νερό και τροφή!

Οι ναυτεργάτες των πλοίων βρίσκονται στο πόδι από προχτές το πρωί, όταν με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και συνάδελφό τους ναυτεργάτη Γ. Τούσσα «εισέβαλαν» στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και συναντήθηκαν με τον υπουργό Μ. Κεφαλογιάννη. Χτες η κινητοποίησή τους άρχισε να εκτυλίσσεται λίγο μετά τις 10 το πρωί όταν το πλοίο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά. Εκεί το περίμεναν οι ναυτεργάτες των δύο άλλων πλοίων και οι συνδικαλιστές των δύο ταξικών σωματείων. Επί τόπου προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Αν και είχε προγραμματισμένη αναχώρηση για τις 3 το μεσημέρι, οι ναυτεργάτες, παρά τους εκβιασμούς και τις απειλές από τους εκπροσώπους της εταιρίας, παρέμειναν στον καταπέλτη του πλοίου. Στις 4 το μεσημέρι και κάτω από την αγωνιστική πίεση των ναυτεργατών έγινε νέα συνάντηση μεταξύ υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και εκπροσώπων των ναυτεργατών στην οποία συμμετείχε και ο Βαρδινογιάννης, ο οποίος πρότεινε να γίνει διακανονισμός και συγκεκριμένα να καταβάλει την ερχόμενη Δευτέρα 300.000 ευρώ έναντι των δεδουλευμένων και να δίνει κάθε μήνα ένα 20% από τα οφειλόμενα μαζί με το μισθό.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ το καράβι παρέμενε ακινητοποιημένο καθώς γινόταν συζήτηση των πληρωμάτων προκειμένου να αποφασίσουν. Από την πλευρά της η εταιρία προσπάθησε να στρέψει επιβάτες ενάντια στα πληρώματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ