Σάββατο 26 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Συσπειρώνονται για να προστατέψουν τη δουλιά τους

Συγκέντρωση σήμερα το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο

Δυναμική απάντηση στα φημολογούμενα σχέδια του Λαναρά να προχωρήσει στον περιορισμό της κλωστοϋφαντουργικής δραστηριότητας στα εργοστάσια του Ομίλου «Κλωνατέξ», με συνέπεια την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας σε περιοχές όπως η Νάουσα, η Κομοτηνή και η Αλεξανδρούπολη, ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι του ομίλου στη Νάουσα, οι οποίοι πραγματοποιούν σήμερα το απόγευμα συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Στόχο είναι, η σημερινή κινητοποίηση να εξελιχθεί σε μια πλατιά συνέλευση των εργαζομένων του κλάδου, ώστε να γίνει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις - ύστερα και από τη σύσκεψη των φορέων της πόλης την περασμένη βδομάδα - και να παρθούν αποφάσεις στην κατεύθυνση κλιμάκωσης του αγώνα αν ο Λαναράς προχωρήσει στα σχέδιά του.

Τα προμηνύματα για τις διαθέσεις της εργοδοσίας ήρθαν αμέσως μετά το Πάσχα, όταν τα κλωστοϋφαντουργεία του ομίλου «Κλωνατέξ» σε όλη τη χώρα άρχισαν να υπολειτουργούν, με πρόσχημα την έλλειψη πρώτης ύλης (βαμβάκι) στην αγορά. Μεταξύ των μέτρων που επέβαλε η εργοδοσία προκειμένου να υπερασπίσει τα υπερκέρδη της ήταν και αυτό της υποχρεωτικής αδειοδότησης μερίδας των εργαζομένων με κατάτμηση της θερινής τους άδειας, ενώ παράλληλα ζήτησε από τους εργαζόμενους του κλάδου να μην προσέρχονται στη δουλιά τις μέρες που δεν μπορούσε να τροφοδοτήσει με επάρκεια τα εργοστάσια με βαμβάκι.

Σε συνάντησή τους στα τέλη του Μάη στη Θεσσαλονίκη, με την παρουσία μελών της διοίκησης της ΟΕΚΙΔΕ, εκπρόσωποι των εργαζομένων από την πλειοψηφία των εργοστασίων του ομίλου αποφάσισαν να συντονίσουν τη δράση τους, με πρώτο βήμα την απειθαρχία στην εντολή της εργοδοσίας να μην προσέρχονται στη δουλιά τους όταν δεν υπήρχε βαμβάκι. Η δυναμική απάντηση των εργαζομένων θορύβησε την εργοδοσία που επιχείρησε να νομιμοποιήσει και τυπικά την περικοπή των ωρών εργασίας, προτείνοντας στους εργαζόμενους την παύση της παραγωγής τα Σαββατοκύριακα.

Η εφαρμογή του μέτρου θα οδηγούσε σε απώλεια εισοδήματος για τους εργαζόμενους αφού πλέον θα εργάζονταν τρεις μέρες τη βδομάδα, με δεδομένο ότι τα δυο ρεπό είναι υποχρεωτικά. Η πρόταση δεν πέρασε και οι εργαζόμενοι απαίτησαν και τελικά πέτυχαν η τέταρτη βάρδια να ενσωματωθεί στις άλλες τρεις και να εργάζονται πενθήμερο - σαραντάωρο, από Δευτέρα έως Παρασκευή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ