Σάββατο 26 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δυο εργάτες δε γύρισαν σπίτι χτες

Ο ένας σκοτώθηκε στο λιμάνι του Βόλου κι ο άλλος στην Τίλυσο της Κρήτης

Στους 31 έφτασαν χτες οι νεκροί εργάτες του 2004, σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία που φτάνουν στο «Ρ».

Ενας λιμενεργάτης, μόλις 37 χρόνων, ο Μακούχας Κορδάτος, άφησε χτες την τελευταία του πνοή σ' ένα σαπιοκάραβο, στο λιμάνι του Βόλου, την ώρα που έδινε τη μάχη για το μεροκάματο. Ηταν περίπου 10 το πρωί, όταν συνέβη το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα. Ο 37χρονος βοηθούσε στην τοποθέτηση μιας μπαγέτας από τη «Χαλυβουργία Θεσσαλίας» - μια πλάκα χάλυβα διαστάσεων 12 επί 12 μέτρα και βάρους 5 έως 6 τόνων - στο αμπάρι του πλοίου, με σημαία Αζερμπαϊτζάν, Peshidit Behdyboy. Εκείνη την ώρα, η μπαγέτα τον παρέσυρε και τον «κόλλησε» στον τοίχο του πλοίου, σκοτώνοντάς τον.

Ο τραγικός θάνατος του Μακούχα Κορδάτου ήρθε να προσθέσει ακόμα έναν νεκρό εργάτη στη ματοβαμμένη λίστα των εργατικών ατυχημάτων, στο βωμό του κέρδους της εργοδοσίας. Το Σωματείο Λιμενεργατών Βόλου έχει διαμαρτυρηθεί πολλές φορές στους αρμόδιους για τις επικίνδυνες συνθήκες δουλιάς στο λιμάνι και για την έλλειψη μέσων και υποδομής. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναγκάζονται να δουλεύουν σε σαπιοκάραβα, ενώ δεν υπάρχει σύγχρονη γερανογέφυρα, με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε καλάθια παλιών και μεταχειρισμένων γερανών και να δουλεύουν σε ύψος πολλών μέτρων, σαν εναερίτες και όχι σαν λιμενεργάτες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την έλλειψη αυτή έχει καταθέσει σχετική Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ.

Χτες στο χώρο όπου σημειώθηκε το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα έφτασε αμέσως ο Ν. Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ και ο Γ. Λούμας, μέλος της ΝΕ του Κόμματος, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους του Σωματείου Λιμενεργατών για το συμβάν. Οπως δήλωσε ο Ν. Γκατζής, στη συνάντηση που είχε μαζί τους, το ΚΚΕ θα συνεχίσει ν' αγωνίζεται, εντός κι εκτός Βουλής, για την επίλυση των προβλημάτων των λιμενεργατών και του λιμανιού του Βόλου.

  • Ενας ακόμα εργάτης σκοτώθηκε χτες στο Ηράκλειο Κρήτης. Πρόκειται για τον Αντώνη Νίκου, ο οποίος στα 54 χρόνια του δούλευε σε εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Επεσε από ύψος 5 μέτρων, ενώ δούλευε στην περιοχή κεραιών Βασιλικού στο Δήμου Τιλύσου για λογαριασμό της εταιρίας «Ιντραμέτ». Σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων του, ο Αντώνης καρφώθηκε κυριολεκτικά στα σίδερα που βρίσκονταν στη βάση.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ