Κυριακή 20 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
«Για Ειρήνη και Αλληλεγγύη, Παλεύουμε ενάντια στον Ιμπεριαλισμό και τον Πόλεμο!»

Προπαρασκευαστική Συνάντηση για το 16ο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών

Ολοκληρώθηκε η 1η Διεθνής Προπαρασκευαστική Συνάντηση για το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, στις 9 Ιούνη, στην Μπραζίλια της Βραζιλίας, με τη συμμετοχή 45 οργανώσεων νεολαίας απ' όλο τον κόσμο. Η Συνάντηση αποφάσισε το 16ο ΠΦΝΦ να πραγματοποιηθεί από τις 5 μέχρι τις 13 Αυγούστου του 2005 στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας, με το σύνθημα: «Για Ειρήνη και Αλληλεγγύη, Παλεύουμε ενάντια στον Ιμπεριαλισμό και τον Πόλεμο!». Στη συνάντηση αποφασίστηκε, επίσης, πως η 2η Διεθνής Προπαρασκευαστική Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Γενάρη του 2005 στο Βιετνάμ, και η 3η τον Απρίλη του 2005 στην Πορτογαλία.

Εκκληση προς τη Νεολαία και τους Φοιτητές

Η Συνάντηση κατέληξε σε έκκληση προς τη νεολαία και τους φοιτητές του κόσμου, η οποία θα αποτελέσει την πολιτική βάση της συγκρότησης Εθνικών Προπαρασκευαστικών Επιτροπών σε κάθε χώρα.

Στην έκκληση καλούνται οι νέοι και οι φοιτητές του πλανήτη να δυναμώσουν τις προσπάθειές τους στη βάση του κοινού σκοπού και των συμφερόντων τους στην ενίσχυση του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Αφού τονίζει πως η νεολαία «αποτελεί μια από τις πιο προοδευτικές, ριζοσπαστικές και μαχητικές δυνάμεις της κοινωνίας», προσθέτει ότι «αποτελεί την καταλυτική δύναμη για την κοινωνική αλλαγή και πρόοδο». Το μέλλον κάθε χώρας διαμορφώνεται από τις ενωμένες δυνάμεις των νέων, κάνοντάς τους έναν από τους βασικούς στόχους της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και της ιδεολογικής επίθεσης του ιμπεριαλισμού. «Οι νέοι έχουν παίξει διακριτό ρόλο στον αγώνα ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις. Σε κάθε μια χώρα, τα κινήματα αντίστασης ενάντια στον ιμπεριαλισμό παλεύουν για νέα κοινωνικά συστήματα, τα οποία απορρίπτουν την ιδέα ότι ο καπιταλισμός είναι η μόνη επιλογή και παρουσιάζουν τη λαϊκή δύναμη σαν αληθινή εναλλακτική πρόταση ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Οι μαζικές παγκόσμιες κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ, στην ALCA και το ΝΑΤΟ αποτελούν εκφράσεις της αντίστασης της νεολαίας και των λαών», αναφέρεται στην έκκληση.

Με την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στον κόσμο, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν αυξήσει την επιθετικότητά τους και «για να διατηρήσουν και να βαθύνουν την ηγεμονία τους οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν μια στρατιωτική εκστρατεία ενάντια σε οποιονδήποτε βρίσκεται στο δρόμο τους κάτω από την κάλυψη του λεγόμενου "πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία" και της απειλής των όπλων μαζικής καταστροφής. Αυτή η πολιτική έχει σαν αποτέλεσμα την κατοχή του Ιράκ, τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης, το οικονομικό εμπάργκο και τις απειλές ενάντια σε Κούβα, Βενεζουέλα, ΛΔ της Κορέας και Συρία. Εχει σαν αποτέλεσμα περαιτέρω δεινά στην Αφρική σε χώρες, όπως η Δυτική Σαχάρα, το Σουδάν, η Ζιμπάμπουε, επιβάλλοντας κυρώσεις και εσωτερικές παρεμβάσεις. Το αληθινό πρόσωπο της επιθετικότητας, της αδικίας και της βαρβαρότητας έχει οδηγήσει στη στρατιωτικοποίηση των κοινωνιών και των οικονομιών ενάντια στην ευημερία των λαών».

Θύματα της επίδρασης των ιμπεριαλιστικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών διεθνών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ, ο ΠΟΕ, οι G-8, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Παγκόσμια Τράπεζα, έχουν γίνει οι νέοι του κόσμου, όπως επισημαίνει η έκκληση. Αναφέρει και μια σειρά αποτελέσματα, που έχουν οι ιμπεριαλιστικές οικονομικές και στρατιωτικές πολιτικές, όπως η εκμετάλλευση, η πείνα, η υπανάπτυξη, η έλλειψη υγείας και πρόνοιας, η φτώχεια και η μιζέρια.

Με διάφορες μορφές και σε όλο τον κόσμο, η νεολαία έχει πολεμήσει την εκμετάλλευση, τα εμπάργκο, τις κυρώσεις, τις ρατσιστικές διακρίσεις και την ξενοφοβία. «Παλεύουμε για ειρήνη, εθνική κυριαρχία, ανεξαρτησία, αυτοδιάθεση, δημοκρατία, διεθνή αλληλεγγύη και για έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα. Απαιτούμε σεβασμό και υπεράσπιση των ανθρώπινων, δημοκρατικών δικαιωμάτων, της κοινωνικής δικαιοσύνης, των δικαιωμάτων της γυναίκας, της ισορροπημένης ανάπτυξης και του περιβάλλοντος. Απαιτούμε ο καθένας να έχει πρόσβαση σε δουλιά με αξιοπρέπεια, εργατικά δικαιώματα, μόρφωση, πρόνοια υγείας, αθλητισμό, πολιτισμό και τεχνολογία», τονίζεται.

Το 16ο ΠΦΝΦ στη Βενεζουέλα επιβεβαιώνει και ενισχύει το χαρακτήρα και τον προσανατολισμό του Φεστιβάλ ως ένα διεθνές αντιιμπεριαλιστικό, πολιτικό - πολιτιστικό και πλατιάς βάσης γεγονός της νεολαίας και των φοιτητών. «Με αυτή την ευκαιρία, οι νέοι του πλανήτη μας θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στη νεολαία και το λαό της Βενεζουέλας, στην Μπολιβαριανή Επανάσταση και στους λαούς που αγωνίζονται σε όλο τον κόσμο», επισημαίνεται.

Σημαντικό είναι το 16ο ΠΦΝΦ «να συνεχίσει να απεικονίζει την ποικιλία και τον πλούτο όλων των εκφράσεων του διεθνούς νεολαιίστικου και φοιτητικού κινήματος που δεσμεύονται στο χαρακτήρα και το πνεύμα του Φεστιβάλ, καθώς και των αγώνων και απαιτήσεών τους».

Εξω το ΝΑΤΟ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Πολύ σημαντικό θεωρείται το κείμενο υπογραφών των εκπροσώπων προοδευτικών, αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων που πήραν μέρος στη Συνάντηση για το 16ο ΠΦΝΦ σε ό,τι αφορά ,την αντίθεσή τους στην ανάθεση της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Καλούν, μάλιστα, τις προοδευτικές αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της νεολαίας του κόσμου να καταδικάσουν αυτές τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο ελληνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα νεολαίας.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Το ΝΑΤΟ είναι ένας διεθνής οργανισμός του πολέμου, ένα στρατιωτικό εργαλείο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, που με κανένα τρόπο δεν μπορεί να εξασφαλίσει ασφάλεια στους λαούς σε καμιά γωνιά του κόσμου».

Οι εκπρόσωποι που υπογράφουν το κείμενο εκφράζουν τους φόβους τους ότι «το πρόσχημα της "τρομοκρατικής απειλής" είναι μόνο μια φαινομενική επιδίωξη, έτσι ώστε να προσφέρουν μια δικαιολογία για νέα αντιδημοκρατικά μέτρα που αρχίζουν να υιοθετούν ενάντια στους λαούς». Ενώ δηλώνουν «ανήσυχοι ότι όλα αυτά τα αντιδημοκρατικά μέτρα θα βάλουν στο στόχαστρο πολίτες από χώρες που δεν ανήκουν στην περίφημη "αντιτρομοκρατική εκστρατεία" των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, δημιουργώντας προβλήματα στην παρουσία τους στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Ολυμπιακών Αγώνων».

Το κείμενο υπογράφουν: ΕΔΟΝ Κύπρος, ΚΝ ΗΠΑ, Σοσιαλιστική Εργατική Γερμανική Νεολαία, ΚΝ Ισπανίας, Νέοι Κομμουνιστές Ιταλίας, ΚΝ Πορτογαλίας, Δημοκρατική Ενωση Νεολαίας Λιβάνου, Δημοκρατική Ενωση Νεολαίας Συρίας Χάλιντ Μπαγκντάς, Εθνική Ενωση Νεολαίας Αλγερίας, Γενική Ενωση Νεολαίας Υεμένης, Εθνική Ενωση Φοιτητών Αλγερίας, ΠΟΔΝ, Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας Κιμ Ιλ Σουγκ - ΛΔ Κορέας, Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών, ΚΝ Αργεντινής, ΚΝ Ουρουγουάης, Ενωση Νεολαίας Αιθιοπίας, ΚΝ Κούβας, Νεολαία 5ης Δημοκρατίας Βενεζουέλας, Νεολαία Πατρίδα για Ολους - Βενεζουέλας, Νεολαία - Κόμματος Μεσαίας Τάξης Βενεζουέλας, TRECE Βενεζουέλας, Μπολιβαριανή Ομοσπονδία Φοιτητών Βενεζουέλα, ΚΝ Βενεζουέλας, Ενωση ΔΝ Νεπάλ.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ