Κυριακή 20 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟική Σύνοδος και «Ευρύτερη Μέση Ανατολή»

Η εγκληματική τακτική της ισραηλινής κυβέρνησης απέναντι στους Παλαιστινίους δεν είναι άσχετη με τα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή

Associated Press

Η εγκληματική τακτική της ισραηλινής κυβέρνησης απέναντι στους Παλαιστινίους δεν είναι άσχετη με τα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή
28-29 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί στην Κων/πολη η Σύνοδος του ΝΑΤΟ. Περίπου 65 πρωθυπουργοί και πρόεδροι διαφόρων χωρών θα παραβρεθούν στη Σύνοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, 3.500 εκπρόσωποι θα συζητήσουν επί δύο μέρες για το σχέδιο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που λέγεται «Ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Είναι γνωστό ότι ο ιμπεριαλισμός στον πόλεμο που έχει ανοίξει κατά μέτωπο ενάντια στους λαούς του κόσμου προσπαθεί να εξασφαλίσει μεγάλα κέρδη, κυριαρχία του σήμερα και του μέλλοντος. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σ' αυτόν τον πόλεμο δε διστάζουν σε τίποτα και με κάθε μέσον προσπαθούν να καθαρίσουν το δρόμο απ' τα αγκάθια και οποιαδήποτε εμπόδια που οδηγούν στο φυσικό πλούτο και την οικονομική, πολιτική, στρατηγική κυριαρχία.

Το σχέδιο της «Ευρύτερης Μέσης Ανατολής» είναι το τελευταίο σχέδιο που έχει χαραχτεί απ' τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εις βάρος των λαών της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ προσπαθούν να βάλουν την περιοχή σε «γύψο». Στις 8 Απρίλη παρουσιάστηκε στο Αμερικάνικο Κογκρέσο το σχέδιο της «Ευρύτερης Μέσης Ανατολής». Το σχέδιο περιλαμβάνει 32 χώρες. Οπως Αλγερία, Μπαχρέιν, Τσιμπουτί, Αίγυπτο, Ιράκ, Ιορδανία, Κουβέιτ, Λιβύη, Παλαιστίνη, Σαουδική Αραβία, Σομαλία, Σουδάν, Συρία, Τυνησία, Αραβικά Εμιράτα, Υεμένη, Αφγανιστάν, Ιράν, Καζαχστάν, Ισραήλ, Κιρκιζιστάν, Πακιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκία, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν κ.ά. Το 10ο άρθρο του σχεδίου, ανοιχτά και σαφώς, υπογραμμίζει και ζητά την ευθυγράμμιση των εθνικών πολιτικών αυτών των χωρών με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Τα άρθρα αυτά θεωρούν εχθρική πράξη οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική της Αμερικής και του ΝΑΤΟ. Ολόκληροι λαοί θεωρούνται τρομοκράτες και όλη η Μέση Ανατολή και η Κεντρική Ασία θεωρούνται περιοχές στρατηγικής σημασίας για την πολιτική, οικονομική και ασφάλεια των ΗΠΑ. Καλούνται οι χώρες της περιοχής να προχωρήσουν σε βαθιές «μεταρρυθμίσεις», αλλά και να απαλλαχτούν από τα καθεστώτα που δεν είναι δημοκρατικά. Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι η Αμερική και το ΝΑΤΟ θα προχωρήσουν σε τεράστιες επιθέσεις και πολέμους ενάντια στους λαούς, χρησιμοποιώντας κάθε μέθοδο και τρόπο για να συμμορφωθούν τα καθεστώτα της περιοχής πάντοτε προς το συμφέρον της. Ωστόσο, ο δολοφόνος Μπους πριν από πολύ καιρό είχε τονίσει ότι «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός μας». Αυτό δεν ήταν μία απλή απειλή. Φαίνεται να υλοποιείται σε όλο τον κόσμο οργανωμένα και με σχέδιο.

«Παντού είναι μέτωπο...»

Το Αφγανιστάν ήταν ίσως η αρχή...

Associated Press

Το Αφγανιστάν ήταν ίσως η αρχή...
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Μάγιερς, στις 7 Απρίλη έκανε την εξής δήλωση: «Παντού είναι μέτωπο πια. Ολοι μας σε Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη, Μαδρίτη, Ουζμπεκιστάν, στην Κων/πολη πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή στον πόλεμο αυτό».

Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου βασίζεται στα εξής, όπως συζητήθηκε στο Αμερικάνικο Κογκρέσο:

1) Θα δημιουργηθεί η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας. Η Αμερική θα είναι μέλος της Τράπεζας και θα βάλει τα κεφάλαια. Μ' αυτό τον τρόπο θα ελεγχθεί η οικονομία των χωρών, αλλά και θα εξασφαλιστούν τα αμερικάνικα συμφέροντα σε «επενδύσεις και εμπόριο».

2) Θα δημιουργηθεί Ιδρυμα Ευρύτερης Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας. Το Ιδρυμα αυτό θα λειτουργήσει ως Πέμπτη Φάλαγγα και έχει σκοπό να δυναμώσει την αμερικανική πολιτική με την αντιπολίτευση μέσα στις χώρες που είναι στόχος.

3) Δημιουργία του Ιδρύματος της Δημοκρατίας. Οι μονοπωλιακές εταιρίες θα είναι τα μέλη του Ιδρύματος και, ταυτόχρονα, θα βάλουν και τα κεφάλαια.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Αμερική από τις 31 Γενάρη 2005 θα ξεκινήσει να ελέγχει την πορεία αυτών των χωρών όπως προβλέπεται. Και όχι μόνον. Αναφέρεται ακόμα πως εάν μία από αυτές τις χώρες υποστηρίξει την τρομοκρατία δεν μπορεί να πάρει οικονομική βοήθεια, αλλά και θα θεωρηθεί εχθρική πράξη. Η απειλή είναι ανοιχτή και σαφής.

ΝΑΤΟική ετοιμότητα επεμβάσεων

Η ΝΑΤΟική Σύνοδος έχει ακόμα ως κύριο θέμα το ζήτημα Ιράκ και Αφγανιστάν. Ο σκοπός είναι το ΝΑΤΟ να χρησιμοποιηθεί ενεργά σ' αυτούς τους πολέμους. Αυτό σημαίνει πως από κει και πέρα θα αχρηστευτεί ο ρόλος του ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ θα κρίνει το μέλλον των λαών. Δηλαδή, τα μέλη του ΝΑΤΟ πια δεν μπορούν να αρνηθούν να στείλουν στρατιώτες ή να συμμετέχουν κατευθείαν στους ιμπεριαλιστικούς βρώμικους πολέμους. `Η αν θέλετε να μιλήσουμε πιο σαφώς: Ούτε η Τουρκία, ούτε η Ελλάδα, ούτε κανένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ δε θα μπορέσει να αρνηθεί να στείλει στρατό. Να μην ξεχάσουμε πως η Αμερική αυτές τις μέρες θυμίζει συχνά τις συμφωνίες που έχουν γίνει στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Βασιζόμενοι σ' αυτές τις συμφωνίες, ήδη, πολλές χώρες έχουν γίνει ένα κομμάτι των βρώμικων πολέμων και επιχειρήσεων ενάντια στους λαούς.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jaap de Hoop Scheffer, σε δήλωσή του στη «Financial Times», είχε τονίσει πως το ΝΑΤΟ χρειάζεται ριζοσπαστικές αλλαγές. Και τα σχέδια για τις αλλαγές θα συζητηθούν στις 28-29 Ιούνη στην Κων/πολη. Στην ίδια δήλωση, συνεχίζοντας, λέει πως θα δημιουργηθεί μία ταχεία στρατιωτική δύναμη απ' όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ και στους πολέμους και επιχειρήσεις. Δηλ., το ΝΑΤΟ θα είναι πάντα έτοιμο να επέμβει ανά πάσα στιγμή όπου θέλει. Και όχι μόνο. Διευκρινίζει κιόλας και το οικονομικό πλαίσιο και τα έξοδα αυτής της ταχείας δύναμης. Ο Scheffer δηλώνει πως το κόστος των επιχειρήσεων θα μοιραστεί σε 26 ΝΑΤΟικές χώρες με τον πιο ισότιμο τρόπο. Βέβαια, κι αυτό σημαίνει πως οι λαοί θα πληρώσουν τους δολοφόνους τους. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε δήλωσή του πριν από μια βδομάδα, μίλησε ανοιχτά και είπε πως στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ μπορεί να βγει απόφαση τα μέλη του να στείλουν στρατιώτες στο Ιράκ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι, πριν από ένα μήνα, είχε κάνει μία δήλωση προς αυτήν την κατεύθυνση και είχε πει πως πιθανόν η Γαλλία και η Γερμανία δε θα στείλουν στρατιώτες στο Ιράκ, όμως ούτε θα δημιουργήσουν εμπόδια για να μην επικυρωθεί μία τέτοια απόφαση.

Ο πρόεδρος του Στρατιωτικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, στρατηγός Χάρολντ Κουζάτ, προς το τέλος Μάη είχε πραγματοποιήσει μία ξαφνική και σχεδόν ανεπίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ. Οι ισραηλινές αρχές δήλωναν εκείνη τη μέρα: «Το ΝΑΤΟ με τη Σύνοδο της Κων/πολης ανοίγεται προς τη Μέση Ανατολή. Αυτά είναι σπουδαία νέα για το Ισραήλ». Μόνον αυτή η δήλωση σημαίνει πολλά και δε χρειάζεται κανένα σχόλιο. Μόνο να υπενθυμίσουμε ότι μερικές ώρες πριν πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των G8, η Αμερική είχε κάνει δήλωση περί δημοκρατίας στις αραβικές χώρες, αλλά και είχε υπενθυμίσει πως το παλαιστινιακό ζήτημα να μη χρησιμοποιηθεί ως εμπόδιο μπροστά στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται οι αραβικές χώρες. Η στρατιωτική σύμβουλος των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, είχε μιλήσει πιο αποκαλυπτικά: «Οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να καθυστερήσουν άλλο».

Το σχέδιο Ανάν ήταν και είναι μέσα στα πλαίσια της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Ηδη, η Αμερική, ύστερα από την άρνηση των Ελληνοκυπρίων, έχει δηλώσει πως θα προχωρήσει σε διάφορα πακέτα μέτρων για το βόρειο τμήμα του νησιού. Φαίνεται πως η Αμερική, ό,τι δεν κατάφερε να κατακτήσει με το σχέδιο, θα προσπαθήσει να το κατακτήσει με το βόρειο τμήμα. Και το βόρειο τμήμα, ανοιχτά και σαφώς, έχει δηλώσει όλη τη διάθεσή του να διευκολύνει την Αμερική. Δηλ., το βόρειο τμήμα είναι υποψήφιο για αμερικάνικες βάσεις.

Μετριοπαθής ισλαμισμός

Εδώ και καιρό, οι ΗΠΑ μιλούν για ένα μετριοπαθή ισλαμισμό. Αυτό σημαίνει ότι οι ιμπεριαλιστές αισθάνονται ιδιαίτερη ενόχληση απ' τις αντιστάσεις των λαών της Μέσης Ανατολής και προσπαθούν ακόμα και τον ισλαμισμό να τον κάνουν αμερικάνικο, δηλ. «αμερικάνικος ισλαμισμός». Και ως πιλοτική χώρα δείχνουν την Τουρκία. Τους τελευταίους μήνες οργανώθηκαν στις ΗΠΑ και στην Τουρκία συνδιασκέψεις με τη συμμετοχή τσιρακιών της Αμερικής προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει στην ισλαμική γεωγραφία ότι θα συντριφτούν οι δυνάμεις που είναι ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου, τα λυσσασμένα κοπάδια του Ισραήλ, σε συνεργασία με την Αμερική, σκότωσαν πολλούς ηγέτες. Με αυτές τις δολοφονίες, έστελναν ένα σαφές μήνυμα προς το λαό της Μέσης Ανατολής: «`Η θα συνεργαστείτε, ή θα πεθάνετε».

Ο μετριοπαθής ισλαμισμός που προσπαθούν να δημιουργήσουν είναι ένας ισλαμισμός που δεν ενοχλείται απ' τους κατακτητές στρατιώτες, δεν αντιστέκεται ενάντια στην εκμετάλλευση του τεράστιου πλούτου, π.χ. του πετρελαίου, της ενέργειας κλπ., αλλά συνεργάζεται με τις μονοπωλιακές εταιρίες. Δηλ., συνεργάζεται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα.

Εδώ και πολλά χρόνια, η Αμερική υλοποιεί στην περιοχή την πολιτική της, βασισμένη στα συντηρητικά καθεστώτα, στις χούντες και τους δικτάτορες. Οπότε τι άλλαξε και ξαφνικά η Αμερική μιλάει για δημοκρατία; Είναι φανερό πως οι λαοί της περιοχής έχουν μεγάλες αντιδράσεις στα καθεστώτα της περιοχής. Φαίνεται ότι το ισλαμικό κίνημα δυναμώνει. Σε πολλές χώρες, τα ισλαμικά κόμματα και οργανώσεις είναι η κύρια δύναμη. Δηλ., αν γίνονταν όντως δημοκρατικές εκλογές, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα κόμματα και οι οργανώσεις αυτές να βγουν κερδισμένοι, αλλά και ίσως στην κυβέρνηση. Γι' αυτό πρέπει να δημιουργηθεί αμερικάνικος ισλαμισμός ή, όπως τον ονομάζουν, μετριοπαθής. Δηλ. συνεργάσιμος. Είναι κατανοητό γιατί η Αμερική δίνει τόση σημασία στην κυβέρνηση της Τουρκίας και γιατί ο Ερντογάν θεωρείται μεγάλος ηγέτης. Με λίγα λόγια, όχι ένας Ερντογάν, αλλά χρειάζονται πολλοί Ερντογάν.

Ο μετριοπαθής ισλαμισμός είναι ένα απ' τα σημαντικότερα θέματα του σχεδίου της «Ευρύτερης Μέσης Ανατολής».

Ο βρώμικος ρόλος της Τουρκίας

Ο 2ος στρατηγός στην ιεραρχία του τουρκικού στρατού, Ιλκέρ Μπασμπού, στις 27 Μάη είχε δηλώσει πως το σχέδιο της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής είναι να ξεριζωθούν οι αιτίες που δημιουργούν την τρομοκρατία. Τις ίδιες μέρες, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας Χιλμί Οζκιόκ είχε τονίσει το εξής: «Αν μελετήσουμε τις περιοχές του κόσμου όπου υπάρχουν κρίσεις και αστάθεια, θα δούμε πως η Τουρκία είναι πολύ κοντά σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο».

Η Τουρκία είχε προσκληθεί στη Σύνοδο των G8 ως χώρα συνεργάτης που είχε γίνει πρόσφατα. Ο Ερντογάν πριν πάει στις ΗΠΑ, στο αεροδρόμιο, είχε κάνει την εξής δήλωση: «Οι χώρες της περιοχής πρέπει να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες. Συμφωνούμε για το στόχο, γιατί ευθυγραμμίζεται με την πολιτική που έχουμε για τη Μέση Ανατολή. Υποστηρίζουμε τις στρατηγικές για τη δημοκρατία».

Εδώ και πολύ καιρό, η ημερήσια εφημερίδα «Evrensel» έγραφε αποκαλυπτικές ειδήσεις, πως οι ΗΠΑ ζητούν απ' την Τουρκία να γίνει στρατηγικό κέντρο της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής, αλλά και να παραχωρήσει καινούριες βάσεις και να στείλει στρατιώτες στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Η κυβέρνηση της Τουρκίας είχε αρνηθεί κατηγορηματικά ότι υπάρχουν τέτοιες απαιτήσεις. Στις 14 Μάη όταν ο υπουργός Εξωτερικών διέψευδε την «Evrensel», την ίδια στιγμή τα στελέχη του Πεντάγωνου δήλωναν πως οι ΗΠΑ ζήτησαν απ' την Τουρκία να στείλει στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ήδη έχει δηλώσει πως διευρύνεται ο ρόλος της Τουρκίας στο Αφγανιστάν. Και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό θέμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Κων/πολη. Ολες οι πληροφορίες δείχνουν πως η Αμερική έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο συμφωνίας με την Τουρκία, όπου η Αμερική ζητά καινούριες βάσεις, αλλά μόνιμες πολεμικές δυνάμεις. Οι βάσεις αυτές θα είναι κεντρικές για τα Βαλκάνια, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή. Η συμφωνία αυτή θα γίνει μεταξύ στρατιωτικών δυνάμεων, δηλ. καθαρά στρατιωτική συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι δε θα χρειαστεί ούτε την άδεια, ούτε την έγκριση της τουρκικής Βουλής. Ωστόσο, ο στρατηγός Οζκιόκ, σε πρόσφατη δήλωσή του, είχε πει ότι στις πράξεις που προέρχονται απ' τις στρατιωτικές συμφωνίες δε χρειάζεται η έγκριση της Βουλής.

Στο σχέδιο της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής που παρουσιάστηκε στο Αμερικάνικο Κογκρέσο αναφέρεται ο ρόλος της Τουρκίας με τα εξής λόγια: «Πρέπει να υποστηριχτεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Η Τουρκία παίζει ένα βασικό ρόλο για την ανάπτυξη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία». Τα λόγια αυτά δείχνουν το βρώμικο ρόλο που θα αναλάβει η Τουρκία.

Στρατιώτης που κοστίζει 23 σεντς

Η Τουρκία το 1950 έστειλε στρατιώτες στην Κορέα. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ομολογούσε πώς βλέπει την Τουρκία: «Οι πιο φτηνοί στρατιώτες για το ΝΑΤΟ είναι οι Τούρκοι στρατιώτες. Το κόστος ενός Τούρκου στρατιώτη για μας είναι 23 σεντς». Δε χρειάζεται κανένα σχόλιο. Μόνο πρέπει να υπενθυμίσω ότι τότε με 23 σεντς μπορούσε να αγοράσει κανείς 2 κιλά κρεμμύδια. Ο βρώμικος ρόλος των υπηρετών του ιμπεριαλισμού συνεχίζεται. Σήμερα δεν είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα.

Το ψάρι στο αγκίστρι

Ξέρουμε όλοι ότι η ιστορία διδάσκει πολλά και είναι μία επανάληψη με καινούριες μορφές και τρόπους. Γι' αυτό είναι σημαντικό να υπενθυμίσω ένα δεύτερο γεγονός απ' την ιστορία: Η Τουρκία το 1947 κάνει την πρώτη στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Ο ιδιοκτήτης της μονοπωλιακής πετρελαϊκής εταιρίας Νέλσον Α. Ροκφέλερ στέλνει μία επιστολή προς τον Πρόεδρο της Αμερικής Αϊζεν Χόβεν: «Πρέπει να συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα για να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τους στρατιωτικούς συμμάχους μας και να δημιουργήσουμε και νέους. Πρέπει να εφαρμόσουμε μία οικονομική διεύρυνση, που μπορεί να μας εξασφαλίσει πολιτική και στρατιωτική κυριαρχία, όπως στην Αφρική και στις άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχει ανάπτυξη. Προτεραιότητα πρέπει να έχουν αυτοί που έχουν φιλικές σχέσεις μαζί μας και που είναι δεμένοι μαζί μας με στρατιωτικές συμφωνίες. Η βοήθεια προς αυτές τις χώρες πρέπει να είναι στρατιωτική, γιατί το ψάρι που έχει πιαστεί στο αγκίστρι δεν έχει ανάγκη να φάει. Σ' αυτό το ζήτημα έχω τις ίδιες απόψεις με το υπουργείο Εξωτερικών. Ας πούμε - για την Τουρκία - βοήθεια μπορεί να δημιουργήσει ανάποδα αποτελέσματα από αυτά που ζητάμε. Δηλ., μπορεί να δημιουργήσει τις αντιλήψεις ανεξαρτησίας και να αποδυναμώσει τις στρατιωτικές συμφωνίες. Σε τέτοιες χώρες - όπως η Τουρκία - μπορούμε να δώσουμε κατευθείαν οικονομική βοήθεια, όμως αυτό πρέπει να γίνεται πάντα με μέτρο, ούτως ώστε οι κυβερνήσεις που είναι εξαρτημένες σε μας να μπορούν να μείνουν στην εξουσία και να κρατήσουν ακίνδυνους τους εχθρούς μας».

Ηταν δύο ιστορικά παραδείγματα. Το ίδιο παιχνίδι παίζεται σήμερα. Το καθήκον των λαών είναι να δημιουργήσουν το δικό τους μεγάλο μέτωπο. Οι σημερινές συνθήκες και καταστάσεις δείχνουν ότι αυτό είναι εφικτό.


Σεΐτ ΑΛΝΤΟΓΑΝ
Ανταποκριτής της ημερήσιας εφημερίδας «Evrensel»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ