Πέμπτη 20 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
Βιβλίο
Ο παντοτινός Εξυπερύ

Οι εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλου (οίκος που έχει στο ενεργητικό του την έκδοση των Απάντων μεγάλων δημιουργών της παγκόσμιας λογοτεχνίας, παλαιότερης και σύγχρονης), παρουσίασε προχθές το βράδυ το κορυφαίο έργο του «πατέρα» του αριστουργηματικού «Μικρού πρίγκιπα». Αναφερόμαστε στον άδικα χαμένο, στα 44 χρόνια του, πιλότο (το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε από γερμανικό καταδιωκτικό στις 31/6/1944) Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ και στο επίσης αλληγορικό, «ουράνιου» τοπίου, «ονειρικής» ατμόσφαιρας, μυθιστόρημά του «Κάστρο». Το «κύκνειο», δυστυχώς ανολοκλήρωτο λόγω του αιφνίδιου θανάτου του συγγραφέα, μυθιστόρημα παρουσίασαν η μεταφράστριά του Μαρινάννα Χριστοδουλίδου και ο συγγραφέας Βαγγέλης Κατσάνης (αντί του μορφωτικού ακολούθου της Γαλλικής πρεσβείας Ντιντιέ Νταλπέν, ο οποίος επρόκειτο να μιλήσει, αλλά αιφνιδίως έφυγε για τη Γαλλία).

Η Μ. Χριστοδουλίδου μίλησε για την ευθύνη και τη συγκίνηση, που προκαλεί η μετάφραση ενός μεγάλου συγγραφέα, όπως ήταν ο Εξυπερύ και μάλιστα ενός έργου, «πυκνής σε νοήματα γραφής», στην οποία ο συγγραφέας δεν μπόρεσε να κάνει την τελική επεξεργασία της. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο μεταφραστής οφείλει να εργαστεί «περίπου σαν αρχαιολόγος, για να βρει τι κρύβεται κάτω από ένα κείμενο, που δεν αφηγείται μια απλή ιστορία, αλλά εκφράζει τις αγωνίες και τα "πιστεύω" ενός ανθρώπου σαν τον Εξυπερύ. Ψηλαφώντας μια μια τις λέξεις του, πάσχιζα να αποκρυπτογραφήσω τη σκέψη του, να ξεκλειδώσω την ψυχή του, και να νιώσω τη ζεστασιά της συντροφικότητας». Για τη μεταφράστρια, η εργασία αυτή ήταν ένα «ταξίδι» στον ποιητικό και χειμαρρώδη λόγο του Εξυπερύ, στο λυρισμό των περιγραφών, στη ζωντάνια του ύφους, στη γνώση και τη σοφία, στο μήνυμα αγάπης και τρυφερότητας του έργου του.

Ο Β. Κατσάνης, μιλώντας για το «μυθικό» Εξυπερύ, τον μεγάλο «ποιητή» των γαλλικών γραμμάτων του μεσοπολέμου, «ισάξιο» του Μαλρώ και του Σαρτρ, από άλλη, όμως, συγγραφική «ματιά». Μια ματιά «στραμμένη στην εσωτερική πάλη του ανθρώπου για την πνευματική και συναισθηματική του ωρίμανση», όπως είπε, συσχετίζοντας την πρόθεση, τη θεματική και το μήνυμα του Εξυπερύ με τη ρήση του Βολταίρου: «Ας φροντίσουμε να καλλιεργήσουμε καθένας μας τον κήπο του όσο καλύτερα μπορούμε».

Η παρουσίαση του βιβλίου έκλεισε με ανάγνωση ενός «δείγματος» γραφής αυτού του γεμάτου πάθος «τραγουδιστή» της ανθρωπιάς, από τον Κώστα Καζάκο.


Α. Ε


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ