Πέμπτη 20 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Τρίτη πόρτα» της ψυχής

«Ανοιξη του 2000 μ.Χ. Η τρίτη πόρτα άνοιξε. Οσα είδα και όσα άκουσα, εύχομαι να τα δείτε και να τ' ακούσετε κι εσείς». Η εκμυστήρευση της Λένας Πλάτωνος, της συνθέτριας που το ταλέντο και η έμπνευσή της τάραξε αρκετές φορές τα λιμνάζοντα νερά της δισκογραφίας, αφορά στο νέο δίσκο της «Τρίτη Πόρτα», με ερμηνεύτρια την Μαρία Φαραντούρη. Ενας δίσκος «έκπληξη, με λαϊκότροπα τραγούδια, για ν' ακούγονται στο ραδιόφωνο», όπως είπε η ίδια στη χτεσινή παρουσίαση, σε στίχους του Θοδωρή Ποάλα. Οι στίχοι του, ήταν αυτοί που την οδήγησαν ν' ανοίξει την «τρίτη πόρτα σε δρόμους ελληνικούς, λαϊκούς, μελωδικούς». Τα τραγούδια της τα εμπιστεύτηκε στην Μαρία Φαραντούρη, «μια κοντράλτο φωνή, που πάντα με γοήτευε, αισθαντική και δραματική ταυτόχρονα. Ηταν για μένα μια πρόκληση ν' αποκαλύψω το άλλο της πρόσωπο, εκείνο που κρύβεται πίσω από τη δωρική φωνή της, το τρυφερό και το ερωτικό».

Η Μ Φαραντούρη, έχοντας γνωρίσει τη συνθέτρια από τη «Λιλιπούπολη» («πρώτη πόρτα») και τα πρωτοποριακά της τραγούδια («δεύτερη πόρτα»), μίλησε χτες για τη λαϊκότροπη «Τρίτη Πόρτα» και την έξοχη μελωδική γραμμή της, τονίζοντας: «Η μελωδία είναι γνώρισμα των Χατζιδάκι και Θεοδωράκη. Η Λένα είναι η συνέχεια της ευαισθησίας τους. Η σημαιοφόρος της τρίτης πόρτας, που μπορεί να τη δει κανείς και ως τρίτη πρόταση στο ελληνικό τραγούδι».

Ο Γιώργος Νταλάρας, που ερμηνεύει ένα κομμάτι του δίσκου, είπε ότι θεωρεί τύχη τη συνεργασία του με τη Λ. Πλάτωνος, ενώ, απευθυνόμενος στον διευθυντή της ΕΜΙ, Κ. Μπουρμά, τον διαβεβαίωσε ότι «μια καλή μικρή επένδυση στο χρηματιστήριο του καλού τραγουδιού θα σας κάνει ένα λίμιτ απ, που δε θα το ξεχάσετε ποτέ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ