Παρασκευή 21 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ
«Κριτής», ο αγώνας των εργαζομένων

Την αξία των αγώνων της ίδιας της εργατικής τάξης, υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σε ημερίδα της ΓΣΕΕ για το ρόλο του ΟΜΕΔ

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αντίσταση ενάντια στη μεγάλη επίθεση που έχουν εξαπολύσει κεφάλαιο, Ευρωπαϊκή Ενωση και κόμματα που τη στηρίζουν, είναι πρώτα και κύρια ο ίδιος ο αγώνας της εργατικής τάξης, ο προσανατολισμός της, ο ταξικός προσανατολισμός του συνδικαλιστικού κινήματος, με στόχο την αλλαγή των συσχετισμών σε πολιτικό επίπεδο. Αυτό υπογράμμισε ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος, στην ημερίδα που διοργάνωσε χτες η ΓΣΕΕ με θέμα το νόμο 1876/90 για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και την 154η Διεθνή Σύμβαση Εργασίας.

Η συζήτηση - με ευθύνη των διοργανωτών - επικεντρώθηκε μόνο στα ζητήματα που αφορούν στη συνταγματικότητα του νόμου 1876/90 και στη λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Καμία συζήτηση δεν έγινε για την επίθεση που έχει εξαπολυθεί ενάντια στο θεσμό των ΣΣΕ. Καμία κουβέντα για τον τρόπο των διαπραγματεύσεων, το περιεχόμενο και κατά πόσο αυτές ανταποκρίνονται σήμερα στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, αλλά και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ χαιρέτισαν την υπογραφή της νέας κατάπτυστης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μιας σύμβασης που καταδικάζει για δυο ολόκληρα χρόνια την εργατική τάξη σε μεροκάματα και μισθούς πείνας!

Ο Δ. Κουμπούρης, παίρνοντας το λόγο, τόνισε οι ΣΣΕ είναι αποτέλεσμα ταξικής πάλης και όχι κοινωνικής συναίνεσης. Υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει στα σοβαρά πως στη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων οι συμμετέχοντες είναι ουδέτεροι, αφού εκφράζουν σκληρά, αντιτιθέμενα συμφέροντα. Ούτε μπορεί να πει κανείς ότι η διαμεσολάβηση που γίνεται είναι ουδέτερη, αφού εκφράζει τη βάση της κυρίαρχης πολιτικής. Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας, όπως είπε, εξαρτώνται από τους συμμετέχοντες, από τον προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, από τη διεκδίκηση αιτημάτων που θα υπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και από το συσχετισμό δύναμης της κάθε πλευράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ