Παρασκευή 21 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νοσούν βαριά ... Υγεία και Πρόνοια

Προφάσεις και αοριστίες από την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου για τα προβλήματα σε Υγεία και Πρόνοια, τα οποία έθεσαν με Ερωτήσεις τους στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Με προφάσεις επιχείρησε να καλύψει χτες την ουσιαστική ανυπαρξία του κράτους πρόνοιας στο θέμα των ιδρυμάτων για παιδιά με μαθησιακές ανάγκες και της χρηματοδότησής τους ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πατσιλινάκου. Προφασίστηκε το ότι επικρατεί χάος στο συγκεκριμένο χώρο λέγοντας πως «έχουν δημιουργηθεί τέτοια κέντρα που ξεφυτρώνουν κάθε μέρα σαν μανιτάρια, χωρίς έλεγχο σκοπιμότητας, χωρίς έλεγχο βιωσιμότητας, χωρίς να δούμε τι δομές υπάρχουν και τι εξυπηρετούν». Υποστήριξε επίσης ότι «χρειαζόμαστε άμεση πιστοποίηση και έχουμε προχωρήσει σε πιστοποίηση αυτών των φορέων, ώστε να δούμε τη χρηματοδότηση την οποία θα δώσουμε, πώς θα τη δώσουμε».

«Τα τελευταία χρόνια το κράτος πρόνοιας κατεδαφίστηκε», τόνισε ανταπαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ. Οπως επισήμανε, «ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας, το ΠΙΚΠΑ, το "Μητέρα" ενώθηκαν και μετά διαλύθηκαν και τα τρία μαζί. Οι παιδικοί σταθμοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, με τρεις νόμους στη σειρά τα τελευταία δώδεκα χρόνια, ήρθαν τελικά με βίαιο τρόπο στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς ουσιαστική επιχορήγηση και χωρίς προοπτική». Ο Γιάννης Πατσιλινάκος τόνισε πως «το πρόβλημα έχει πέσει στην πλάτη των γονέων, στην πλάτη των εργαζομένων, οι οποίοι μένουν απλήρωτοι, σε κέντρα τα οποία είναι σε έξωση και καταλαβαίνετε πού θα οδηγηθούμε, εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική. Δηλαδή, Πρόνοια ουσιαστικά δεν υπάρχει και επαφίεται στη φιλανθρωπία και στον εθελοντισμό ορισμένων ανθρώπων. Γυρνάμε πολλά χρόνια πίσω, στον προ-προηγούμενο αιώνα». Κατέληξε τονίζοντας: «Πιστεύω ότι το κράτος μας πρέπει να αναλάβει εξ ολοκλήρου τα κέντρα κατάρτισης και εκπαίδευσης, ώστε να μπορέσουμε σε κάθε νομό να υπάρχει ένα αξιόλογο κέντρο το οποίο να παρέχει ουσιαστική βοήθεια».

Τουλάχιστον 22.000 κενές θέσεις

Θολό τοπίο παραμένουν οι προσλήψεις για την κάλυψη των κενών των νοσοκομείων, ενώ δεν υφίστανται περαιτέρω προβλέψεις για την κάλυψή τους τη φετινή χρονιά. Αυτή την εικόνα μετέφερε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Αθανάσιος Γιαννόπουλος απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Παναγιώτη Κοσιώνη. Οπως είπε, «διαχειριζόμαστε αυτή τη στιγμή τον προϋπολογισμού του 2004 και στον προγραμματισμό του 2005 θα έχουμε την ευκαιρία να σας πούμε ακριβώς τις δυνατότητες βάσει των αναγκών που θα έχουμε στα νοσηλευτικά ιδρύματα». Επανέλαβε πάντως την προ ημερών ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη, τονίζοντας ότι «από το υπουργείο Οικονομίας λάβαμε τη διαβεβαίωση και την έγκριση πέντε χιλιάδων θέσεων, αντί των οκτώ χιλιάδων που εμείς προτείναμε ως υπουργείο. Αυτός ο αριθμός των πέντε χιλιάδων ατόμων δεν έχει ποτέ εμφανιστεί στο χώρο της Υγείας».

«Οι ελλείψεις που είναι καταγεγραμμένες είναι γύρω στις είκοσι δύο χιλιάδες με επίσημα στοιχεία του προηγούμενου υπουργείου», τόνισε ανταπαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, υποστηρίζοντας ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Επισήμανε παράλληλα ότι «επειδή δε γίνονται προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, επιβαρύνονται αυτοί που ήδη δουλεύουν με εντατικοποίηση της εργασίας και οι συμβασιούχοι, για τους οποίους δε μας είπατε τίποτα», τονίζοντας ότι καμιά δέσμευση δεν υπάρχει από το υπουργείο σχετικά με το θέμα των μονάδων εντατικής θεραπείας. Ο Παναγιώτης Κοσιώνης αναρωτήθηκε, πώς θα «καλύψουμε τις ανάγκες που δημιουργούνται στη θερινή περίοδο και κυρίως τώρα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες;». Τέλος, τόνισε πως παρότι είναι αρμόδιο για τις προσλήψεις «το ΑΣΕΠ βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση υποχρηματοδότησης, έλλειψης προσωπικού και υποδομών που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ