Τρίτη 18 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αποπροσανατολιστικές κινήσεις τακτικής

Πειραματικά για φέτος η εφαρμογή του τεστ δεξιοτήτων στα λύκεια

Στο πλαίσιο μιας προσπάθειας με τακτικές κινήσεις, που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει στόχο να κάνει μικροπαρεμβάσεις στην καταδικασμένη από όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς «μεταρρύθμιση», χωρίς, βέβαια, να τη θίγει στο ελάχιστο, εντάσσεται η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ότι το περιβόητο τεστ δεξιοτήτων θα γίνει φέτος πιλοτικά και πειραματικά χωρίς βαθμολόγηση. Από όσα προκύπτουν από τις δηλώσεις, τόσο του υπουργού Παιδείας Π. Ευθυμίου, όσο και του προέδρου του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας (ΚΕΕ) Μιχ. Κασσωτάκη, το τεστ (που η κατάργησή του περιλαμβανόταν στα αιτήματα του μαθητικού και εκπαιδευτικού κινήματος), για φέτος δε συνυπολογίζεται στη βαθμολογία. Πάντως αύριο, το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει, επίσης, σε ανακοινώσεις για την εξεταστέα ύλη και τις ημερομηνίες των εξετάσεων.

Η πιλοτική εφαρμογή του τεστ δεξιοτήτων θα γίνει για όλη τη Β` και Γ` Λυκείου χωρίς βαθμολόγηση μέσα στη διάρκεια του κανονικού σχολικού έτους, αποσυνδεδεμένο από τη διαδικασία των εξετάσεων. Υπενθυμίζεται ότι το τεστ δεξιοτήτων συνδιαμορφώνει τα μόρια του υποψηφίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ποσοστό 5%, σύμφωνα με το πόρισμα της «επιτροπής Καζάζη». Το υπουργείο Παιδείας δεν ανακοίνωσε πώς θα καλυφθεί αυτό το ποσοστό για φέτος και ότι βρίσκεται στο στάδιο της νομοτεχνικής διαδικασίας και νομοθετική ρύθμιση. Ο υπουργός Παιδείας είπε ότι «λόγοι αντικειμενικοί δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση ορισμένων διαδικασιών, ώστε να είναι εξοικειωμένοι οι μαθητές και οι καθηγητές, και να έχουν προσδιοριστεί οι επιστημονικές και τεχνικές παράμετροι» για το τεστ. Ο πρόεδρος του ΚΕΕ είπε ότι εισηγήθηκε να γίνει φέτος το τεστ πειραματικά, γιατί είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει σε δύο φάσεις, με πιλοτική εφαρμογή στις 14 Απρίλη, έκρινε, όμως, ότι επειδή πολλά σχολεία έλειπαν σε πενθήμερες εκδρομές το δείγμα δεν ήταν ικανοποιητικό!

Οπως φαίνεται, η πιλοτική εφαρμογή του τεστ δεξιοτήτων δε σημαίνει και οριστική αναστολή του μέτρου, αφού η ηγεσία του υπουργείου εξακολουθεί να το θεωρεί ως στοιχείο για «την ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος».

Αύριο ανακοινώσεις για τις εξετάσεις

Το υπουργείο Παιδείας αύριο, Τετάρτη, θα προβεί σε ανακοινώσεις για την εξεταστέα ύλη και τις ημερομηνίες των εξετάσεων, σύμφωνα με γραπτή εισήγηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, την οποία, όπως είπε ο υπουργός, θα έχει στα χέρια του σήμερα. Οπως δήλωσε ο Π. Ευθυμίου, χτες είχε επαφές με τη διοίκηση του ΑΣΕΠ για το θέμα του διαγωνισμού των εκπαιδευτικών, που δεν αποκλείεται να μετατεθεί και για αργότερα από τις 31 Μάη.

Τα παραπάνω μέτρα, τα οποία πριν ακόμα ανακοινωθούν δημοσιεύτηκαν χτες στις εφημερίδες «Βήμα» και «Νέα» του συγκροτήματος Λαμπράκη, πέρα από κινήσεις αποπροσανατολισμού που δε θίγουν στο ελάχιστο τη «μεταρρύθμιση», είναι και δείγμα γραφής για το πώς εννοεί το διάλογο το υπουργείο. Ετσι, ενώ η πρόσκληση του Π. Ευθυμίου σε διάλογο προκάλεσε ευφορία από διάφορες πλευρές, ήδη το υπουργείο προβαίνει σε μέτρα, πριν από την πολλά υποσχόμενη συνάντηση με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Αλλωστε, δίνοντας τις συντεταγμένες στις οποίες θα κινηθεί ο διάλογος, ο υπουργός Παιδείας έκανε χτες λόγο για «διάλογο που αποσκοπεί στη συναίνεση».

Εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, σχολιάζοντας τα παραπάνω, δήλωναν ότι το κύριο δεν είναι ο διάλογος για ...το διάλογο, αλλά το να δοθούν στα προβλήματα λύσεις, σύμφωνα με τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, τα οποία είναι γνωστά στην κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ