Τρίτη 18 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΟΔΟΥ ΦΙΛΩΝΟΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ακόμη αναζητούνται τα αίτια της καθίζησης...

Ενα και πλέον μήνα μετά και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για τα αίτια της καθίζησης της πολυκατοικίας της οδού Φίλωνος 9 στον Πειραιά, που εκκενώθηκε άρον άρον από τους ενοίκους της... Χτες, πάντως, το ΥΠΕΧΩΔΕ υποχρεώθηκε να ανακοινώσει ότι το το Κέντρο Ελέγχου Δημοσίων Εργων, που έχει αναλάβει τη σχετική έρευνα αναμένεται να την ολοκληρώσει εντός της βδομάδας.

Η πολυκατοικία αυτή είχε πάθει σοβαρές ζημιές από το σεισμό του περασμένου Σεπτέμβρη και είχε χαρακτηριστεί «κίτρινη», αλλά ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, λίγες μέρες αργότερα, τη χαρακτήρισε «πράσινη», δηλαδή κατοικήσιμη και είναι ευτύχημα που η καθίζηση που υπέστη δεν ήταν τόσο μεγάλη ώστε να κινδυνέψουν άμεσα οι ένοικοί της.

Πάντως, το ΥΠΕΧΩΔΕ αναγκάστηκε εκ των υστέρων να καλύψει τη φιλοξενία των ενοίκων αρχικά σε ξενοδοχείο, ενώ χτες υποσχέθηκε ότι θα τους χορηγήσει το επίδομα φιλοξενίας ή ενοικίου, ενώ παράλληλα θα τους δώσει και τη συνδρομή (δωρεάν επιδότηση και άτοκο δάνειο) για τη στεγαστική τους αποκατάσταση.

Ωστόσο, και μόνο η συγκεκριμένη περίπτωση αποδεικνύει τον τρόπο που έγινε ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, με βασική επιδίωξη τη μείωση της κρατικής αρωγής. Από την άποψη αυτή, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει για φέτος για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων (επισκευές - ανακατασκευές) τη χορήγηση μόλις 16 δισ. δρχ., ποσό εντελώς ανεπαρκές. Παράλληλα, εξαιτίας της γραφειοκρατίας που έχει επιβληθεί και των ανεπαρκών τιμολογίων που έχουν θεσπιστεί, επτά και πλέον μήνες μετά τους σεισμούς οι άδειες για επισκευές ή ανακατασκευές που έχουν εγκριθεί από τα ΤΑΣ μόλις που φτάνουν τις 1.200, σε ένα σύνολο 95.000 κτιρίων που έχουν πληγεί και έχουν χαρακτηριστεί ως ακατοίκητα...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ