Τρίτη 18 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Βήμα ανατροπής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Την επιχείρηση ανατροπής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των σημερινών κυβερνώντων, η οποία εκφράστηκε με την άρνηση του υπουργείου Υγείας να εφαρμόσει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).

Οπως επισημαίνει η ΟΣΝΙΕ, με την άρνηση εφαρμογής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον ΟΚΑΝΑ μπαίνει το πρώτο λιθαράκι για την κατάργηση του κατακτημένου εργασιακού δικαιώματος, ενώ ανοίγονται και επικίνδυνοι δρόμοι για τους εργοδότες του ιδιωτικού χώρου.

Το ιστορικό της απαράδεκτης μεθόδευσης από μέρους του υπουργείου Υγείας, όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση της ΟΣΝΙΕ, έχει ως εξής:

Οι 200 εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ αμείβονταν σύμφωνα με κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις με 130.000 - 210.000 δραχμές το μήνα. Το σωματείο των εργαζομένων προσέφυγε στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) και με τη Διαιτητική Απόφαση (ΔΑ) στις 4-10-99 καθορίστηκαν οι αμοιβές των εργαζομένων. Στην αρχή η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ δέχτηκε την απόφαση, αλλά την υπονόμευσε η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για να μη «δημιουργήσουμε κατάσταση» σε όλο το δημόσιο τομέα, όπως δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Υγείας Θ. Κοτσώνης (25-2-2000).

Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν συνεχείς κινητοποιήσεις από τον Νοέμβρη του 1999. Το υπουργείο προσέβαλε νομικά την απόφαση και επιχείρησε με τροπολογία στη Βουλή να εντάξει τους εργαζομένους στο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου. Μετά τις αντιδράσεις η κυβέρνηση απέσυρε την τροπολογία, ενώ η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τα Ναρκωτικά με ομόφωνη απόφασή της καλούσε τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ να εφαρμόσει τη διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ.

Στις 14-3-2000 συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση του υπουργείου με την οποία ζήτησε την αναστολή της διαιτητικής απόφασης μέχρι την εκδίκασή της, το Νοέμβρη του 2000. Στη διάρκεια της συζήτησης ο εκπρόσωπος του υπουργείου προειδοποίησε ότι επίκειται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για το μισθολόγιο. Πράγματι, εννιά μέρες πριν τις εκλογές εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση (Εσωτερικών, Υγείας, Οικονομικών) η οποία προβλέπει την κατάργηση της ΔΑ και τη δημιουργία μισθολογίου κατώτερου από το ενιαίο του δημοσίου και ακόμη χειρότερο απ' τη συμβιβαστική λύση που είχε προτείνει η κυβέρνηση μετά την έκδοση της ΔΑ.

«Με τον τρόπο αυτό ένας μεγάλος αριθμός των εργαζομένων θα έχουν καθηλωμένους μισθούς για αρκετά χρόνια, μέχρι να συμψηφιστούν με τις αυξήσεις που θα δίνονται κάθε χρόνο στους υπόλοιπους εργαζομένους», τονίζει η ΟΣΝΙΕ και εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της τόσο στην προσφυγή των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όσο στις υπόλοιπες κινητοποιήσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ