Τρίτη 18 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δε δικαιούνται φοροαπαλλαγή

Οι δικαστικοί λειτουργοί δε δικαιούνται φοροαπαλλαγές ανάλογες των βουλευτών για αγορά αυτοκινήτου, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ

Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για την αγορά αυτοκινήτου μέχρι 2.000 κυβικά, ένα φοροαπαλλακτικό μέτρο που ισχύει για τους βουλευτές. Αλλο δικαστής και άλλο βουλευτής, είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας με σχετική απόφασή του. Ετσι, όσοι δικαστικοί λειτουργοί βιάστηκαν να αγοράσουν ΙΧ αυτοκίνητα μεγάλων κυβικών, προσβλέποντας σε φοροαπαλλαγή, θα πρέπει να καταβάλλουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης είχε διχάσει το δικαστήρια. Τα διοικητικά δικαστήρια είχαν κρίνει ότι αυτό το φοροαπαλλακτικό μέτρο που ισχύει για τους βουλευτές επεκτείνεται και στους δικαστικούς λειτουργούς, ενώ το Στ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε οριστικά ότι δεν μπορεί να απολαμβάνουν αυτή τη φοροαπαλλαγή οι δικαστικοί λειτουργοί.

Το Στ' Τμήμα του ΣτΕ δέχτηκε αιτήσεις αναίρεσης του διευθυντή Αττικής κατά αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, που δικαίωνε τους δικαστές των διοικητικών δικαστηρίων Π. Κυρίμη και Δ. Κοκορέτση, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δικαιούνται τη φοροαπαλλαγή για την εισαγωγή αυτοκινήτου. (Ο πρώτος έπρεπε να πληρώσει δασμούς 2,2 εκατομμυρίων δραχμών και ο δεύτερος 632.000 δραχμές). Οι δύο δικαστές αρνήθηκαν να πληρώσουν το φόρο κατανάλωσης επικαλούμενοι συνταγματικές επιταγές για τη μισθοδοσία των δικαστικών λειτουργών (άρθρο 88 του Συντάγματος). Δηλαδή, ισχυρίζονταν ότι πρέπει να ισχύσει ό,τι και για τους βουλευτές. Ο εκπρόσωπος του Τελωνείου Πειραιά άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά. Ετσι, το ΣτΕ με τις υπ' αριθμό 1441 και 1442/2000 αποφάσεις του έκρινε παράνομες τις αποφάσεις του Εφετείου, επισημαίνοντας ότι η απαλλαγή των βουλευτών από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για αγορά αυτοκινήτου μέχρι 2.000 κυβικά ανά τέσσερα χρόνια. δε συνδέεται με κανέναν τρόπο με τις αποδοχές των βουλευτών. Το ΣτΕ εκτίμησε πως στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει εφαρμογή το άρθρο 88 του Συντάγματος για αποδοχές των δικαστών ανάλογα με το λειτούργημά τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ