Τρίτη 18 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυνηγοί κεφαλών με αστυνομική στολή

Ως επιχείρηση «τζάμπα μάγκες», αποκαλύπτεται, μέρα τη μέρα, η πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Μόνιμα θύματα, οι αλλοδαποί εργάτες, που, αφού ξεζουμίζονται στα διάφορα χωράφια ως παράνομοι εργάτες, σαρώνονται καθημερινά μόλις κατέβουν στην Αθήνα και απελαύνονται, για να επιστρέψουν, βέβαια, αργότερα και πάλι ως χαμηλόμισθοι παράνομοι εργάτες για τις ανάγκες της επόμενης σοδειάς... Η αντιμετώπιση των αλλοδαπών εργατών από τα αστυνομικά όργανα λίγο διαφέρει από την ανάλογη προς τα σκουπίδια. Ισως να 'ναι κι αυτός ένας τρόπος για να εμπεδώνεται ευρύτερα στην κοινή γνώμη η απόλυτη εξουσία, που «δικαιούται» να ασκεί το κράτος του αστυνόμου.

Από το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής, 14 Απρίλη, στην Ομόνοια και στους δρόμους γύρω απ' την πλατεία άρχισαν ξανά οι επιχειρήσεις - «σκούπα» από την αστυνομία. Τρεις κλούβες, μόνιμα σταματημένες αριστερά στου Μπακάκου και άλλη μία στην πλατεία Καραϊσκάκη. Οι αστυνομικοί βγαίνουν σε περιπολίες τριών έως πέντε ατόμων και σταματούν όποιον και ό,τι θυμίζει μετανάστη.

Αυτόπτες μάρτυρες καταγράφουμε: Στη διασταύρωση των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Βεραντζέρου το περίπολο σταματά νεαρό με παπάκι και ανοιχτόχρωμα χαρακτηριστικά. Του ζητούν τα χαρτιά του. Ο νεαρός βγάζει διαβατήριο. «Τι είναι αυτό ρε;», ουρλιάζει ο επικεφαλής κι αρχίζει με τους συναδέλφους του την καζούρα. Ο νεαρός σκουπίζει διαρκώς στο παντελόνι του τις ιδρωμένες παλάμες του και προσπαθεί να εξηγήσει. Δεν του επιτρέπεται να πει λέξη. «Τι μιλάς ρε; Πότε έμαθες εσύ κι ελληνικά;», του γυρνά στο ίδιο ύφος το «αφεντικό». Ο νεαρός σκύβει ακόμα περισσότερο το κεφάλι. Την ώρα εκείνη, μια νεαρή κοπέλα σταματά δίπλα τους και περιμένει ν' ανάψει το φανάρι για να περάσει απέναντι. Το «αφεντικό» αφήνει τη λεία του κι αρχίζει το καμάκι. Πίσω απ' την πλάτη της κοπέλας, τα νεύματα και τα σχόλια των πέντε αστυνομικών δίνουν και παίρνουν. Το φανάρι ανάβει, η κοπέλα φεύγει κι η προσοχή ξαναεπιστρέφει στον νεαρό. «Αντε μ....α τυχερός είσαι! Πάρτα τα χαρτιά σου κι εξαφανίσου!».

Στην Ομόνοια η ...δουλιά προχωρά καλύτερα. Μια κλούβα αδειάζει γύρω στους τριάντα αλλοδαπούς και τους μεταβιβάζει σε άλλη. Εξονυχιστικός σωματικός έλεγχος σε όλους και όπου υπάρχει αντίδραση πέφτουν και τα σχετικά ...επίθετα. Αναπόφευκτα η όλη επιχείρηση προκαλεί το ενδιαφέρον των περαστικών. Στεκόμαστε ανάμεσά τους. Ενας απ' τους επικεφαλής - Γιακουμή, τον φώναξαν οι συνάδελφοί του - εντοπίζει το «ιδιαίτερο» ενδιαφέρον μας. Προκλητικά αφήνει το ...έργο του, μας πλησιάζει σε απόσταση λίγων μέτρων, βγάζει καπνό απ' την τσέπη του και ειδικό μηχάνημα, στρίβει το τσιγάρο του και μας παρατηρεί εξονυχιστικά. Το βλέμμα του, αλαζονικό, είναι σα να δηλώνει: «Τι κοιτάτε ρε; Μπλεξίματα θέλετε;».

Τελικός απολογισμός της μέρας; Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, την Παρασκευή 14 Απρίλη συνελήφθησαν 500 αλλοδαποί. Απ' αυτούς απελάθηκαν οι 200. Στο «έργο» συμμετείχαν οχτώ διμοιρίες. Δεν ξέρουμε αν το έγκλημα κατατροπώθηκε, τα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως, άμα τη εμφανίσει του περιπόλου, αγγίζουν το ναδίρ.


Μπ. Τσ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φονικά με 16χρονους(2023-12-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2014-01-18 00:00:00.0)
Τρεις συλλήψεις για γκαζάκια(2007-06-06 00:00:00.0)
Αιματηρή απόδραση(2005-12-31 00:00:00.0)
Πάγωσαν η ζωή και οι ελπίδες(2000-01-16 00:00:00.0)
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ(1997-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ