Τρίτη 4 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διασπάσεις, διαγραφές, διεκδικήσεις

Το πάνδημο κυπριακό «όχι» στο αμερικανόπνευστο «σχέδιο Ανάν» συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα σε όσους βιάστηκαν να το υποστηρίξουν. Το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της κυπριακής Βουλής, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, βρίσκεται στα πρόθυρα διάσπασης. Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, όπως και οι ελληνοκυπριακές κινήσεις για επανέναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την επανένωση της νήσου. Φυσικά, δε σταματούν στιγμή οι αμερικανικές πιέσεις...

O Πρόδρομος Προδρόμου, βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, εξήγγειλε «πρωτοβουλία» για τις ευρωεκλογές εκπροσωπώντας, όπως είπε, δεκάδες στελέχη του ΔΗΣΥ. Οπως είπε, κατέρχεται στις ευρωεκλογές με το συνδυασμό του «Ευρωπαϊκού Πατριωτικού Συναγερμού». Οτι το ψηφοδέλτιο στηρίζει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κόμματος που έχουν καταψηφίσει το «σχέδιο Ανάν», παρά την αντίθετη θέση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ.

Ο Πρ. Προδρόμου δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «με τις απίστευτα άστοχες και ανεξήγητα επίμονες στρεβλές επιλογές της» η ηγεσία του ΔΗΣΥ «ανάγκασε τους "συναγερμικούς" να ψηφίσουν ενάντια στη θέση του κόμματος». «Ενόσω η εγκατεστημένη ηγεσία επιμένει σε εκείνη την ίδια πολιτική, υπάρχει και συντηρείται βαθύτατη διάσπαση στο κόμμα», πρόσθεσε. Ο Πρ. Προδρόμου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του επειδή ο ΔΗΣΥ, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, εξήγαγε μόνο το συμπέρασμα ότι «θα έπρεπε να καταγγελθεί η διαδικασία του δημοψηφίσματος ως μη δημοκρατική προκειμένου το Ευρωκοινοβούλιο να καταλάβει ότι το "όχι" δεν ήταν "όχι"». Πρόσθεσε ότι «αντικυπριακή συμπεριφορά είναι να καταγγείλει κάποιος τη διαδικασία του δημοψηφίσματος στο Ευρωκοινοβούλιο το οποίο εξετάζει τις κατηγορίες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αν είναι ή δεν είναι δημοκρατική χώρα».

Στο μεταξύ, το ΠΓ του ΔΗΣΥ έχει καλέσει τους «διαφωνούντες» στο κόμμα να απολογηθούν, διαφορετικά σήμερα θα προχωρήσει σε διαγραφές. Παράλληλα, πληροφορίες από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι το αργότερο μέχρι αύριο, Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, πρόκειται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Ποιον «έδειξε» ο Φερχόιγκεν;

Την Τετάρτη, όμως, αναμένεται να συνεδριάσει και το Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα επανεξετάσει το «σχέδιο Ανάν» καθώς λέγεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα ζητήσει εκ νέου διαπραγμάτευση επί οκτώ έως δέκα σημείων του σχεδίου. Βέβαια, ο ίδιος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εκτιμά ότι δεν αναμένεται σύντομα νέα «πρωτοβουλία» για το Κυπριακό.

Σημειώστε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος το Σαββατοκύριακο συναντήθηκε και με τον κοινοτικό επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος πρόσφατα κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι τον «εξαπάτησε» λέγοντας «όχι» αντί «ναι» στο «σχέδιο Ανάν».

«Εξήγησα την κατάσταση στον κ. Φερχόιγκεν», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στους δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας ότι «ο ίδιος μου εξήγησε ποιο ήταν το νόημα της δήλωσής του, τονίζοντας ότι είχε σχετική ενημέρωση από την Κύπρο». Ο Κύπριος Πρόεδρος ρώτησε τον Γερμανό επίτροπο σε ποιον αναφερόταν όταν είπε ότι εξαπατήθηκε. Η απάντηση; «Σας διαβεβαιώνω ότι (ο κ. Φερχόιγκεν) είπε ότι σίγουρα δεν είμαι εγώ αυτός που τον εξαπάτησε». Ερωτηθείς αν ο Φερχόιγκεν του είπε από ποιον είχε ενημέρωση από την Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: «Μου είπε ποιον θεωρεί ότι τον εξαπάτησε», χωρίς ωστόσο ο Παπαδόπουλος να τον αποκαλύψει.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ συνεχίζουν το παιχνίδι τους. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία, Μάικλ Κλόσον, επισκέφτηκε χτες τον υπουργό Εσωτερικών, Ανδρέα Χρίστου, ζητώντας να πληροφορηθεί τις προθέσεις της κυβέρνησης για τους Τουρκοκύπριους, μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Νοιάστηκε δε ιδιαίτερα για το θέμα των τουρκοκυπριακών περιουσιών που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές.

Ο Χρίστου απάντησε ότι οι Τουρκοκύπριοι δε δικαιούνται να θέσουν δικαστικά θέμα διεκδίκησης αυτών των περιουσιών τους, δεδομένου ότι συνεχίζεται η έκρυθμη κατάσταση και οι ίδιοι κατέχουν περιουσίες Ελληνοκυπρίων που βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι η έκρυθμη κατάσταση, που συνεχίζεται, δίνει στην κυβέρνηση πολιτικά ερείσματα, ίσως και νομικά, για να αντιμετωπίσει πιθανό αίτημα διεκδίκησης τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές. Εφόσον οι περιουσίες των Ελληνοκυπρίων βρίσκονται στα χέρια των Τουρκοκυπρίων που άθελά τους βρέθηκαν στην άλλη πλευρά, οι Τουρκοκύπριοι δε νομιμοποιούνται να θέτουν θέμα διεκδίκησης των περιουσιών τους, κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ